Vineri, 16 Iunie 2023 06:08

Barometrul de Afaceri - Mai 2023

fhjvtnh

Barometrul de afaceri (www.barometru.md) – portalul informativ despre climatul de afaceri din perspectiva comunității de business de pe ambele maluri ale Nistrului

Astăzi, 14 iunie, a fost lansată cea de-a doua ediție a Barometrului de Afaceri din Republica Moldova. Pentru a diagnostica climatul de afaceri și potențialul investițional din țară, Asociația Investitorilor din România, Camera de Comerț și Industrie Franța-Moldova în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie din Tiraspol, au creat un instrument de informare accesibil autorităților, potențialilor investitori și publicului larg. Barometrul a fost realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene prin Programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

Deși războiul din Ucraina afectează în continuare majoritatea sectoarelor economice din țară, toți indicatorii barometrului manifestă un trend de creștere. Per total, Barometrul de afaceri s-a îmbunătățit semnificativ în luna mai 2023, comparativ cu cea de la începutul anului. În același timp activitatea companiilor din Republica Moldova s-a ameliorat, inclusiv și percepția lor față de mediul de afaceri este una mai bună.

Astfel, indicele Barometrului, la general a reprezentat -19, în creștere de la -33, cât a fost în decembrie 2022. În special, s-a observat o dinamică pozitivă la mai multe categorii de companii: cele din Stânga Nistrului (de la -45 la -22), companiile medii (de la -35 la -19), companiile mari (de la -32 la -14), dar și cele din domeniul prestării serviciilor (de la -38 la -18). Companiile cu cel mai înalt indice al Barometrului de Afaceri sunt: Companiile din domeniul comerțului intern (-12), Companiile mici (-13), Companiile din mun. Chișinău (-13), Companiile mari (-14).

Per general, mai multe companii au înregistrat volume de majorări a investițiilor, comparativ cu decembrie 2022. Totuși, în continuare, mai multe companii declară scăderea volumului de investiții decât cele care declară majorări.

Ca și în decembrie 2022, pe malul drept al Nistrului, mai multe companii au obținut profit, decât numărul companiilor care au înregistrat pierderi. Totuși, incluzând companiile din Stânga Nistrului, indicele total rămâne negativ, deși în creștere de la -5 la -2. Mai multe detalii din cea de-a doua ediție a barometrului de afaceri puteți găsi pe pagina www.barometru.md

Barometrul de afaceri din Republica Moldova - www.barometru.md este o platformă care sistematizează răspunsurile a 461 de agenți economici chestionați. Companii mari și mici, care operează pe ambele maluri ale Nistrului, au răspuns la întrebări ce vizează cifra de afaceri, investiții, profit, creșterea sau diminuarea numărului de angajați, aprecierea dialogului cu autoritățile, percepția generală despre situația economică din țară.
Sondajele sunt structurate pe șase criterii de evaluare: cifra de afaceri, managementul angajării/HR, investiții, profit, perspective de dezvoltare, percepția climatului general de afaceri.

Activitatea este realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în cadrul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii” implementat de PNUD Moldova.
Informații despre activitatea asociațiilor de business implementatoare:
www.air-rm.md
www.ccifm.md
www.tiraspol.ru

Toate rezultatele sondajului le puteți urmări abonându-vă la canalul de Telegram: t.me/dateinteligente . De asemenea, ne puteți urmări pe facebook.com/dateinteligente Pentru a ne contacta, puteți completa formularul de pe site-ul nostru www.idata.md sau să ne scrieți un email la sau să ne telefonați la 060311000