Sâmbătă, 29 Iunie 2019 09:51

„Poarta spre Balcani”. Cea de-a treia sesiune a programulului „Export Morning” a fost dedicată Bulgariei

2балканыBulgaria nu este doar o destinație de vacanță, dar și de export atractivă, care oferă multiple avantaje antreprenorilor moldoveni, potențate de lipsa barierelor lingvistice, mentalitatea asemănătoare și un trecut istoric comun. Sunt doar câteva dintre concluziile celei de-a treia sesiuni a Programului „Export Morning”, care s-a desfășurat în data de 27 iunie, la Chișinău. În cadrul evenimentului, agenții economici interesați să exporte în Balcani au aflat istoriile de succes ale exportatorilor moldoveni care au cucerit deja piața Bulgariei, dar și informații nișate despre specificul consumatorului bulgar și potențialul pe care îl prezintă această țară din Europa de Sud-Est ca importator de mărfuri din Republica Moldova.

Programul „Export Morning” presupune 12 sesiuni lunare care se desfășoară la inițiativa Agenției de Investiții, în parteneriat cu proiectul Uniunii Europene „Vizibilitate și comunicare pentru Acordul de Asociere/Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA)”. Scopul proiectului este de a oferi antreprenorilor moldoveni suport complex – informativ și practic – în vederea extinderii competențelor și creșterii nivelului de competitivitate pe piețele externe. Ediția dedicată Bulgariei a fost precedată de sesiunile axate pe potențialul de export în România și Polonia.

Rodica Verbeniuc, director general, Agenția de Investiții: „Deși toate cele 3 piețe abordate până acum în ședințele Export Morning parte din Uniunea Europeană, acestea totuși sunt diferite sub diverse aspecte: profilul și preferințele consumatorilor, concurența la rafturi, căile recomandate pentru distribuție eficientă, ș.a. În vederea creșterii volumului și a calității exporturilor, e nevoie ca întreprinzătorii autohtoni să se înarmeze cu informații profunde ce țin de piața către care sunt orientați, să își ajusteze practicile și procesele, să își schimbe mentalitatea pentru a putea urca pe treapta concurenței regionale. Credem că Export Morning constituie un instument practic, util care oferă răspunsuri concrete antreprenorilor autohtoni, astfel încurajându-i să beneficieze mai pe larg de facilitățile care le oferă acordurile de schimb economic pe care le are semnate Republica Moldova cu alte state. Bulgaria este unul dintre principalii parteneri comerciali ai țării noastre, iar în contextul în care volumul total de importuri și exporturi a fost în scădere în 2018 , evenimentul de astăzi este și mai justificat – schimbarea tendinței ține de noi. .”

Evgueni Stefanov Stoytchev, ambasadorul Republicii Bulgare în Republica Moldova: „Pentru businessul mic și mijlociu este foarte importantă susținerea statului și mă bucur că antrepenorii din Moldova beneficiază de un astfel de suport, materializat în acest program extrem de util. La rândul meu, vreau să vă asigur că Ambasada Republicii Bulgare va face tot posibilul ca să vă ajute să vă dezvoltați afacerile în Bulgaria. Între țările noastre întotdeauna au existat relații prietenoase, nouă, bulgarilor, ne place poporul moldovenesc, de aceea vă invit cu mare drag în Bulgaria!”

Bulgaria – o piață de export cu un potențial neexplorat

Deși este foarte bine cunoscută ca destinație turistică, Bulgaria este prea puțin explorată de moldoveni ca destinație de export. De această părere este expertul DCFTA, Andrei Crigan, care, în mod tradițional, a venit cu o prezentare complexă a potențialului pe care îl are această țară pentru antrepenorii hotărâți să-și extindă piețele de desfacere. Bulgaria este al 11-lea partener comercial al Moldovei după valoarea exporturilor (48 mil. USD), în timp ce țara noastră nu face parte nici din Top-40 parteneri comerciali ai acestui stat din sud-estul Europei. În opinia expertului, șanse mari de a accede pe piața bulgară le au producătorii de medicamente și de cabluri electrice din Moldova, dar și cei de fructe uscate și conservate, de produse de patiserie și lenjerie de pat.

Andrei Crigan a precizat că agenții economici nu ar trebui să fie descurajați de faptul că în 2018 volumul exporturilor de mărfuri moldovenești în Bulgaria a scăzut cu aproape 40% tendința din ultimii 5 ani este pozitivă (+16%).

Despre perspectivele optimiste pe care le oferă piața Bulgariei a vorbit și Dumitru Lefter, administratorul unei cooperative agricole care exportă în această țară circa 30% din cerealele cultivate. Fermierii reuniți sub umbrela companiei s-au angajat să furnizeze produse organice de înaltă calitate, care sunt pe deplin trasabile de la câmp la furculiță (pe tot lanțul de producere). Astfel, vorbim de prima companie certificată din Republica Moldova, care a investit în lanțul valoric al cerealelor ecologice.

Dumitru Lefter, administator „Prograin Organic” SRL: „Am început să exportăm cereale în Bulgaria în 2016, după ce am participat la o expoziție internațională. Am început cu floarea-soarelui, iar acum deja suntem în proces de negocieri în vederea exportării făinei de speltă organice sub marcă proprie. Colaborarea noastră cu partenerii bulgari decurge foarte bine – acest popor este deschis și prietenos, exact ca și moldovenii. Nu e o cale mai simplă de a accede pe piața UE și cea a Balcanilor. Bunăoară, partenerii din Bulgaria ne-au ajutat să ajungem și pe piața din Germania.”

Ținând cont de interesul manifestat de participanții la edițiile precedente față de procedurile de export, organizatorii au invitat reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii care au vorbit despre aspectele legate de standardizare și metrologie. Lidia Jitari, şef Direcţie Dezvoltarea Infrastructurii Calităţii, i-a îndemnat pe antreprenorii moldoveni să apeleze mai des la serviciile laboratoarelor din țară, atunci când au nevoie de certificarea mărfii pe care intenționează să o exporte. În opinia specialistului, unii exportatori continuă să colaboreze cu laboratoarele de peste hotare, achitând sume enorme, fără a ști că de aceleași servicii pot beneficia acasă. Lidia Jitari a precizat că spectrul de acte pe care le emit laboratoarele din țară se extinde continuu.

În mod tradițional, evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de networking.

Despre Programul „Export Morning”

Scopul Programului „Export Morning” este de a cunoaște și a aprecia nivelul de pregătire a antreprenorilor autohtoni și de a le oferi acces la o platformă interactivă de discuții și schimb de bune practici, unde vor fi prezentate informații tehnice legate de export (statistici, informații privind regimuri comerciale, vamale etc.), studii de piață relevante, soluții concrete de înlăturare a barierelor din calea exportatorilor. Informațiile prezentate vor fi completate de istoriile de succes ale companiilor cu o vastă experiență în export, dar și de recomandările Agenției de Investiții, care și-a asumat rolul de a încuraja agenții economici din Republica Moldova să valorifice pe deplin facilitățile oferite de încheierea acordurilor comerciale bilaterale cu UE, CSI și alte state.

Primele sesiuni „Export Morning” sunt dedicate țărilor din Uniunea Europeană – principalul partener comercial al țării noastre, în contextul în care cca 70% din exporturile Republicii Moldova sunt astăzi orientate către UE. Următoarele sesiuni vor viza Franța și Germania.

Despre DCFTA

În 2014, Republica Moldova și Uniunea Europeană au semnat Acordul de Asociere, care a dus la crearea unei Zone de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) între ambele părți. DCFTA a avut drept scop eliminarea barierelor tarifare și non-tarifare din calea comerțului dintre Moldova și UE. Astăzi, Uniunea Europeană este cel mai important și de încredere partener comercial al Republicii Moldova, 2/3 dintre veniturile obținute din export provenind de la consumatorii europeni.