Marți, 30 Octombrie 2018 15:34

„Moldova Cyber Week 2018”

4

Cel mai important eveniment dedicat tehnologiilor informaționale și securității cibernetice, Moldova Cyber Week 2018, a fost inaugurat ieri, 29 octombrie, în prezența autorităților, experților internaționali, a profesioniștilor cu renume precum și a reprezentanților mediului universitar. Scopul evenimentului este de a dezvolta ecosistemul virtual, de a spori consolidarea securității cibernetice, de a scoate în evidență inovațiile din sfera tehnologiilor informaționale și de a permite stabilirea parteneriatelor în spațiul online la nivel regional și internațional.

Evenimentul se va desfășura 5 zile, timp în care participanții vor avea posibilitatea de a afla care sunt ultimile tendințe în domeniul tehnologiilor informaționale, de a prevedea împreună cu experții soluții, norme și reguli de comportament recomandate spre aplicare în mediul online și de a testa practic metode eficiente și optime de prevenire a atacurilor cibernetice.

Prima zi a conferinței a reunit oficiali și experți în domeniu din SUA, Marea Britanie, Italia, Olanda, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Ucraina, Bulgaria, care au abordat teme ce țin de domeniul securității cibernetice și căile de răspuns la amenințările survenite din spațiul cibernetic. Discursurile care au dat start evenimentului au fost următoarele:

Pavel Filip, prim-ministrul Republicii Moldova: „Moldova Cyber Week 2018” este un eveniment de maximă importanță, un sector în care Republica Moldova trebuie să investească dacă își dorește dezvoltare economică. Sectorul TIC este unul din principalii promotori a schimbărilor din întreaga societate menținând o dinamică de dezvoltare stabilă, iar pe parcursul ultimelor trei ani a atins rate de creștere de până la 50% anual. Securitatea cibernetică nu mai este o opțiune, ci este o necesitate. „Moldova Cyber Week 2018” va consolida colaborarea multi-dimensională care să aibă drept obiectiv final un sistem de securitate cibernetică modern, puternic, în stare să facă față provocărilor zilnice din domeniu.

Serghei Popovici, Director Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC): „Mizăm pe necesitatea schimbului de experiență și cunoștințe în acest domeniu de maximă importanță. Experiența noastră a demonstrat că siguranța digitală nu depinde doar de o organizație anume, ci depinde și de oameni pregătiți. Sunt sigur că acest eveniment va identifica cele mai bune soluții împotriva atacurilor cibernetice. Echipa Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică va implica toți factorii de decizie pentru asigurarea unui progres în lupta împotriva atacurilor cibernetice, inclusiv securitatea informațională în mediul online.”

Viorel Bostan, Rector Universitatea Tehnică din Moldova (UTM): „Participarea Universității Tehnice a Moldovei la un astfel de eveniment este extrem de importantă din două puncte de vedere: pe de o parte suntem furnizori și aici mă refer, în primul rând, la resursa umană, suntem instituția care pregătește cadre înalt calificate pentru toate domeniile inginerești din țară și pe de altă parte suntem și utilizatori. Securitatea cibernetică dintr-un domeniu pur tehnic acum s-a transformat într-un domeniu comprehensiv, fie că vorbim de atacuri cibernetice, fie că vorbim de înșelăciune economică sau cu caracter financiar, securitatea cibenretică.”

Irina Străjescu, Președinte Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC (ATIC):„Viteza cu care se dezvoltă lumea este una fenomenală, iar felul în care se schimbă lucrurile este imprevizibil datorită tehnologiilor noi care apar atât de repede, încât nici nu reușim să observăm apariția lor. Aceste tehnologii și inovații ne oferă foarte multe oportunități atât pentru sectorul public, cât și pentru cel privat, iar odată cu apariția acestor oportunități apar și unele riscuri care pot aduce pagube enorme.”

Edvinas Kerza, viceministru al Apărării din Lituania: „Republica Moldova face pași importanți în ce privește dezvoltarea sectorul IT, în special, în condițiile în care acest domeniu se bucură de susținere politică. Voi aveți o bază foarte bună de universități care educa specialiști bine pregătiți în acest domeniu.”

În următoarele zile, 30 - 31 octombrie, vor avea loc prezentări, work-shop-uri și activități tematice care au ca scop construirea unui viitor digital securizat. Desfășurate după formatul Cyber Drill, participanții își vor putea testa capacitățile de reacție la atacuri cibernetice, fiind ghidați de experți notorii din cadrul  Bitdefender, ITU, CybExer Technologies, Deloitte, Cisco, CyberServices, FancyFon și Trend Micro.

Pe 1 noiembrie vor avea loc workshop-uri tematice organizate în sesiuni paralele, în cadrul cărora vor fi puse în discuție aspecte ce țin de protecția datelor cu caracter personal și soluțiile avansate de securitate, în contextul noului Regulament General privind Protecția Datelor (GDPR), precum și soluții avansate de securitate prezentate de experți CISCO.

În ultima zi a evenimentului, pe 2 noiembrie va avea loc un work-shop tematic -„Safe Kids”, care are drept scop creșterea nivelului de conștientizare și informare a riscurilor la care pot fi expuși copiii atunci când navighează în mediul online. Reprezentanții  Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, partenerii din cadrul Centrului Internațional "Lastrada" și Moldcell, experții din Polonia și Biroul Federal de Investigații precum și din cadrul companiei Bitdefender, vor stimula și încuraja participarea copiilor, adolescenților, părinților și a profesorilor în crearea unui mediu digital sigur bazat pe informare și comunicare.

„Moldova Cyber Week 2018” este organizat de Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), sub patronajul Cancelariei de Stat și al Guvernului Republicii Moldova, în parteneriat cu Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), Centrul de Excelență „Tekwill”, Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC (ATIC) și Reliable Solutions Distributor.

Evenimentul se desfășoară datorită suportului oferit de partenerii Ambasada SUA în Moldova, Î.S.Moldatsa, ITU, de sponsorii Orange Moldova, Bitdefender, CISCO, Mobile Iron, Manage Engine, OneSpan, Simpals, It-Lab, Rapid-Link și de alte companii din sectorul public și privat.