CE 1160x100 4 2

Vineri, 21 Decembrie 2018 17:49

Proiectul de Eficiență Energetică în municipiul Chișinău, finanțat de BERD și BEI în valoare de 25 de milioane de euro, a fost lansat

 сергей

Vineri, 21 decembrie, în sala de conferințe a agenției de presă IPN, a avut loc o conferință de presă cu tema "Lansarea Proiectului Eficiența Energetică în municipiul Chișinău, finanțat de BERD și BEI în valoare de 25 de milioane de euro".

La conferința de presă au participat: expertul în domeniul energetic, directorul proiectului Sergiu Ungureanu, expertul în sistemele energetice Mihai Braguța, expertul în termoenergetică Alexandru Cotruța, directorul tehnic al spitalului ”Sfînta Treime” Mihai Iurcu și director liceului Vasile Vasilache din Chișinău Vera Balanel.

Sergiu Ungureanu a prezentat proiectul și etapele acestuia. El a menționat că cele mai mari pierderi (consum) de energie în Chișinău au loc în sectorul rezidențial. Conform expertului, acest lucru se întâmplă din cauza fondului locativ învechit și lipsa totală de investiții în îmbunătățirea infrastructurii și izolarea clădirilor. Ungureanu a adăugat, de asemenea, că clădirile publice și clădirile instituțiilor de stat nu sunt o excepție din punctul de vedere al eficienței energetice.

"Aceste pierderi de energie afectează în mod direct bugetul autorităților locale și centrale și duc la costuri suplimentare. De asemenea, datorită costurilor ridicate, în grădinițe, școli, spitalele deseori scad temperatura și capacitatea de ventilare a spațiilor pentru a economisi energia. Iar acest lucru duce la un nivel scăzut de confort și boli frecvente în perioada de iarnă ", a spus expertul.

El a menționat că, grație programelor de finanțare externă, vor fi luate măsurile necesare în cadrul proiectului de îmbunătățire a eficienței energetice a clădirilor din Chișinău.

"Prima etapă a proiectului vizează clădiri de importanță municipală: grădinițe, școli și cele două mari spitale ale orașului, Spitalul ”Sfînta Treime” și Spitalul de Copii ”Ignatenco”., a spus Ungureanu.

Directorul tehnic al Spitalului ”Sfânta Treime”, Mihai Iurcu, a menționat că spitalul deja de mult timp necesita efectuarea de măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice.

"Toate rețelele la spitalul sunt din vremea sovietică, deci aceste demult necesită modernizarea. Avem multă speranța privind proiectul respectiv", a spus Iurcu.

El a subliniat că îmbunătățirea eficienței energetice nu numai că va economisi fonduri semnificative din bugetul municipal, ci va spori și confortul pentru pacienți și personalul spitalului.

Directorul liceului, Vera Balanel, a menționat că aproape toate instituțiile de învățământ din capitală au nevoie de măsuri propuse în proiectul respectiv, deoarece acestea vor crea condiții favorabile pentru un proces de învățământ normal.

«În liceul nostru trebuie să schimbăm totul: țevi, încălzire, iluminatul în clase. Cu ajutorul părinților, am reușit să schimbăm sistemul de iluminare în două clase și economie este aproape în două ori. Dar cheltuielile sunt mari, încă încălzim apa în boilere», a spus Balanel.

Sergiu Ungureanu a menționat ca programul de sprijin al BEI și BERD prevede desfășurarea de studii de caz, așa-numitul audit energetic al douăzeci de site-uriю "După efectuarea auditului, va fi întocmită documentația pentru organizarea și desfășurarea unei licitații pentru selectarea companiei executante. După identificarea câștigătorului, vor fi efectuate lucrări pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor. Aceste lucrări includ măsuri de izolare a clădirilor (pereți, plafoane, acoperișuri), precum și înlocuirea vechilor ferestre și uși, a sistemelor de încălzire și înlocuirea sistemelor de iluminat cu unele mai calitative și mai moderne ", a spus Ungureanu.

Expertul în sisteme energetice, Mihai Braguța, a menționat că echipa de experți a început deja să lucreze: s-au efectuat vizite la fața locului, au fost luate datele și măsurile necesare. În viitorul apropiat vor fi elaborate calcule și rapoarte privind activitatea desfășurată și măsurile propuse privind eficiența energetică, care vor fi trimise Comisiei pentru locuințe și servicii comunale a Consiliului Municipal Chișinău, precum și experților BERD pentru a verifica și a oferi recomandări.

Expertul în termoenergetică Alexandru Cotruța a relatat despre principalele probleme identificate în cadrul auditului energetic. Sunt legate de defecțiuni în infrastructură, lipsa unei ventilări adecvate și lipsa sistemelor de reglare a consumului de energie termică (termostate) la fiecare calorifer. De asemenea este problema ca nu se păstrează în încăperi confortul termic necesar unei funcționări normale a instituțiilor.

În încheierea conferinței de presă, Serghei Ungureanu a mulțumit BERD și BEI pentru asistență financiară, precum și primăriei Chișinău pentru susținerea oferită în acest proiect.

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика