Luni, 15 Noiembrie 2021 15:15

55 DE FURNIZORI DE TEHNOLOGII VERZI DIN MOLDOVA DEVIN MAI ECOLOGICI ȘI DIGITALI, OFERIND PESTE 600 DE PRODUSE PE SELECTORUL DE TEHNOLOGII VERZI

man choosing microwave in electronics store TK2HSBN scaled1

Aproape 60 de vânzători și furnizori de tehnologii verzi de pe piața moldovenească sunt acum listați în Selectorul de Tehnologii Verzi (GTS) implementat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). GTS este un instrument inovator care permite companiilor și persoanelor care doresc să investească în eficiență energetică sau energie regenerabilă să-și aleagă produsele online dintr-o listă largă a celor mai bune tehnologii disponibile. Produsele listate pe GTS îndeplinesc criteriile stricte de performanță tehnică ale BERD și sunt considerate pre-aprobate pentru finanțare ecologică prin intermediul instituțiilor financiare locale.
 
GTS este o platformă online de produse și tehnologii „verzi” puse la dispoziția persoanelor fizice și juridice pentru a facilita implementarea proiectelor de eficiență energetică și energie regenerabilă. Lista de produse disponibile este actualizată în mod constant pentru a fi în conformitate cu nevoile clienților și reprezintă o oportunitate suplimentară de marketing pentru furnizorii locali de tehnologie. La nivel global, GTS include peste 20 de mii de produse care îmbunătățesc eficiența energetică, furnizează energie regenerabilă și reduc utilizarea apei și eroziunea solului.
 
O selecție largă de peste 600 de produse pentru sectoarele agricol, comercial și rezidențial este disponibilă pe versiunea moldovenească a platformei GTS, ce include printre altele: panouri fotovoltaice, materiale de izolare a clădirilor, iluminat LED, pompe de căldură, echipamente de procesare industrială, sisteme de irigare prin picurare, precum și tehnologii pentru gestionarea durabilă a terenurilor și colectarea apei pluviale.
 
Tehnologiile incluse în GTS sunt eligibile pentru finanțare în cadrul Facilității de finanțare a economiei verzi (GEFF). GEFF în Moldova oferă o linie de credit de până la 20 de milioane de Euro prin instituțiile financiare participante locale și consultanță gratuită pentru selectarea celei mai potrivite tehnologii. GEFF pune la dispoziție o echipă de experți financiari și ingineri de la companiile internaționale de consultanță RINA și Şcoala de Finanţe şi Management din Frankfurt, Consultantul Facilități. Serviciile consultanților sunt disponibile fără costuri suplimentare pentru subîmprumutați datorită cofinanțării din partea Fondului Verde pentru Climă și Ministerului Finanțelor și Trezoreriei al Republicii Turcia.
 
Pentru tehnologiile de înaltă performanță disponibile în GTS, pot fi accesate împrumuturi de până la 300 de mii de Euro. Iar pentru proiecte complexe, sub rezerva confirmării eligibilității de către experții GEFF, pot fi accesate împrumuturi de până la 500 de mii de Euro pentru investiții în sectorul rezidențial și până la 5 milioane de Euro pentru proiecte comerciale mai mari.
 
Beneficiarii eligibili includ persoane fizice, companii private, vânzători și producători de echipamente sau echipamente enumerate în GTS.
 
GEFF este un program al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), implementat în 27 de țări, care a oferit finanțări de peste 4,6 miliarde de Euro pentru peste 190 de mii de companii și persoane fizice, astfel fiind evitate emisii de CO2 de peste 8,6 milioane tone anual.