Vineri, 28 August 2020 09:32

BERD investește în conducta de transport gaze Ungheni-Chișinău

20006501 big1597237559

Banca achiziționează o cotă de participare în compania de transport gaze Vestmoldtransgaz

În cadrul unei acțiuni de a susține Moldova în scopul creșterii securității energetice, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a achiziționat o cotă de participare de 25% în compania de transport gaze Vestmoldtransgaz care operează conducta de transport de gaze nou construită Ungheni-Chișinău.

BERD a investit 20 milioane de euro ca parte din majorarea de capital a Vestmoldtransgaz.

Înființată în 2014, Vestmoldtransgaz deține și administrează rețeaua de conducte de gaze din vestul Moldovei și oferă servicii de transport gaze naturale în Moldova. În 2018, aceasta a  fost preluată de către Eurotransgaz srl, o subsidiara a SNTGN Transgaz SA compania care operează sistemul românesc de transport de gaze naturale.

Conducta Ungheni-Chișinău cu o lungime de 120 km  va deveni în curând operațională și va întregi interconectarea sistemelor de transport de gaze din România și Moldova prin racordarea Chișinăului la conducta de interconectare Iași-Ungheni între orașul estic al României, Iași și Ungheni, un oraș din Republica Moldova,  la  granița  cu România.

Conducta de transport de gaze Ungheni-Chișinău va permite Moldovei – o țară care depinde în procent de 90% de importurile de energie – să își diversifice sursele de energie.

Ion Sterian, Directorul General al Transgaz, a afirmat: „După cum cunoașteți, în luna martie, anul acesta, Transgaz  și BERD au semnat Memorandumul de Înțelegere privind cooperarea și susținerea investițiilor în sectorul energetic din România.

Tranzacția  încheiată intre  BERD si Vestmoldtransgaz (VMTG), subsidiara Transgaz din  Republica Moldova, reprezintă încă o confirmare a parteneriatului activ dintre BERD  și Transgaz, un parteneriat care exprimă interesul băncii pentru susținerea programului Transgaz de investiții strategice în scopul dezvoltării interconectării rețelelor de gaze naturale din regiune, conducând la îmbunătățirea siguranței și securității în aprovizionare și la diversificarea surselor de gaze naturale.

BERD a acordat asistenta VMTG  in ceea ce privește  componenta de mediu și social a proiectului gazoductului Ungheni-Chișinău, asigurându-se de respectarea celor mai înalte standarde în implementarea acestui proiect.

Între Transgaz și BERD există o colaborare de succes în ceea ce privește finanțarea proiectelor de investiții și avem convingerea că această tranzacție va contribui la dezvoltarea pe termen lung a  sectorului de transport de gaze naturale din Republica Moldova.”

Alain Pilloux, Vice Președinte al BERD, a adăugat: “Această interconectare va spori securitatea energetică a Moldovei prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, o condiție esențială pentru dezvoltarea economică a țării.

De asemenea, proiectul ajută la integrarea Moldovei în viitoarele proiecte majore de infrastructură gazieră, cum ar fi conducta trans-adriatică sau TAP, precum și sursele de gaze de la hub-urile din Europa Centrală și o conectează la zăcăminte de gaze din Marea Neagră.

Creșterea gradului de integrare a piețelor gaziere europene va permite concurenței să se dezvolte dincolo de frontiere, generând beneficii economice importante pentru consumatori."

Construirea conductei de transport gaze Ungheni-Chișinău in valoare de 90 de milioane de euro a fost susținută și de un împrumut de 38 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Investiții (BEI) și de o investiție de capital propriu de la Eurotransgaz.

În 2016, BERD s-a oferit să sprijine proiectul cu un împrumut în favoarea guvernului Republicii Moldova. După privatizarea Vestmoldtransgaz, finanțarea a fost anulată și fondurile au fost asigurate sub forma unei cote de participare în aceasta companie.

BERD este principalul investitor instituțional din Moldova. De la începutul operațiunilor sale în această țară, Banca a investit peste 1,3 miliarde de euro în 134 de proiecte în sectoarele financiare, agro-industrial, energie, infrastructură și producție din Moldova.

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика