Duminică, 26 Octombrie 2014 15:13

Vaza lui Mihai Apostol este compusă din 12 mii de elemente

aPOSTOLMeșteșugarul Mihai Apostol este singurul din Moldova care execută articole din lemn, utilizând tehnica de prelucrare prin metoda segmentării. Este o tehnologie specială, în cadrul căreia sunt încleiate, într-o anumită ordine, dorită de meșter, mici bucățele din diferite tipuri de lemn, pentru ca apoi să fie prelucrate și șlefuite. La finalul unei munci de câteva zeci de ore se obține un minunat articol mozaic din lemn, care, datorită cerințelor ridicate ale acestei arte, poate fi utilizat în viața de zi cu zi, având proprietăți de durabilitate. Dacă ai văzut odată vaze, ulcioare, cupe, lădițe, talgere, realizate prin metoda segmentării, nu le vei mai putea uita.

În general, există dispute asupra conceptului de „metodă a segmentării” (sau șlefuirea segmentelor unei schițe pentru a obține obiecte decorative sau părți de mobilă), precum și a originii acestei tehnologii. Unii consideră că metoda segmentării datează din a doua jumătate a secolului XX, după apariția adezivilor moderni și a mașinilor de tăiere și șlefuire. În același timp, în Regatul Bhutan, care este situat între India și China, această tradiție există din vremurile străvechi. Acolo, persoana care este inițiată în secretele și măiestria artei de prelucrare a lemnului „Shag zo” este numită „Shagzopa” sau „maestru de șlefuire a lemnului”.

seg4Locuitorul Moldovei, Mihai Apostol, a descoperit metoda segmentării lemnului în urmă cu un an, datorită Internetului. „Am văzut, mi-a stârnit curiozitatea, am vrut să încerc și am făcut. Acum m-a pasionat până peste cap”, - spune el despre sine.

Mihai Apostol și-a făcut studiile în domeniul IT și are diplomă de programator IT. Probabil nu a fost aleatorie întâlnirea dintre înclinarea spre precizie, rezolvarea problemelor complicate, construcția sistemelor și dorința interioară de a lucra cu un astfel de material „viu”, cum este lemnul. Acum, devenind și un adevărat meșteșugar în domeniu, Mihai Apostol nu poate hotărâ pentru sine care lucru este mai important. În decursul unui an el nu doar a reușit să însușească tehnologia de segmentare a lemnului și a dezvoltat sortimentul de articole, ci și, în calitate de programator IT, a realizat un calculator online, destinat calculului segmentelor, pe care l-a și postat pe Internet pentru a putea fi utilizat de către alți meșteri pasionați.

seg6Actualmente, în cadrul iarmaroacelor din capitală, el îi uimește pe vizitatori cu produsele sale unice, propunând vaze, ulcioare, talgere și lădițe de diverse forme și dimensiuni. Articolele sunt realizate din stejar, nuc, amarant, frasin, păducel, wenge. Multe dintre ele sunt decorate cu ornamente etnice (grecești, indiene, moldovenești). De exempli, pentru realizarea vazei „Elefantul” (cu înălțimea de 26 cm), Mihai a utilizat 2811 de segmente din nuc, frasin, păducel și wenge. Maestrul spune că nu a vrut să „piardă” din frumusețea lemnului și, de aceea, s-a străduit ca elementele pentru elefant să fie cât mai mici, pentru a obține „un adevărat tablou artistic, ci nu un ornament geometric”. În total, pentru realizarea vazei au fost necesare 60 de ore de lucru. Dar aceasta nu e tot! În colecția lui Mihai Apostol există o adevărată capodoperă – o vază înaltă, cu ornamente naționale în care sunt tocmai 12 000 de elemente! „Am vrut să fac o vază cu ornamente naționale moldovenești, întocmai ca pe iile naționale. Mi-am propus scopul și, în decursul unei seg2-1 -  12 тысяч деталейierni, l-am și realizat”, - a zis el pentru MyBusiness.md. Nu încape îndoială în faptul că lucrul este magnific, dar cum rămâne cu prețurile și cererea din Moldova pentru astfel de articole?

„În primul rând, prelucrarea lemnului prin metoda segmentării este o activitate solicitantă și complexă (trebuie să potrivești elementele, să le tai în cubulețe egale, să reglezi suprafețele de contact). În al doilea rând, eu folosesc pentru lucru lemn scump. Dar și resursele de timp investite sunt și ele cât se poate de mari. În aceste condiții, produsul final din start nu ar putea fi ieftin. Vaza, care este compusă din 12 000 de mici elemente, o vând în Moldova cu 600 euro, în timp ce în străinătate ea ar costa de câteva ori mai mult. Însă, în cadrul Moldovei nu pot cere mai mult – este prea joasă puterea de cumpărare, dar și încă nu este formată înțelegerea valorii a acestui tip de produse”, - afirmă Mihai Apostol. Conform spuselor lui, articolele realizate prin metoda segmentării lemnului sunt foarte apreciate de către străinii care vin aici în vizită și sunt uimiți atunci când aud prețul solicitat pentru un astfel de lucru. Dar nici nu se prea grăbesc să cumpere „mai ieftin”, sunt opriți de faptul că vor trebui să plătească suplimentar pentru surplusul de greutate al bagajului – articolele din lemn (îndeosebi vazele) sunt grele și voluminoase. Dacă e să încerci să lucrezi cu clienți străni prin intermediul site-urilor, atunci apare o altă problemă – costul ridicat al transportului poștal din Moldova. Chiar seg7dacă micșorezi prețurile, în comparație cu lucrările analoage ale meșterilor americani, cumpărătorii străini nu sunt dispuși să plătească o sumă exagerat de mare pentru livrare.

Cât despre vizitatorii iarmaroacelor din capitală, atunci, conform spuselor lui Mihai, oamenii se apropie, își exprimă admirația, dar unii „nu înțeleg de ce să cumperi așa ceva, când îți poți lua vase din plastic sau din ceramică”. „Clientul de bază s-a ivit chiar în fața mea. Tot mai des au început să mi se solicite articole destinate cadourilor sau pentru decorul casei rudele, colegii de mucă, cunoscuții și cunoscuții cunoscuților. De regulă, comandă produse care nu depășesc prețul de 50 euro. Totodată, am făcut cunoștință cu un vânzător de mărunțișuri la „Arbat”-ul local, acolo se comecializează toate chițibușurile, ustensilele de uz casnic care nu depășesc prețul de 10 euro. De aceea, cu regret, trebuie să reduc din complexitatea lucrărilor. Și, în calitate de meșter, m-am confruntat cu situația în care nu reușesc să combin realizarea articolelor complicate și a celor simple.

Deocamdată nu îmi reușește să transform „segmentarea” într-o afacere profitabilă în Moldova. Nu pot cere mai mult pentru produsele mele, deci nu îmi rămâne decât să perfecționez și să optimizez procesul în sine. Desigur, niciodată și în niciun caz nu uit de calitate. Fără acest element nu există căi de succes”, - a spus Mihai Apostol.

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика