Duminică, 06 Octombrie 2013 18:56

„Mozzarella” în Moldova

Oamenilor din Moldova le place Italia, produsele Made in Italia și denumirile frumoase și sonore italienești. Cuvântul „Mozzarella" îți alină urechea și, deși puțini din țara noastră sunt cei care știu semnificația acestuia, nu lasă loc pentru dubii în privința originii sale italienești. Este denumirea brânzei tinere și moi din Italia, transformată într-o carte de vizită a țării. Acum, Mozzarella veridică a primit viză de reședință și în Moldova, fiind produsă de SRL „Fattoria Italiana", fondată de antreprenorul italian Bruno Nigro.

администратор FIEste curios faptul că a ales Moldova pentru investiție? Conform spuselor lui Bruno Nigro, aderarea la UE a țărilor Europei de Est a complicat desfășurarea antreprenoriatului, căci din fiecare 100 de euro profit, 70 % trebuie să fie plătite statului, în calitate de impozit. Aceasta este cauza pentru care oamenii de afaceri din Italia s-au întreptat spre Est. De exemplu, în Polonia au fost deschise 8000 de firme italienești, iar în Moldova – 900. Pentru că țara noastră este situată în Europa și la noi se produc produse alimentare, dnl Nigro a hotărât că aici are posibilitatea să investească în producerea de brânză italienească. În decursul întâlnirii din cadrul Ministerului Economiei al RM, viitorului investitor i-a fost recomandat să construiască o fabrică în Bălți, însă, pentru că numărul populației de acolo este mult mai mic decât cel din capitală, iar Mozzarella este un produs cu o mulțime de particularități, italianul a decis să aleagă Chișinăul.
În primul rând a fost realizată o cercetare de marketing a pieței autohtone, în urma căreia a fost observat faptul că nu există o astfel de producție în Moldova. (Mozzarella produsă în s.Brăviceni, raionul Orhei, este puțin diferită, - nota editorului). În luna noiembrie a anului 2011, investitorul italian a înregistrat firma și a inițiat construcția unei mici fabrici pentru producerea Mozzarellei și a altor tipuri de brânză, în conformitate cu tradițiile gustului italienesc. În luna aprilie a anului curent, a fost lansată producția. Mozzarella produsă în Moldova la „Fattoria Italiana" este identică cu cea din Italia. Este un produs natural, din lapte sută la sută, produs în cadrul utilajelor italienești, procesul fiind ghidat de tehnologul italian Nicodemo Parrilla. Însă, dacă în Italia Mozzarella este o parte a culturii, iar italienii o consumă zilnic, în componența diferitor feluri de mâncare, în cazul Moldovei, puțini sunt cei care știu ce mai e și aceasta.
моцарелла1În fabrică au fost create 15 locuri de muncă, dar, odată cu extinderea sortimentului și a volumului de producție, numărul persoanelor implicate în proces va crește. Inițial, Mozzarella era furnizată doar în cafenele, pizzerii și restaurante, acum aceasta este distribuită aproape în toate rețelele de supermarketuri din Chișinău și Bălți, iar, peste un timp, va apărea și în alte orașe.
„Am selectat foarte atent furnizorii de lapte și am ales o fermă și o companie, care se ocupă cu colectarea laptelui de la gospodăriile țărănești. Ele se află în raioanele Anenii Noi și Hîncești, - spune tehnologul Olga Doagă. – Ajungând la întreprindere, laptele trece printr-un control în cadrul mini-laboratorului nostru. Prelucrăm zilnic aproximativ o tonă de lapte și obținem în jur de 150 kg de produs final. Ciclul tehnologic durează circa 5-6 ore. Laptele este pasteurizat, apoi este supus fermentației de către culturile lactice termofile și se coagulează. În continuare, miezul de brânză este încălzit, se extrage zerul și se amestecă până la obținerea unei mase de brânză elastice și omogene, pe care o frământăm cu mâinile ca și aluatul. Din această masă sunt confecționate bile de Mozzarella de dimensiuni diferite, care sunt plasate în saramură: pentru pizzerii și restaurante (a câte 100 g), „Mozzarella Bocconcini" (a câte 30 g) – pentru magazine. După formare, brânza este răcită și se păstrează în frigider. Din zer și lapte producem cașcavalul proaspăt „Ricotta" – încă un produs lactat tradițional italienesc".
mozzarella„Suma totală a investițiilor în fabrică este de circa 4-5 milioane lei, - zice administratorul și proprietarul „Fattoria Italiana", domnul Nigro. – Însă eu investesc nu doar resurse financiare, ci și o parte a vieții mele, aspect care este mult mai important decât banii. Sunt pus în situația de a locui o lună-o lună și jumătate în Moldova și șapte-zece zile în Italia, unde se află familia mea și business-ul – două tipuri de afacere: producția mobilei și a geamurilor din lemn și cea a genților din piele și a încălțămintei. În Moldova planificăm să inițiem și alte proiecte. În mod special, vrem să ne ocupăm de distribuirea produselor alimentare – brânzeturi, salamuri, paste, ulei de măsline, roșii, apă ș.a., importate din Italia. Actualmente, mostrele produselor sunt certificate în Moldova. Mai târziu, vom deschide un showroom, în analogie cu cele din Odesa, Kiev și Moscova, pentru comercializarea genților și a încălțămintei, produse de fabrica mea din Italia. În Chișinău va fi amplasat nodul principal al distribuirii bunurilor în drumul lor spre Ucraina și Rusia".
Fiind întrebat despre mediul de afaceri din țara noastră, Bruno Nigro a răspuns că îi convine. „Fattoria Italiana" a aranjat toate documentele și a devenit un plătitor benevol de TVA. Unicul aspect pe care nu îl poate înțelege, este de ce vama moldovenească își schimbă legislația aproape în fiecare zi? Înainte de a importa mărfuri, el se adresează la serviciul vamal pentru a afla lista de documente necesare. Cu toate acestea, atunci când mașina încărcată ajunge la biroul vamal din Moldova, se dovedește lipsa vreunui document, pentru că importatorul nu a fost informat despre el. Se pare că acestea sunt particularitățile noastre naționale, care nu pot fi înțelese cu ușurinșă de către investitorii străini.

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика