Vineri, 31 Ianuarie 2020 16:53

Proiectul WINET, care revoluționează cooperarea sectorului vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre, la o nouă etapă: au fost semnate acordurile de colaborare cu reprezentanții vinăriilor din regiune

IMG 1611

Companiile vinicole din regiunea Bazinului Mării Negre – Republica Moldova, România și Bulgaria – vor beneficia de mai multă vizibilitate, care va atrage după sine intensificarea exporturilor la nivel internațional, creșterea numărului de oportunități în comerțul transfrontalier, dar și modernizarea sectorului agricol.
Proiectul transfrontalier „WINET – Comerț și Inovație în Industria Vinului”, care va cuprinde vinificatorii și vinăriile din Republica Moldova, 6 județe din România (Tulcea, Constanța, Galați, Brăila, Buzău și Vrancea) și regiunile Severoiztochen (cu subdiviziunile teritoriale Varna, Dobrich, Targovishte, Shumen) și Yugoiztochen (cu subdiviziunile teritoriale Bourgas, Sliven, Yambol, Stara Zagora) din Bulgaria, a parcurs cu succes etapa de stabilire a rețelei de beneficiari. Astfel, în data de 31 ianuarie, într-un format transfrontalier, a avut loc ceremonia de semnare a acordurilor de colaborare cu reprezentanții vinăriilor din regiune, care a dat start procesului de lucru pentru crearea platformei online.
Proiectul este implementat de Agenția de Investiții din Moldova, partener și lider al primului proiect transfrontalier din regiunea Bazinului Mării Negre în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol, împreună cu partenerii de dezvoltare, Camera de Comerț și Industrie - Stara Zagora (CCISZ) din Bulgaria și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Tulcea (CCIATL) din România.
La ceremonie au participat Ambasadorul României, Daniel Ioniță, Ambasadorul Bulgariei, Evgueni Stefanov Stoytchev, Secretarul de Stat Iuliana Drăgălin, și reprezentanți ai Oficiului Național al Viei și Vinului.
Rodica Verbeniuc, director general, Agenția de Investiții din Republica Moldova: „Proiectul WINET se încadrează în strategia Agenției de Investiții de a dezvolta platforme de fortificare și extindere a posibilităților de promovare și export al produselor și serviciilor moldovenești. Mai mult, inițiativa marchează și o premieră pentru țara noastră, fiind pentru prima dată când Republica Moldova este partener și lider al primului proiect transfrontalier din regiunea Bazinului Mării Negre în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol. Platforma online WINET va fi un instrument de comunicare digital, eficient prin acces direct, rapid și fără costuri adiționale, pentru ca vinificatorii să-și poată asigura promovarea gratuită și creșterea propriei vizibilități. Este cert deja că Vinul Moldovei este ambasadorul țării noastre peste hotare, iar datorită calității înalte, anul trecut vinificatorii moldoveni au adus acasă peste 800 de medalii de la cele mai importante concursuri internaționale de profil. Ne dorim ca aceste reușite să se înmulțească, iar proiectul WINET va schimba modul de cooperare și va eficientiza comunicarea cu potențialii consumatori și distribuitori din regiune.”

Daniel Ioniță, ambasador al României în Republica Moldova: „Felicitări pentru această frumoasă inițiativă menită să unească România, Bulgaria și Republica Moldova într-un efort comun de promovare al unui element de patrimoniu național. De ce acest proiect este important? În primul rând pentru că presupune creșterea schimburilor dintre țările terțe, inclusiv a celor mai bune practici: drumuri vinicole, rețele de vânzări vinicole și magazine și în al doilea rând presupune creșterea exportului către alte țări. Proiectul se alătură obiectivelor Europa 2020 prin facilitarea ofertelor transfrontaliere de produse online, prin implementarea unor rețele de mare viteză și a unei soluții TIC avansate – platforma WINET pentru a ajuta părțile interesate, grupurile țintă din sectorul vinicol să cunoască mai bine fiecare ofertă. Din punctul nostru de vedere WINET contribuie la apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, iar acest obiectiv este susținut în mod constant de România și promovat la nivel european și cu alte prilejuri. Ne dorim ca rezultatele dvs. să fie cunoscute și apreciate de noi toți și cred că dacă vreți astfel de interacțiuni să poată naște Unirea.”
Evgueni Stefanov Stoytchev, ambasador al Bulgariei în Republica Moldova: „ WINET este primul proiect transfrontalier dintre Bulgaria, România și Moldova, care își unesc eforturile pentru dezvoltarea economiei vinicole a celor trei țări. Acest proiect este esențial pentru creșterea capacității și a experienței profesionale a profesioniștilor din acest sector, iar angajații din domeniu trebuie să coopereze, să facă schimb de idei și să se asocieze pentru a-și spori competitivitatea produselor în această industrie. Vă doresc succes și speram ca până la sfârșitul anului 2020 să vedem rezultatele acestei minunate inițiative.”
Proiectul WINET presupune și crearea unei platforme de comunicare pentru atragerea actorilor relevanți ai sectorul vitivinicol din cele trei țări membre. Astfel, platforma va cuprinde peste 114 companii din domeniul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre, 22 de autorități publice naționale, locale și regionale, 17 grupuri de interese și ONG-uri, 10 centre de cercetare, reprezentanți din IT și învățământul superior, 3 organizații de susținere a afacerilor, precum și 3 agenții sectoriale.
În cadrul programului WINET, Republica Moldova va fi reprezentată de minim 40 de companii vinicole. Iar printre primele 9 vinării semnatare ale acordurilor de colaborare se numără vinăriile din Republica Moldova: Purcari, Castel Mimi, Rădăcini, Cricova, Chateau Vartely, CVC Mileștii Mici, Chateau Cristi, Gogu Winery, Atu Winery.
În Bulgaria, compani Zaara Estate Winery și NGO-ul Club Dionysius din domeniul vinicol au semnat acordurile de colaborare. Alte 6 companii din România, au semnat acordurile de colaborare, printre care: Casa Niculițel, NicaHor Expert, Sarica Niculițel, Crama Habangia, Alcovin Macin, Crama Pivnițele.


Beneficiile Proiectului WINET


Printre beneficiile directe pentru vinificatori se numără:
1) Oportunitatea de a deveni membru al primei rețele internaționale online de producători și exportatori, unificând peste 114 companii din domeniul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre;
2) Facilitarea accesului la rețeaua de distribuitori internaționali, cu potențial de a încheia direct contracte de colaborare;
3) Acces la o piață extinsă de comercializare a vinurilor, care cuprinde mai multe țări;
4) Prezența pe o aplicație mobilă, disponibilă atât pe Android, cât și pe iOS, care permite accesul consumatorului la produse și servicii printr-un singur click;
5) Optimizarea costurilor de promovare pe durata proiectului cu vizibilitate internațională în cadrul diverselor evenimente și pe rețelele de socializare;
6) Participarea gratuită la evenimente:
- Schimburi de bune practici în România și Bulgaria (20 de companii din Republica Moldova, cu titlu gratuit),
- Conferinţa Internaţională WINET, sub egida Organizației Internaționale a Viței și Vinului (Mai 2020);
7) Posibilitatea de a fi parte din circuitul turistic pe teritoriul țărilor participante, cu oportunitatea de a fi promovat în evenimente și inițiative cultural-turistice.
Proiectul WINET se desfășoară în perioada 5 aprilie 2019 - 5 aprilie 2021 și este finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional BLACK SEA BASIN 2014 2020. Valoarea totală a acestuia este de 686.996 euro.

Întrebările și solicitările de informații privind condițiile de aderare la proiectul WINET pot fi adresate coordonatorului Proiectului WINET, Elena Oleinic-Slivinschi, la următoarele adrese de email: , sau la numerele de telefon 022273654.

ODIMM logo
280 70