Duminică, 08 Decembrie 2013 10:03

Cum să te îmbraci de la un designer

În cadrul festivalului de modă ArtPodium 2013, care a avut loc recent în Chișinău, au fost prezentate colecțiile de la designerii naționali de frunte și câștigătorii concursului tinerilor modelieri din anii precedenți. Printre acestea au fost prezentate două colecții de la Elena Grosu, care anul trecut a ocupat locul întâi în categoria "Etno". Pentru ea, concursul a servit drept un imbold spre deschiderea propriei sale afaceri.

184459 4014755535496 1350105805 nE de mirare faptul că cea mai bună lucrare a fost cea de diplomă a studentei de la Academia de Artă. Publicul a fost atras de o viziune artistică asupra utilizării a pânzei pentru șalul național pestriț într-un stil modern. Ideea șalului devenise punctul culminant, care transformă moda internațională (destul de depersonalizată) în moda care comportă în sine informația despre originile sale. Peste un an, Elena și-a continuat ideea. După spusele sale, a executat 18 seturi purtabile, pentru a fi vândute mai ușor. A prezentat colecția dată în Ucraina, la festivalul de modă din Donetsk și a luat premiul întâi la nominalizarea "Deschidera festivalului. Un nume nou". Unul din membrii juriului a fost Veaceslav Zaitsev, care spusese: "Bravo, Chișinău!".
La un an după finisarea Academiei, absolventa ei a deschis un butic în centrul comercial din capitală – Gemeni - unde își vinde hainele de designer sub marca comercială Mallena, la fel în magazinul vestitului couturier român Cătălina Botezatu pe strada V. Alecsandri din Chișinău. De fapt, ceea ce pare a fi un salt înainte, adeverise a fi rezultatul muncii de trei ani.
La un nivel cu toți începătorii, Elena a avut probleme de ordin financiar. Își câștigase banii pentru atelier prin deschiderea cursurilor de croitorie în Chișinău (o ajutaseră mult studiile primite la Colegiul Tehnic). Mai târziu, în încăperea vecină a amenajat atelierul în care lucreză cinci croitorese. Iar cursurile nu le-a închis. Toate modelele sunt executate manual. Câteodată, în timpul procesului, designerului îi apare o idee, care imediat îi schimbă modelul. Pe de o parte, este un avantaj major, deoarece nimeni nu o va face mai bine. Iar pe de altă parte este un neajuns, deoarece tânăra nu poate să lipsească o zi de la serviciu, astfel încât e nevoie de a urmări procesul de furnizare a produselor în magazin. Fie că nu mai sunt fuste, fie că apar alte probleme.
Pe lângă ceea ce spectatorii au observat pe podiumul Festivalului de modă (colecția în stilul "Etno"), marca comercială Mallena produce haine într-un stil de club babydoll (fete păpuși). În prezent, este în vânzare colecția de iarnă, care include haine de exterior, fuste, jachete, rochii. Pantalonii sunt excluși. Pe lângă aceasta, Elena creează colecția de primăvară-vară, care va fi terminată în februarie. Pot numai să menționez că ea va conține rochii din sifon. Majoritatea modelelor sale sunt realizate manual - o mare parte din ornamente, inclusiv cele din mărgele, pietre, paiete, folosind inserții de gulere decorative. Nu puteam să nu o întreb despre cum decurge procesul de creație?
"Ar fi ideal să creez o imagine care mă va ajuta să aleg pânzele, dar unele sunt greu de găsit. De aceea, la început îmi aleg materialul și după desenez modelul. 45443 545031378874530 757562209 nUneori îmi apare o idee pe care doresc să o realizez, însă la un moment dat încep să mă gândesc dacă merită să o fac. Astfel de idei au început să-mi apară după ce unii din vizitatorii buticului meu își băteau joc de hainele mele. Anume din aceste motive cos numai trei sau patru modele pentru ca să analizez mai bine cererea. Mărimile – începând cu XS și până la L: hainele mele sunt produse pentru fete slabe, iar de la mărimea XL în sus se pierde farmecul modelului. De exemplu, ornamentul "dispare" din locul unde ar trebui să fie și astfel se pierde imaginea inițial formată. Pentru femei plinuțe există un sector special – moda "maxi" – în care eu nu lucrez. Din cauza că îmi duc afacerea odată cu procesul de creație, deseori îmi fac unele calcule contabile. Dacă vânzările scad sub nivelul planificat, îmi pierd entuziasmul și încep să analizez: "Oare de ce am nevoie de asta?". Dar apare și un venit anumit, care se cheltuie imediat pentru procurarea utilajelor", - ne povestește Elena Grosu.
"Noi ne oferim societății în niște culori sure, deoarece conceptul mediu asupra modei în Chișinău se formase pe baza ultimelor colecții ale magazinelor în vogă și a culturii generale – televiziunea, videoclipuri muzicale americane, cluburile de noapte, - generalizează vestitul designer și președintele juriului concursului tinerilor designeri ArtPodium, Valentina Radcenco. – E păcat că societatea noastră nu este apreciată pe plan internațional. La fel nu este apreciată munca designerilor locali. Dacă doriți să arătați individual, trebuie să vă îmbrăcați de la ei. Personal, mereu fac asta și rămân întotdeauna mulțumită".

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика