Marți, 13 August 2024 14:25

Cum investim înțelept: principalii pași spre o investiție avantajoasă

12 9

A transforma economiile de care dispuneți în investiții inteligente și profitabile înseamnă să luați decizii bazate pe o bună înțelegere atât a obiectivelor financiare personale, cât și a pieței și instrumentelor de investiții. Planificarea unor investiții, dar și alegerea instrumentului potrivit necesită o analiză riguroasă a opțiunilor disponibile din mai multe puncte de vedere.

Să trecem în revistă principalele aspecte pe care e bine de luat în considerare pentru a vă asigura că faceți o investiție rațională.


1. Începeți cu planificarea financiară

Planificarea finanțelor personale este un element-cheie al unei strategii corecte de investiții. Aceasta presupune, mai întâi, o analiză clară a situației financiare – venituri, cheltuieli, economii, în funcție de care, se vor stabili fondurile disponibile pentru investiții. Determinați suma destinată investițiilor cu realism și pragmatism - potențiala investiție nu trebuie să vă afecteze nevoile și cheltuielile de bază, ci să vă permită să mențineți bugetul personal în echilibru.

Un alt aspect al planificării financiare este să stabiliți obiectivele investiției, cum ar fi intenția de a securiza și a consolida resursele financiare pentru a le utiliza ulterior în cazul evenimentelor majore – procurarea unei locuințe, studiile pentru copii sau crearea unor rezerve pentru perioada de pensionare etc.

Din aceste obiective derivă orizontul de timp al investiției, adică perioada pentru care sunteți dispus să nu utilizați sau să consumați banii disponibili și să realizați investiția. De exemplu, pentru obiective investiționale pe termen scurt puteți alege instrumente cu scadență mai mică, precum valorile mobiliare de stat pe termen scurt (bonurile de trezorerie), iar pentru investiții pe termen lung ați putea cumpăra acțiuni sau obligațiuni.

În același timp, este important să luați în considerare cât de lichid doriți să fie instrumentul financiar, altfel spus, cât de ușor investiția realizată poată fi convertită, la necesitate, în bani lichizi fără a pierde din valoarea acumulată.

Planificarea financiară se referă, de asemenea, la așteptările privind câștigul obținut, dar și la riscul pe care sunteți gata să vi-l asumați.


2. Analizați opțiunile disponibile

Înțelegerea instrumentelor de investiții este esențială, întrucât fiecare instrument implică diferite niveluri de risc, randamente, termene și poate corespunde mai mult sau mai puțin cu obiectivele investiționale pe care le-ați setat. Astfel, este important să vă informați din surse de încredere privind tipurile de instrumente financiare în care puteți investi.

Ofertele investiționale trebuie să includă informații despre emitent și situația financiară a acestuia, motivele ofertei și destinația fondurilor acumulate, garanțiile oferite, condițiile ofertei și descrierea succintă a riscurilor asociate investiției. Informațiile trebuie să fie suficient de detaliate pentru a vă permite să luați o decizie în cunoștință de cauză.

Eventual, în procesul de luare a unei decizii de a investi, puteți apela la serviciile unui consultant de investiții pentru a primi recomandări individuale și a avea o mai bună înțelegere a potențialei investiții. În prezent, consultanța de investiții poate fi oferită de societățile de investiții licențiate de Comisia Națională a Pieței Financiare. 


3. Comparați ofertele: ce randament vă oferă instrumentul și în ce condiții

Randamentul este câștigul net pe care îl puteți obține din realizarea investiției. Sunt instrumente financiare care oferă previzibilitate privind câștigurile potențiale, pentru că au stabilite rate fixe ale dobânzii/cuponului, dar sunt și instrumente pentru care nu există o certitudine deplină în privința sumei câștigurilor, deoarece acestea depind de evoluțiile economice.

Alegeți instrumentul financiar potrivit, dar țineți cont și de rata inflației. Astfel, este important să faceți diferență între rata „nominală” a dobânzii și rata „reală” a dobânzii/randamentului. Rata nominală a dobânzii reprezintă rata plătită efectiv pentru investiția făcută. Rata reală reprezintă randamentul real al investiție, calculat ca diferență dintre rata nominală și rata inflației.

Indiferent de instrumentul de investiție ales, greșeala principală pe care o puteți face este să vă așteptați la îmbogățire peste noapte. De regulă, cu cât este mai mare potențialul de câștig, cu atât crește și riscul investiției.


