Vineri, 05 Martie 2021 10:32

La Comrat va fi creat un Centru de excelență în IT după modelul Tekwill din Chișinău

D3S 1312

Noi investiții în dezvoltarea UTA Găgăuzia! Potrivit unui Memorandum de Înțelegere între Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia și TEKWILL, în regiune vor fi operate mai multe investiții în educație și pregătirea forței de muncă locală în domeniul TIC, încurajarea afacerilor bazate pe inovații, stimularea competitivității în mediul de business local, dar și crearea unui centru de excelență în IT. Acțiunea face parte din angajamentul de extindere al TEKWILL - proiect important pentru dezvoltarea sectorului IT din Moldova, implementat cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al Suediei.

Dereck J. Hogan, Ambasadorul SUA în Republica Moldova: „Guvernul SUA, prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), susține dezvoltarea sectorului IT din Moldova din 2005, îmbunătățind competitivitatea economiei Moldovei, promovând transparența și îmbunătățind guvernanța. Și suntem încântați că astăzi, la Comrat, asistăm la nașterea unui alt parteneriat promițător - de data aceasta cu Invest Gagauzia - cu scopul de a crea un centru de excelență Tekwill în Comrat. Statele Unite este un partener dedicat al Republicii Moldova. În ultimii treizeci de ani, ne-am construit relația pe baza intereselor comune și a aspirațiilor reciproce. Semnarea de astăzi a Memorandumului de cooperare reprezintă o altă dovadă a faptului că avem succes împreună”.

Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova:Mă bucur să văd cum TEKWILL se extinde și oferă oportunități în toată Moldova. Evoluția TEKWILL este o poveste de succes, iar extinderea sa are loc datorită unui angajament puternic al oamenilor din Găgăuzia, care cu siguranță schimbă și modelează viitorul țării. Suedia este recunoscătoare parteneriatului cu USAID și ATIC, unde prin intermediul TEKWILL susținem domeniul TIC, digitalizarea și inovarea. TEKWILL este o inițiativă impresionantă și importantă în avansarea către atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă.”

Centrul de Excelență TIC – pentru a conecta comunitatea la idei, resurse și industrie

Centrul de Excelență TIC va fi amplasat la Universitatea de Stat din Comrat, și urmează să-și deschidă ușile pentru publicul larg în toamna anului curent. În cadrul acestuia vor fi organizate mai multe evenimente în scopul încurajării utilizării tehnologiilor, programe pentru antreprenori, programe educaționale pentru formare și extinderea competențelor, care răspund nevoilor sectorului privat. Investițiile în dotarea Centrului de excelență în IT vor fi realizate prin intermediul proiectului TEKWILL, iar autoritățile găgăuze, unul dintre semnatarii Memorandumului, și-au luat angajamentul să construiască și să renoveze centrul din surse proprii.

Irina Vlah, Bașcaul Găgăuziei: „Platforma aceasta va fi o etapă importantă pentru dezvoltarea sectorului IT din Găgăuzia și noi ne vom concentra pentru ca acest proiect să aibă rezultate, cât mai repede. Îmi doresc ca peste 2-3 ani, ca împreună cu dvs., aici, să enumerăm tehnologiile și soluțiile IT care vor fi elaborate de tinerii talentați care vor urma cursurile oferite de TEKWILL și că să putem declara tare că Găgăuzia nu este doar un simplu utilizator de tehnologii, ci un furnizor de tehnologii IT.  Mulțumesc în mod deosebit partenerilor de dezvoltare, SUA și Suedia,  pentru suportul oferit, fără de care construirea acestei platforme, la această etapă ar fi fost un proiect greu de realizat.”

Ana Chirița, directoare proiecte strategice ATIC/directoarea proiectului TEKWILL: „Sectorul IT este în continuă ascensiune, iar rezultatele impresionante obținute în ultimii ani pun premisele necesare pentru investiții în dezvoltarea sectorului la nivel național. Suntem siguri că acest centru, va deveni un catalizator pentru dezvoltarea or. Comrat, dar și a celorlalte localități din regiune. Vom implementa mai multe programe dedicate pentru orice vârstă – elevi, studenți, profesori, tineri profesioniști etc. – în scopul extinderii oportunităților de dezvoltare în regiune și crearea premiselor pentru conectarea talentului și potențialului capitalului uman cu posibilitățile oferite de companiile IT naționale și locale.”

Primii beneficiari ai proiectelor TEKWILL din regiunea găgăuză vor fi elevii și profesorii din învățământul general. Din 1 septembrie, ei vor studia disciplinele viitorului în cadrul „Tekwill în fiecare școală” – cel mai complex program de cursuri extracurriculare. Astfel, 37 de școli din regiune vor fi conectate la rețeaua națională și vor învăța în cadrul orelor opționale 6 cursuri digitale pe platforma tekwill.online. Mai multe programe TEWKWILL pentru încurajarea antreprenoriatului și pregătirea forței de muncă în IT vor fi extinse în regiune până la finele anului curent, precum: Tekwill Academy, Tekwill Academy Kids, Startup Academy, Startup Moldova Digital Upgrade și altele.

Despre TEKWILL

Tekwill a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele secolului 21. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile actuale de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național. Obiectivul de bază a Proiectului „Tekwill”, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale membrilor societății, dar și a potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu cererea de pe piața IT.