Marți, 11 Octombrie 2022 15:01

Zernoff este prima companie din Moldova care a început să producă bioetanol și să-l exporte în UE

ZERNOFF 047

Compania Zernoff a trecut certificarea europeană ISCC și este prima companie în Republica Moldova care a obținut dreptul de a exporta bioetanol în Europa. Este un pas important în noua strategie de transformare a Zernoff într-o companie energetică producătoare de resurse regenerabile de energie. Ca parte a acestei strategii, în prima jumătate a anului 2022, a fost modernizată una dintre platformele de producere ale Zernoff, unde a fost lansată producerea celui mai solicitat biocombustibil - bioetanol. Acesta este un combustibil finit utilizat pentru motoarele cu combustie internă, care se amestecă ușor cu benzină și reduce semnificativ emisiile de seră.

În 2018, Uniunea Europeană a adoptat programul RED II, care prevede că până în 2030, 14% din totalul combustibilului utilizat în transport va fi de origine biologică. Majoritatea țărilor UE au înregistrat deja suficiente progrese în punerea în aplicare a acestui program. Benzinăriile din țările UE au început să vândă amestecuri de bioetanol și benzină, care înlocuiesc treptat benzina tradițională A95/98.

După obținerea certificării ISCC EU, Zernoff intră pe piața biocombustibililor din Europa ca membru cu drepturi depline al lanțului de aprovizionare durabil certificat. Programul de certificare ISCC a fost elaborat de UE pentru aplicare globală și acoperă evaluarea criteriilor pentru producerea durabilă, gestionarea și calcularea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.

Strategia Energetică a Republicii Moldova prevedea, de asemenea, că până în 2020 10% din totalul combustibilului va fi de origine biologică, dar acest obiectiv nu a fost atins.

”Considerăm că Republica Moldova ar trebui să se alăture cât mai curând posibil programului de stimulare a producției și consumului de biocombustibili implementat de către Uniunea Europeană,- menționează directorul companiei Zernoff Eduard Diaciuc. Acest lucru va reduce dependența țării noastre de importul produselor petroliere, va reduce semnificativ emisiile nocive, va contribui la creșterea pieții interne de cereale și culturi industriale, precum și la creșterea valorii adăugate create în țară."

Alcoolul etilic produs de Zernoff se exportă din Moldova predominant pentru industriile precum: farmaceutică, industria chimică, farmacologie, medicină, construcții, producerea de îngrășăminte, industria alimentară. Din produsul secundar al filtratului de cereale compania produce un produs valoros cu conținut ridicat de proteine - DDGS, utilizat pentru producerea furajelor compuse, pe care le exportă în Israel, Turcia, România etc. De asemenea, compania colectează dioxidul de carbon eliberat în timpul producției de alcool, pe care îl vinde întreprinderilor industriei alimentare din Moldova și România.

Zernoff exportă produse în valoare de 39 milioane de euro pe an, consumând 150.000 tone de cereale pe an. Compania are aproximativ 350 angajați, prin urmare contribuția companiei la budgetul statului sub formă de impozite fiind de peste 130 milioane de lei.

Pentru referință: bioetanolul este un alcool deshidratat (foarte concentrat), utilizat ca aditiv pentru combustibil. Bioetanolul este capabil să reducă semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră de către vehicule, ceea ce este important pentru reducerea impactului asupra mediului. Comparativ cu benzina, bioetanolul are un număr octanic mai mare (99), o temperatură de ardere mai scăzută și o evacuare mai curată, deoarece nu conține sulf. În plus, alcoolul arde fără formarea de cenușă. Prin urmare, atunci când se utilizează benzină care conține alcool, se formează mai puține depozite pe lumânări, iar motorul se încălzește mai puțin. Un exemplu de utilizare în masă a bioetanolului ca combustibil pentru motor este Brazilia, unde aproape întregul parc de autovehicule folosește combustibil cu aditivi de bioetanol (până la 20%) sau bioetanol pur (99,8% și 0,2% apă).