Sâmbătă, 21 Martie 2015 14:46

Idei de afaceri: cele mai ieftine francize din România care vă pot transforma din angajaţi în patroni

subway.jpgDacă vreți să faceți un business și nu aveți nici cea mai vagă idee despre ce trebuie făcut, preluarea unei afaceri în franciză este soluția cea mai rapidă.

Cele mai multe afaceri au o taxă de intrare de până în 5.000 de euro și cu acest buget puteți aspira inclusiv la ”închirerea” unor mărci răsunătoare.

Un prim pont pentru cine vrea să intre pe această piață care generează venituri totale de peste 1,5 miliarde de euro: pe lângă taxa de franciză, trebuie luate în calcul și investițiile în închierea și amenajarea spațiului de vânzare, precum și costurile redevenței lunare (taxa pe care o plătiți pentru ”închiriea brandului”. În limbaj de specialitate, cel care preia o franciză se numeșe francizat, iar cel care o acordă este francizor.

Cei din urmă preferă, de regulă, o redevență lunară, procent din vânzări sau o contribuție directă la bugetul de marketing. În cazul Subway, lanț de restaurante fast food care în trei ani a ajuns la peste 20 de francize în România, taxa este 7.500 de euro, iar redevența lunară ajunge la 8% din vânzări.

Cele mai căutate francize vin din comerț, baruri, restaurante și cafenele

Principalele motoare ale acestui tip de business au fost comerțul și sectorul HoReCa (mai ales restaurantele, cafenelele și barurile) – aceste depășesc împreună 60% din piața locală a a francizelor. Peste 330 de francize funcționează în acest moment în România, potrivit companiei de consultanță Inventure Franchise Consulting care a editat împreună cu Ziarul Financiar un catalog al francizelor din România.

Un succes neobișnuit îl are brandul de spălătorii ecologice fără apă 111 Eleven One Waterless Carwash, lansat în România în 2007. Acesta numără acum aproape 100 de francize în țară și în străinătate. Taxa de franciză este de 3.000 de euro, fără costuri de marketing.

Printre cele mai ieftine și căutate francize din România sunt brandurile de simigerie și patiserie, precum Fornetti, ajuns la peste 600 de unități deschise în România. Taxa de franciză e de doar 500 de euro iar investiția inițială în stocul de marfă nu depășește 1.500 de euro.


O altă afacere din același segment care câștigă teren în ultima vreme este gogoșeria Fițoșica ajunsă la zece francize în mai multe orașe din România. Taxa de franciză este de 3.000 de euro, la aceasta adăugându-se o investiție inițială care variază între cinci și zece mii de euro (include și rulota în care este amplasată gogoșeria).

Cu pași mici, francizele cuprind și .ro

Un segment slab acoperit pe piața locală este cel al francizelor online, florăria digitală Floridelux.ro fiind unul dintre puținele exemple. Magazinul online a ajuns la șase francize deschise în țară și caută să se extindă în alte cinci mari orașe, precum Timișoara, Sibiu sau Constanța. Taxa de franciză este de 5.000 de euro, aproape un sfert din investiția inițială necesară.

Multe afaceri caută primul partener pentru franciză, așa cum este și situația magazinelor de proximitate 1 Minute pentru care taxa de intrare nu depășește 3.000 de euro. Cifra de afaceri a magazinelor brandului polonez totalizează 13 milioane de lei anul trecut, vânzări obținute în cele 12 unități proprii.

Deocamdată, specialiștii nu oferă un verdict în ceea ce privește strategia ideală de a investi într-o franciză: nu este cunsocut dacă e mai bine să vă asociați cu o marcă foarte extinsă în țară (număr de francize) sau cu una aflată la început de drum. De exemplu, retailerul de haine Celio care operează doar trei magazine în București și Iași caută parteneri pentru expansiunea în țară. În locul taxei inițiale, francizatul Celio trebuie să contribuie la bugetul de marketing cu 4% din vânzările proprii.

http://adevarulfinanciar.ro/