Duminică, 19 Februarie 2023 09:56

Beneficii neștiute ale cafelei! Ce efecte are asupra funcțiilor creierului

кофе

O nouă cercetare se adaugă pe lista celor de până acum care susțineau efectele benefice ale cafelei asupra creierului. Conform unor date publicate în revista ”Frontiers in Aging Neuroscience”, consumul de cafea ar putea îmbunătăți structura creierului uman.

Rezultatele sugerează că un consum moderat de cafea poate proteja împotriva declinului cognitiv prin încetinirea acumulării de beta-amiloid în creier și prin îmbunătățirea neurotoxicității asociate din cauza stresului oxidativ mediat de beta-amiloid și a proceselor inflamatorii.

Studiul realizat în Germania a constatat că persoanele care beau în mod regulat 3-4 căni de cafea pe zi au avut cea mai puternică structură a creierului, inclusiv păstrarea grosimii corticale, care este asociată cu o inteligență mai mare.

Studiul exploratoriu a analizat creierul a peste 2.000 de oameni din Hamburg, cu vârste cuprinse între 45 și 74 de ani, potrivit MindBodyGreen.

A comparat patru grupuri de oameni care au spus că beau în mod regulat:

  • Mai puțin de o ceașcă de cafea pe zi
  • 1-2 cești de cafea pe zi
  • 3-4 cești de cafea pe zi
  • 5-6 cești de cafea pe zi

Ce s-a constatat la cei care au băut 3-4 cești de cafea

Astfel, s-a constatat că persoanele care au băut în mod regulat 3-4 cești de cafea pe zi au avut cea mai puternică structură a creierului.

Îmbunătățirea a fost observată cu o tendință ascendentă –  de la cei care nu au băut cafea deloc, la cei care au băut mai multe cești, sugerând un anumit prag pentru sănătatea creierului și beneficiile cognitive.

Cei care au băut mai multă cafea au avut tendința de a fi mai sănătoși

Autorii spun însă că studiul a fost efectuat pe un grup relativ mic și omogen. Ei au subliniat că cei care au băut mai multă cafea au avut tendința de a fi mai sănătoși.

Ei susțin că sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă cafeaua decofeinizată are efecte similare.

Boabele de cafea conțin substanțe sănătoase, care scad stresul oxidativ și inflamația

Cercetătorii au remarcat în studii anterioare că boabele de cafea conțin peste 100 de substanțe chimice vegetale sănătoase, care scad stresul oxidativ și inflamația, stimulând în același timp metabolismul.

Acești compuși ar putea ajuta la reducerea inflamației, pot inhiba absorbția de grăsime de către intestin, blochează receptorii implicați cu ritmuri anormale ale inimii și reduc stresul oxidativ, care este un dezechilibru dintre radicalii liberi și antioxidanți din organism.

Consumul zilnic de una până la cinci cești de cafea a fost asociat cu riscuri mai mici de aritmie, boli de inimă, insuficiență cardiacă sau accident vascular cerebral. Consumul de două până la trei căni de cafea a fost asociat cu un risc mai scăzut de deces prematur sau de boli de inimă.

Deși aceste descoperiri nu pot confirma o legătură cauză-efect, sunt cele mai recente care indică faptul că obiceiul de bea cafea poate avea numeroase beneficii pentru sănătate.

capital.ro