Duminică, 20 Octombrie 2013 12:16

Va fi un cazan pe peleți, automatizat, made in Moldova

Directorul firmei „Pantehnonord", Vadim Panciuc, și-a început afacerea în anul 2007, prin brichetarea biomasei. Ulterior, a inițiat fabricarea arzătoarelor.

KotiolÎn continuare, se planifică fuziunea cu o mică firmă-producătoare de cazane și, în timpul apropiat, „Pantehnonord" va produce cazane pe combustibil solid și pe peleți, intenționând să facă față concurenței. Pentru a-și depăși concurenții, prețul cazanelor firmei trebuie să fie de 1,5-2 ori mai mic decât cel al competitorilor, iar calitatea produsului – la nivelul standardelor europene.
„Miza noastră principală – spune Vadim Panciuc, - vor fi cazanele automate. Ele își reglează automat temperatura și adaugă peleții în cazan". (Peleți – deșeuri biologice – talași, paie, coji ș.a. - presate în formă de granule mici).
În cazul unui ordinar cazan pe combustibil solid, proprietarul trebuie să arunce lemne în el la fiecare două-trei ore și trebuie zilnic să scoată cenușa din el. Iar cazanul automat pe peleți vă scutește de aceste bătăi de cap – este necesar să puneți peleții în buncăr doar o dată la 2-3 zile și, periodic, să luați măsuri de profilaxie. Cu toate acestea, cazanele automate sunt pentru un viitor apropiat.
„Pantehnonord" a reușit să-și facă un renume prin producerea de arzătoare, în colaborare cu producătorii din Dnepropetrovsk. „Ei ne furnizează o parte din piese, - zice Vadim Panciuc. – Însă avem intenția de a produce pe loc toate piesele. În acest caz, ele nu vor trebui să fie aduse de undeva. Iar dacă o piesă nu este la depozit, ea poate fi produsă aici, în cadrul fabricii".
Moldova este o țară mică, însă potențialul afacerii este unul enorm – fiecare sat, suburbie sau centru raional – reprezintă sobe, la care stăpânii vor renunța în favoarea cazanelor. Astfel de cazane sunt în perspectivă pentru Moldova. Iată de ce.
Prețul unei tone de brichete este de aproximativ 2,5 mii lei. Iarna, pentru încălzirea unei case cu suprafața de 200 m2 timp de o zi se utilizează 35 kg de brichete, a căror cost este de circa 90 lei. Este de două ori mai ieftin decât prețul gazului natural. Totodată, funcționează programul de stat în vederea utilizării cazanelor care funcționează pe biomasă. Statul achită 30 % din prețul cazanului, plus a montării acestuia, iar băncile oferă credit pentru instalarea cazanelor. „Îmi place programul propus de Eximbank, - spune Vadim Panciuc. Ei oferă credit de până la 60 mii lei pentru instalarea cazanelor, cu o rată a dobânzii de 8 % anual. O pătrime din această sumă reprezintă un grant, care nu trebuie returnat. Iar dacă o persoană fizică a cheltuit 40 mii lei pentru montarea cazanului, îi vor fi returnate 22 mii, drept granturi și ajutor material din partea statului".
Stăpânind producția arzătoarelor, întreprinderea a realizat un pas important spre propria producere de cazane. „Arzătorul reprezintă cea mai importantă parte dintr-un cazan, căci nu e complicat să faci cazanul în sine: sudezi patru pereți și e gata, - relatează Vadim Panciuc. – Arzătoarele noastre sunt universale, pot fi plasate în cadrul cazanelor noi sau, cu ajutorul lor pot fi modernizate cazanele vechi. Ele pot fi instalate chiar și în sobe vechi – este nevoie de doar o bobină și spațiu pentru un rezervor cu apă".
Următorul pas este automatizarea. Ea poate fi instalată pe cazanele noi sau pot fi modernizate cele vechi. „Atunci când vom vinde 500-1000 de cazane, - spune Vadim Panciuc, - le vom conecta într-o rețea interactivă, vom deschide un site. Sistemul va menține o continuă monitorizare – va observa toate erorile și va trimite prin sms-uri sfaturi pentru înlăturarea lor. De exemplu: „se termină peleții, este necesar să le adăugați". În acest sens, pe fiecare cazan va fi atașată o unitate de comunicații cu o cartelă de telefonie mobilă. Astfel este posibil controlul cazanului prin intermediul telefonului mobil – să reduci sau să mărești temperatura de încălzire a apei. Noi instalăm astfel de unități de comunicații și acum, însă în mod individual pentru fiecare cazan. Prețul acestuia este de 150 euro. Actualmente, instalăm câte 2-3 pe lună, însă prețurile vor scădea considerabil dacă vom putea cumpăra câte 100 de unități de comunicații pe lună. Din perspectiva producției în masă compania și intenționează să micșoreze prețurile, să fie de cel puțin 1,5 ori mai mici decât analogii europeni".
„Pantehnonord" va produce o serie de cazane – de la cel de bază, cazanul pe combustibil solid, la 6000 lei și până la cazanul totalmente automatizat la 2000 euro. Merită remarcat faptul că cazanul pe combustibil solid dispune de un potențial de modernizare - substituind piesele, acesta poate fi adus la nivelul automat.
Cu regret, peleții autohtoni nu sunt de cea mai buna calitate. Peleta importată nu lasă cenușă, iar acea cantitate infimă, care totuși rămâne, se elimină cu ajutorul turbosuflantei. Granula noastră se produce din paie, coji, deșeurile rămase în urma producției de soia, conține numeroase particule de gunoi, care, în procesul arderii, se transformă în cox și înfundă arzătoarele. Consumatorii și-au modernizat cazanele, au instalat arzătoare costisitoare, însă acestea funcționează timp de o jumătate de zi și se opresc – se înfundă cu cox. Partenerii ucraineni au soluționat și această problemă. În cadrul „Pantehnonord", soluția găsită se numește „spic". Este o sârmă din wolfram în formă de bobină, rezistentă la temperatura de 3000 grade, care se conectează la fiecare 10 secunde și mișcă cenușa într-o lădiță, curățată la fiecare 2-3 zile. „În linii generale, cazanele noastre sunt pregătite și pentru piața locală, și pentru paleții noștri, - încheie discuția Vadim Panciuc. – Iar atunci când ne vom fundamenta afacerea în Moldova, ne vom ocupa de export: Rusia este mare și nu toate satele dispun de gaz natural. Dar, până când, acest lucru reprezintă doar o perspectivă".

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика