Duminică, 08 Decembrie 2013 09:28

Afacerea de familie cu lumânări – de la parafină până la marfa la bucată

Diferite lumânări produse manual de Turkulik, apărute recent pe piața moldovenească, nu pot fi ocolite cu vederea. Ele atrag atenția nu doar prin forme neobișnuite, dar și prin gama largă de culori.

sv7Doar puținii știu că lumânările sunt sculptate de producătorul din Moldova – familia lui Lilia și Iurie Turcuman, care după nenumărate încercări și expermente au reușit să regleze producția de lumânări.

''De la început, unii considerau că lumânările noastre sunt niște sculpturi, iar alții au crezut că sunt suvenire din caramelă'' – ne spune, zâmbind, Iurie Turcuman.
Afacerea a început din cauza unui necaz în familie, Lilia a fost redusă la întreprinderea sa. Soții au început să caute opțiuni pentru lucru și, în acel moment, Iurie a dat de un anunț de vânzare a unei afaceri. Propunerea păruse interesantă, însă suma solicitată pentru echipamentele și secretele de producție a fost exagerată. E interesant faptul că puțin timp înainte soții au urmărit emisiunea pe Discovery Channel despre producția lumânărilor sculptate. "Atunci m-am gândit: de ce să nu încercăm și noi?" – relatează Iurie Turcuman în cadrul interviului pentru MyBusiness.md

- Ați avut experiența în domeniul dat înainte să începeți afacerea cu lumânări?

Deloc. Noi am început să ne documentăm, cum să punem la cale producția, am parcurs master-class-uri cu plată prin internet. Eu am început să construiesc manual echipamentul de care aveam nevoie, m-am ocupat de căutarea materiei prime în țară. Am constatat că nimeni nu produce parafina alimentară și coloranți necesari. Am căutat furnizori și în afara țării. Drept rezultat – nu ne-a ieșit nimic din prima încercare fiindcă am cumpărat parafina nepotrivită. Entuziasmul s-a potolit. Materialele sunt scumpe iar rezultatul a fost nul – nu ne-a ieșit bine marfa.

— Însă nu v-ați lăsat bătuți. Ce v-a împins să mergeți mai departe?

sv1Sunt din acei oameni care începând un lucru îl duce pân la capăt, chiar dacă nu reușește să starteze bine. Intrând pe această peliculă nu am putut să mă opresc la jumătate de drum. Am început să caut altă parafină. Am găsit, însă fusese din nou una nepotrivită. Pentru obținerea unei lumânări sculptate este nevoie de o compoziție specială. Astfel, după o mulțime de încercări și greșeli, noi în sfârșit am produs primul set (câteva bucăți) și le-am cadonat prietenilor. Toți ne admirau, nu credeau că au fost confecționate manual. Primind susținerea morală, am început să ne mișcăm mai departe, căutam posibilitățile de realizare prin internet și, spre bucuria noastră, am văzut un interes sporit pentru producția noastră. Nu pot spune că vânzarile au mers intens de la bun început. Am încercat să vindem în centrele comerciale, dar am întîlnit o problemă majoră – "stăpânii" zonelor de comerț refuzau să lucreze cu noi din motive necunoscute. Locațiile cele mai efective, unde noi am putut să prezentăm produsele noastre, au fost expoziția din MoldExpo și iarmarocurile de producție Hand-Made.

— Acum aveți producția reglată. Lucrați la nivelul unei mici întreprindere sau după brevet de întreprinzător?

Eu împreună cu soția am stabilit o regulă de producție: eu fac partea mea de muncă, ea pe a ei, până când nu avem nevoie de altcineva.

Când am zămislit afacerea, nu am știut cu ce se vor termina experimențele noastre, de aceea nu ne-am deschis ca întreprindere. Imaginați-vă, am lansat afacerea oficial cu lumânări care nu corespundeau standardelor, fără centre de realizare, având o cerere de cumpărare necunoscută, ce să facem mai departe?

De aceea, înainte de toate, noi am decis: ne stabilizăm, lucrăm intensiv, observăm reacția cumpărătorilor și atunci decidem dacă este o afacere sau doar un hobby. Am primit brevet la etapa când am avut deja relații strânse cu intenet-magazinele și am lansat site-ul nostru.

- Care este trăsătura distinctivă a lumânărilor de la Turkulik?

sv2Poducând lumânări, ne orientăm spre materia primă calitativă și un design frumos. Niciodată nu avem două lumânări identice, fiecare fiind individuală din cauza că la amestecarea culorilor apare un ton unic, ceea ce este, practic, inevitabil. Formele sunt modelate de soția mea, cărei îi place să creeze. Lilia mereu o face cu suflet, este vizibil. Lumânările noastre nu pocnesc, nu afumă, nu au un miros neplăcut. Ard uniform până la 30 de ore, până nu se termină fitilul. Am putea să economisim pe materiale, culori, dar nu văd motivul de ce să o facem? Noi nu vrem să producem bani cât mai rapid și să ne închidem. Dorim ca cumpărătorul să vină la noi din nou și din nou, fiind sigur că îl așteaptă o marfă de calitate.

Două lumânări de-ale noastre pot ilumina o cameră cu suprafața de 20 m.p., insuficient pentru lectură, suficient pentru confort. De asemenea, în Europa, lumânarea de tip LP (Long Play) este folosită pentru economisirea energiei electrice. Eu vorbesc despre cazurile unde nu este nevoie de candelabru, lampă sau lampa de podea.

Noi nu ne orientăm spre lumânări de cununie fiindcă piața este supra saturată cu ele. De ce trebuie să produci ceea ce există deja pe piață și să faci o concurență inutilă? E mai bine să mergi pe calea ta și să ocupi propria ta nișă.

— Cum explicați faptul că clienții subapreciază munca realizată individual?

Din păcate, majoritatea consumatorilor nu înțeleg care este diferența dintre ștanțarea și execuția unică a produsului. O lumânare simplă – este ștanțarea producției, ai turnat-o și atât. Întradevăr, în Moldova lucrările meșterilor hand-made sunt subapreciate, deși omul lucrează manual și cu suflet. Mentalitatea este difertă, pe când în Israel lumânările noastre au fost lăudate și declarate drept o marfă scumpă deoarece au fost executate manual. Și acestea nu sunt doar niște vorbe goale.

- Cum îi veți suprinde pe clienții Dvs de sărbători de iarnă?

Avem spre lansare seria "Hora de Revelion" – lumânări colorate sub forma de brăduleți. Avem speranțe că ele vor aduce emoții pozitive nu numai copiilor, dar și adulților.

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика