CE banner 1160x100 violet2

Duminică, 25 Februarie 2018 10:30

Lâna de oaie, folosită pentru izolarea caselor. Sistemul revoluționar, adus de un român, după ani de cercetări

1a9d55571ecabf51a704f590cc6cf6ed

Lâna de oaie este folosită de un om de afaceri din Bistriţa-Năsăud pentru a izola casele construite din lemn, la munte. După mai mulţi ani de cercetări, Emil Iugan a adus pe piaţă produsul revoluţionar, - scrie bani.md.

Emil Iugan, un om de afaceri din Bistriţa-Năsăud, a reuşit să creeze un produs ecologic pentru izolarea caselor, din lână de oaie, dezvoltând şi un concep unic în România, cel al caselor ecologice construite din lemn şi izolate cu lâna mioarelor de la munte.

După ani de zile de cercetări, vizite în străinătate şi analize cu specialişti din agricultură şi construcţii Emil Iugan a adus pe piaţă un produs revoluţionar pentru izolarea locuinţelor: izolaţia din lână de oaie. El vrea să convingă românii că locuinţele izolate cu lână sunt extrem de benefice sănătăţii şi, în plus, ajută oamenii de la munte să supravieţuiască şi satele să nu se depopuleze.

Totul a pornit de la dragostea sa faţă de munte, faţă de satele îndepărtate, care, din păcate, sunt din ce în ce mai mici de la an la an din cauză că traiul e din ce în ce mai greu şi lipsesc oportunităţile pentru sătenii de la munte.

“Eu iubesc zona de munte şi lupt pentru dezvoltarea acestei zone. Acest tip de izolaţie l-am văzut în străinătate. Am venit cu un concept pe care l-am promovat de aici, din Lunca Ilvei, şi care se numeşte sistem de dezvoltare locală intregrat pe baza resurselor locale. Ce resurse avem la munte? De bază - e iarba şi pădurea... Din iarbă e creşterea animalelor... Am văzut de-a lungul anilor că avem o resursă extrem de importantă care e nevalorificată – lâna de oaie. Înainte de Revoluţie am avut acasă o instalaţie privată în care prelucram lâna şi aşa am dobândit şi cunoştinţe. Şi mi-am spus: trebuie să găsim o soluţie să valorificăm lâna”, a povestit, pentru corespondentul Mediafax, Emil Iugan.

Aşa că Iugan a început să se intereseze unde poate fi utilizată lâna din zona de munte, de pe oaia Ţurcană, ştiind că înainte de Revoluţie, România a avut o industrie funcţională bazată pe această resursă.

„Noi am fost mari producători de covoare, saltele, pături, echipamente de armată, îmbrăcăminte din lână, am fost printre primele ţări din Europa. Acum, singura soluţie de a valorifica lâna de oaie, de o calitate mai slabă, indiferent de culoare şi lungimea firului, în cantităţi mai mari, este în materiale termoizolatoare pentru construcţii. Pentru asta trebuie lâna colectată, spălată şi procesată, iar proiectanţii, arhitecţii şi constructorii să înveţe să o pună pentru că este cel mai bun element izolator din câte are planeta”, a mai spus Iugan.

Omul de afaceri a plecat peste hotare pentru a crea acest tip de termoizolaţie a caselor. Rapid a găsit şi oameni care i-au împărtăşit convingerile şi alături de care a început să găsească modalităţi pentru producerea, în ţară, a acestui material extrem de valoros.

 Mai multe citiți pe Mediafax.ro.

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика