Joi, 23 Mai 2024 14:26

Moldova Electronic Forum: Industria electronică este un sector strategic pentru Republica Moldova

 MG 9264

Industria electronică este un sector strategic pentru Republica Moldova, cu un potențial considerabil de dezvoltare. Despre succesele înregistrate în acest sector, dar și perspectivele de creștere în domeniu s-a discutat pe larg în cadrul Moldova Electronic Forum, ediția III-a - eveniment organizat la 21 mai 2024 de către Asociația Companiilor din Industria Electronică din Moldova (ACEM) și Agenția de Investiții.  

Forumul constituie un eveniment de o importanță majoră pentru industria electronică, care cuprinde peste 210 companii și 6 instituții de învățământ de profil, care instruiesc specialiști conform standardelor și nevoilor industriei. Scopul acestuia este de a arăta că Republica Moldova este deschisă spre cooperare internațională pentru a-și întări poziția pe piața locală și internațională, și a se integra în lanțurile internaționale de aprovizionare.

Actori interesați atât din Republica Moldova, cât și de peste hotare, au purtat un dialog deschis privind provocările din domeniul ingineriei electronice, tendințe și oportunități de digitalizare, toate în contextul integrării europene și al evoluțiilor geopolitice.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a apreciat succesele înregistrate de industria electronică în mai multe domenii precum mobilitatea electrică, contoarele inteligente și ingineria sistemelor incorporate. Potrivit premierului, aceste realizări sunt doar începutul, iar „integrarea europeană va aduce beneficii semnificative sectorului electronic, facilitând accesul la noi piețe, tehnologii avansate și parteneriate valoroase”. „Suntem convinși că apropierea de standardele europene va impulsiona dezvoltarea industriei noastre și va aduce investiții importante în acest sector”, a declarat Dorin Recean.

Marina Morozova, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Vicepreședintă a Comisiei protecție socială, sănătate și familie, a subliniat numărul în continuă creștere a companiilor din domeniul electronic din țara noastră, mulțumind ACEM pentru cei 5 ani de activitate în care a contribuit considerabil la dezvoltarea sectorului, promovarea inovației, atragerea investiției și creșterea prezenței pe piața internațională. „La nivel global industria electronică se dezvoltă activ și depinde de noi cum explorăm aceste oportunități. Sectorul electronic poate să ofere atât formare profesională, cât și locuri de muncă bine plătite. Privind spre viitor, vă doresc să continuați să extindeți rețeaua de parteneriate, să atrageți investiții și să promovați industria electronică din Republica Moldova la nivel global”, a declarat Marina Morozova.

Elveția este unul din partenerii de dezvoltare ai Guvernului Republicii Moldova și unul din susținătorii industriei electronice din țara noastră, care a sprijinit dezvoltarea sectorului, promovarea activităților de cercetare, dezvoltare (R&D) și inginerie din cadrul Parcului IT. Despre acest lucru a vorbit Guido Beltrani, Directorul Biroului de Cooperare a Elveției: „Suntem încrezători că Acordul de Liber Schimb, semnat recent dintre Republica Moldova și EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) va duce la  o creștere suplimentară a comerțului bilateral și a investițiilor dintre țările noastre”.

Natalia Bejan, Directoarea Generală a Agenției de Investiții, unul din organizatorii Forumului, a menționat avantajele și atractivitatea sectorului de electronică, precum și suportul agenției în promovarea acestei industrii la evenimente internaționale și naționale.  

Despre impactul emisiilor poluante emise de mașinile tradiționale și importanța vehiculelor electrice a menționat Alexandru Artenie, HW Project Manager în cadrul PREH România, în devizia e-mobility.  „V-ați gândit vreodată cât CO2 emite o mașină tradițională, per kilometru? Conform statisticilor, mașinile noi produse în Europa în 2022, emit 110 g/km. Dacă considerăm aproximativ 13 sau 14 mii de km parcurși, atingem cifra de 1500 kg per an. Să încercăm să adunăm acum toate mașinile, și vechi, și noi: emisiile acestora ating cifra de 3,5 miliarde de tone de CO2, în fiecare an”, a vorbit Alexandru Artenie, care a prezentat și soluțiile din sectorul componentelor electronice e-mobility. La fel, speakerul a prezentat, pe înțelesul publicului, noțiunea de V2G (vehicle to Grid) și derivatele V2H (Vehicle o Home)/ V2L (Vehicle to Load), evidențiind utilitatea unui vehicul electric ca sursă alternativă de curent pentru alimentarea locuințelor timp de 10 zile (pe exemplul Republicii Moldova).

Despre arhitectură și tipurile de vehicule electrice a vorbit și Marius Aștefănie, Head of HW application Electrical Engineering Iași, din cadrul Vitesco Technology, care a făcut o prezentare a produselor dezvoltate de compania pe care o reprezintă. „Industria evoluează și este foarte mult loc de îmbunătățire. Dar, ne apropiem de punctul în care vehiculele electrice vor costa similar cu vehiculele pe combustie”, a subliniat Marius Aștefănie.

Un subiect important discutat la forum a fost digitalizarea sectorului de energetică, unde Secretara de Stat a Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, a trecut în revistă realizările ministerului și planurile de viitor. În cadrul panelului s-a vorbit și despre citirea datelor la distanță prin contoare inteligente, fiind abordate aspecte tehnice, provocări și soluții inginerești inovatoare propuse de producători locali de contoare inteligente. Experți industriali și reprezentanți ai rețelelor de distribuție au discutat perspectivele și experiențele în implementarea proiectelor pilot.

De asemenea, în cadrul Forumului a avut loc și un panel dedicat dezvoltării resurselor umane, unde au fost prezentate cele mai bune practici din industria electronicii, precum și un studiu a salariilor și beneficiilor din industria electronicelor efectuat de PwC. Cercetarea, care a cuprins 28 de companii din sectorul electronic, a arătat că salariul pe care îl iau angajații din sector este între 6.360 și 33.000 de lei. Totodată, datele au arătat că, în mediu, un angajat din industrie aduce un profit anual de 20.000 de euro. Studiul a fost finanțat de către Cooperarea Germană implementată de GIZ, co-finanțat de Guvernul Elveției.

Electronica – creăm împreună viitorul!

Asociația Companiilor din Industria Electronică din Moldova este o organizație necomercială fondată în mai 2019, pentru a reprezenta interesele membrilor săi în raport cu autoritățile naționale, pentru a contribui la schimbul de bune practici și pentru a îmbunătăți competitivitatea și dezvoltarea industriei electronice, prin intermediul unor parteneriate viabile între companii private, autorități publice și alte organizații internaționale și naționale. ACEM cuprinde 30 companii din domeniu cu peste 2200 angajați și o cifră de afaceri de peste 100 mln $.

Moldova Electronic Forum este organizat cu suportul proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și Guvernul Elveției, implementat de GIZ Moldova.