Duminică, 23 Martie 2014 16:18

„Almam fashion” – un nou venit în tabăra cu tricotaje

Industria ușoară luptă cu succes pentru titlul de lider al economiei naționale. Astăzi, în acest domeniu activează 440 de întreprinderi, asigurând populația cu locuri de muncă, producând bunuri nu doar pentru consumul intern, ci și pentru export. În pofida faptului că cea mai aprigă concurență are loc în industria îmbrăcămintei, pe această piață apar în mod constant noi jucători. Directorul unei astfel de companii, Eugen Macari, a fost luat în vizorul mybusiness.md

Idei, ambiții și muncă...

1474499 646714898714078 563722052 nLa vârsta de „puțin peste 20 de ani", Eugen Macari poate fi numit un om de afaceri bine format și cu experiență în spate. Trei ani de cursuri teoretice în cadrul Academiei de Studii Economice și aproape un an și jumătate de practică - administrarea producției de îmbrăcăminte. Începutul activității nu a fost prea reușit, recunoaște Eugen – ramura specializată pe producția de tricouri avea probleme grave cu vânzările. Reprofilându-și activitatea și extinzând în proporții considerabile asortimentul de produse, în doar jumătate de an, firma a obținut rezultate impresionante. Și-a crescut productivitatea până la 5 mii de articole pe lună, și-a fidelizat câțiva clienți angro și a strâns o bază de clienți de retail, iar cea mai importantă realizare este deschiderea unui magazin specializat în centrul capitalei.
„Almam fashion" a văzut lumina zilei, în mare parte, datorită designerului nostru, Marina Iațiuc, care a propus viziunea sa asupra modei de tricotaje, perspectivă care ne-a plăcut foarte mult. Hainele cusute după schițele ei, pentru prima dată le-am expus la iarmarocul școlar din august 2013. Atunci am vândut peste 300 de bluzițe. Produsele au plăcut atât de mult cumpărătorilor, încât a fost hotărât să mergem pe calea de creare a brandului și, ulterior, de promovare activă pe piață a acestuia. În luna septembrie am deschis un mic magazin în centru, amplasat într-un loc destul de aglomerat pe strada Eminescu. Inițial, am avut doar 30 de modele, iar acum dispunem de mai bine de 120. La fiecare două săptămâni, designerul ne bucură cu câte o porție nouă de creativitate. Pe lângă magazin, produsele noastre sunt comercializate și în cadrul rețelelor de supermarketuri „Nr1" și „Linella". Ei comandă pijamale, bluze, îmbrăcăminte pentru copii. Actualmente, negociem în acest sens și cu firma „Aridon".
Astăzi, magazinul „Almam fashion" realizează doar o treime din totalul de vânzări. Însă, datorită aspectului de showroom, buticul atrage atenția cumpărătorilor angro.

Pentru casă și oficiu

„Almam fashion" se poziționează drept un brand de îmbrăcăminte de casă și sport, care se remarcă prin culori aprinse și vii, confort, un design stilat și o gamă variată de mărimi – de la mari la cele mai mici. Astăzi, e o tehnică populară în Europa, așa-zisul „family look", care propune modele identice atât pentru copii, cât și pentru părinții lor, aspect creator al unei adevărate filosofii, care promovează integritatea și unitatea familiei.
"Împreună cu îmbrăcămintea sport și de casă, „Almam fashion" va dezvolta în mod activ direcția modei „de oficiu". Acum lucrăm intens pentru crearea unei colecții de haine destinate băncilor, în stilul „black & white". Aceasta nu va fi strictă, ci de un clasic foarte elegant. Până când, aceste modele încă nu sunt expuse pentru vânzare, dar vor apărea în timpul apropiat".

Înaintare cu succes

1375965 621268004592101 1904618354 nÎntre timp, „Almam fashion" a ajuns la nivelul minim de rentabilitate – 20%. Cu toate acestea, toate veniturile sunt investite în dezvoltarea producției, dotarea tehnică și modernizarea. Astăzi, compania utilizează materia primă pe care o procură de la un furnizor local, însă, cu timpul, planifică să livreze personal țesătura tricot calitatativă din Turcia, asortimentul căreia ar permite crearea unei colecții mai vaste și mai interesante.
„Nu e ușor să lucrezi în condițiile unui nivel ridicat al concurenței. Numai în Chișinău, pe segmentul de „tricotaje și textile" activează 54 de fabrici. Pentru a fi un brand de succes, nu încercăm să urmăm calea de creștere a volumurilor de producție, ci dorim să ne concentrăm forțele pe calitatea produselor și extinderea asortimentului. O piață de desfacere atractivă ne pare Rusia. Negociem cu câteva companii, care sunt interesate în colaborare de durată. În timpul apropiat, compania „Almam fashion" vrea să se implice în proiectul „Din inima. Branduri de Moldova", care ajută producătorii în vederea chiriei, publicității, instruirii".
Eugeniu Macari, la rândul său, planifică să-și finalizeze studiile, aplicând la masteratul de „finanțe și bănci". El spune că acele cunoștințe pe care le-a acumulat pe băncile facultății îl ajută în administrarea companiei, însă legile clasice ale economiei nu întotdeauna funcționează în cadrul activității din Moldova. Birocrația și gradul scăzut de calificare a personalului rămân a fi principalele obstacole în calea agenților economici, care activează în domeniul industriei ușoare și ar trebui să fie eliminate în primul rând.

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70