4. Analizați riscurile la care vă expuneți

Ca investitor, trebuie să fiți conștient că instrumentele financiare nu înseamnă doar obținerea de câștig (sub formă de dividende, dobândă sau din vânzarea instrumentului), dar implică și anumite riscuri de a nu obține câștigul așteptat sau de a avea chiar pierderi. Printre principalele riscuri asociate investițiilor în instrumente financiare sunt:

  • Incertitudinea dividendelor –  în cazul în care ați cumpărat acțiuni, randamentul investiției dumneavoastră va depinde în mod direct de valoarea profitului obținut de compania care a emis aceste acțiuni. Astfel, creșterea profitabilității companiei înseamnă dividende mai mari, care revin investitorului. În același timp, rezultatele slabe ale activității companiei sau existența pierderilor înseamnă  că plățile dividendelor vor scădea  sau, respectiv, nu vor fi acordate.  O situație extremă ar putea fi falimentul companiei, care va avea drept consecință de cele mai multe ori pierderea parțială sau completă a sumei investite. 
  • Riscul legat de acționarii minoritari – reprezintă riscul ca în calitatea dumneavoastră de investitor, deținând o cotă mică în capitalul social al unei societăți pe acțiuni, să nu puteți influența procesul de luare a deciziilor, în special dacă în societatea respectivă există acționari majoritari.
  • Riscul ratei dobânzii – specific pentru obligațiuni sau valori mobiliare de stat, se referă la fluctuațiile ratei dobânzii/cuponului în cazul instrumentelor cu rată variabilă, ceea ce vă poate afecta nivelul câștigurilor pe care urmează să le obțineți.
  • Riscul de credit – riscul ca emitenții de obligațiuni sau alți împrumutători să nu-și îndeplinească obligațiile de plată ale dobânzii sau rambursare a sumei de bază. Cu cât situația financiară și perspectiva pe termen lung a emitentului sunt mai bune, cu atât riscul de credit este mai mic și invers. În cazul obligațiunilor corporative, de exemplu, atunci când compania nu are resursele necesare, investitorii pot cere falimentul acesteia și au o poziție privilegiată față de acționari la recuperarea datoriei. Din acest motiv obligațiunile sunt considerate mai puțin riscante decât acțiunile. La fel, riscul de credit este mai mic atunci când instrumentul financiar este acoperit de o garanție.
  • Riscul de lichiditate – este determinat de imposibilitatea de a vinde instrumentul financiar în timp util sau la prețul dorit din cauza cererii scăzute sau lipsei acesteia.
  • Riscul de piață – determinat de modificarea favorabilă sau nefavorabilă a prețului instrumentului financiar în funcție de cererea și oferta de pe piață, percepția investitorilor, contextul macroeconomic etc.
  • Riscul de fraudă – ar trebui să tratați cu precauție ofertele care promit câștiguri rapide și exclusive din instrumente financiare tranzacționate prin intermediul platformelor neautorizate. Pentru siguranța investițiilor dumneavoastră, este recomandat să verificați dacă intermediarul respectiv este înregistrat în Lista persoanelor licenţiate sau autorizate în conformitate cu Legea nr. 171/2012 privind piaţa de capital.


5. Diversificați investițiile ca să minimizați riscurile

Cel mai bun mod de a gestiona riscul este să diversificați portofoliul de investiții. Având „ouăle în coșuri diferite”, veți minimiza riscurile care pot apărea.


6. Păstrați o perspectivă pe termen lung

Este important să monitorizați și să fiți la curent cu evoluțiile economice, tendințele politicii monetare, perspectivele de creștere a anumitor ramuri economice.


Protecția investitorilor

Dacă investiți în instrumente financiare apelând la intermediarii cu activitate reglementată de CNPF, beneficiați în mod automat de protecție din partea Fondului de compensare a investitorilor. În cazul incapacității societăților de investiții de a returna mijloacele bănești și/sau instrumentele financiare ale clienților, primite pentru prestarea serviciilor de investiții, Fondul, în conformitate cu Legea nr.171/2012 privind piața de capital, achită fiecărui client prejudiciat o compensație nu mai mare decât echivalentul în lei a 1000 de euro, calculată la cursul oficial al Băncii Naționale a Moldovei la data achitării.

12 P4 final 3

bnm.md