Duminică, 16 Martie 2014 19:12

Cum să deschizi un cabinet stomatologic

Reprezentantul familiei de stomatologi în a treia generație, tânărul specialist Mihail Hibuha, absolventul universității de stat de medicină și farmacie "N. Testimițanu" și rezidenței activează în unul din cabinete stomatologice private din capitală. Însă, planurile sale de viitor includ deschiderea unei afaceri proprii.

стоматолог1Mihail Hibuha a răspuns pentru MyBusiness.md la câteva întrebări despre particularitățile deschiderii cabinetului stomatlogic privat în Moldova.
- Care sunt elementele necesare pentru a deschide un cabinet stomatologic privat?
Sunt multe elemente compoziționale. Înainte de toate, pentru ca medicul să ajungă până la o categorie superioară, el trebuie să parcurgă cinci ani de practică. În afară de aceasta, e important să obții licența, accordul organelor sanitaro-epidemilologice și a organelor supravegherii de stat a măsurilor contra incendiilor, acreditarea de la Comisia de acreditare în sănătate. Personalul cabinetului stomatologic trebuie să includă un contabil, la fel e nevoie și de casa de marcat.
Utilajele și materialel necesare formează o altă parte compozițională. Instalația stomatologică cu un compresor costă 3- 3,5 mii de euro, iar dulapul pentru sterilizarea instrumentelor – 500 de euro. Materiale de plombare cu destinații diferite sunt incluse în mai multe categorii de prețuri. Astfel, pentru plombarea cavității dentare se foloselte un tip de substanțe, iar pentru partea de sus –cu fotopolimer sau fără – deja altceva. Plombele fotopolimerice de la diferiți producători, la fel, diferă după calitate și preț.
Materiale de plombare și alte substanțe medicamentoase pot fi achiziționate în magazinele stomatologice specializate, dar și ele sunt foarte puține la număr în Moldova. Cu toate acestea, nimeni nu este obligat să procure materialele necesare în locuri speciale. Însă, toate substanțele trebuie să fie certificate conform standardelor ISO.
La deschiderea unui cabinet particular, de regulă, se obține un credit de la bancă, însă tinerii specialiști, care au deja clienții "săi", pot să opteze pentru o altă variană, și anume – arendarea încăperii. Într-un cabine stomatologic bun, prețul pentru arendă ajunge până la 200 de euro pentru o jumătate de zi.
- Poziționarea cabinetului stomatologic influențează succesul activității și frecvența apariției clienților?
стоматолг 2Da, influențează, dar mai puțin. Oamenii, de regulă, vin la medicul lor sau la unul recomandat de altcineva. Foarte puțini (aproximativ 20%) vin la un stomatolog necunoscut. O parte din ei apar datorită anunțurilor publicitare lăsate în cutii poștale.
- Cum un tânăr specialist-stomatolog ar putea să atragă clienți? În ce perioadă de timp e posibil de format o bază de clienți satisfăcătoare?
Cererea se formează la începutul practicii medicale. Cea mai eficientă metodă o constituie reclama din partea clienților: a venit o persoană, i-a plăcut tratamentul, a povestit altor. Există, desigur, o posibilitate de plasare a informației publicitare în Internet.
Clientela se formează pe parcursul a minim cinci ani. Înainte, un stomatolog avea la dispoziția sa 10 mii de clienți. În prezent, din cauza creșterii numărului de medici privați (ceea ce se observă mai mult în capitală), trei mii de clienți reprezintă o bază decentă. Chișinău diferă printr-o concurență ridicată dintre cabinetele de stomatologi. În alte raioane ale Republicii un specialist tânăr are mai multe facilități la deschiderea propriei sale afaceri.
- Cum se stabilesc prețurile în cadrul cabinetelor stomatologice?
Prețul se formează în baza amortizării utilajelor, cheltuielilor pentru sterilizarea instrumentelor, serviciilor comunale, prețului pentru materialele necesare, volumul și complexitatea lucrului. De exemplu, plombarea și restaurarea estetică a dinților nu pot să se echivaleze între ele după complexitatea și timpul cheltuit. De regulă, în cabinete, ce sunt mai scumpe, activează mai mulți medici (de la patru fotolii), o asistentă medicală, o infirmieră și secretara de la recepție.

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70