Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Duminică, 10 Octombrie 2010 03:00

Guvernul stimulează gastarbaiterii să-și deshidă afaceri în Moldova

Guvernul a aprobat programul de atragere a capitalului conaţionalilor care lucrează peste hotare în economia ţării.

Guvernul stimulează gastarbaiterii să-și deshidă afaceri în MoldovaPotrivit agenţiei „INFOTAG”, proiectul a fost elaborat de Ministerul Economiei în baza experienţei ţărilor care s-au confruntat cu migrarea în masă a populaţiei, dar care au identificat soluţii de atragere a capitalului acestora în economie.

Vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a comunicat că Programul PARE 1+1 prevede ca pentru fiecare leu investit de cetăţenii moldoveni din banii câştigaţi peste hotare Guvernul va aloca un leu. În total, gastarbaiterii şi rudele acestora de gardul întîi vor putea primi de la stat pentru dezvoltarea afaceriilor proprii granturi de până la 200 mii de lei.

De asemenea, Guvernul promite asistenţă informaţională şi consultanţă, oferirea informaţiei privind situaţia din economie şi oportunităţile de investire.

„Scopul principal al programului este de a reorienta banii gastarbaiterilor de la consum la investiţii pentru dezvoltarea businessului, crearea întreprinderilor noi, îndeosebi în localităţile rurale”, a menţionat Lazăr, precizând că proiectul este unul pilot şi va fi implementat pe parcursul anilor 2010-2012 cu susţinerea financiară a unor organizaţii internaţionale.

Notă „INFOTAG”: Remitenţele persoanelor fizice de peste hotare în Moldova în primele opt luni ale anului curent au depăşit 762,84 mln USD. În anul 2009 remitenţele au constituit 1,18 mlrd USD, în 2008 - 1,66 mlrd USD, în 2007 - 1,22 mlrd USD, în 2006 - 854,6 mln USD. Potrivit datelor Băncii Mondiale, remitenţele gastarbaiterilor moldoveni constituie circa o treime din PIB-ul ţării. În economie sunt investite doar 2 la sută din volumul banilor transferaţi de peste hotare.

http://www.infotag.md/

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика