Miercuri, 22 Iunie 2022 03:18

Câte țigări și cât alcool puteți să transportați în bagaje dacă veți călători într-un stat al UE. Reguli drastice la vamă

C te ig ri i c t alcool pute i s transporta i n bagaje dac ve i c l tori ntr un stat al UE Reguli drastice la vam

În plin sezon al vacanțelor, după doi ani de restricții, românii și-au programat concediul de vară în special în afara țării.

Odată biletele de avion cumpărate rămâne de rezolvat problema bagajelor. Dacă ați optat pentru un baga de cală este important să respectați anumite reguli stricte pentru a nu avea probleme cu autoritățile vamale, scrie ziare.com.

Cele mai multe nedumeriri ale pasagerilor țin de cantitatea de țigări/tutun și alcool pe care o pot transporta în bagajele de cală, în cazul unei curse cu avionul.

Dacă sunteți simplu turist, cantitatea de mărfuri pe care o puteți cumpăra și lua cu dumneavoastră când călătoriți dintr-o țară a UE în alta nu este limitată, atâta timp cât ați făcut cumpărăturile pentru uz personal și nu în scopuri comerciale, potrivit site-ului oficial al Uniunii Europene. Taxele (TVA și accize) sunt incluse în prețul pe care îl plătiți în țara din care cumpărați produsul, deci nu vi se vor mai percepe taxe în altă țară din UE. Restricțiile sunt impuse de greutatea bagajului de la cală pentru care ați optat, existând posibilitatea să plătiți taxe suplimentare pentru diferența de greutate.

Totuși, pentru a stabili dacă produsele sunt cumpărate pentru uz personal, autoritățile vamale din UE pot verifica anumite lucruri: dacă dețineți o întreprindere comercială sau dacă lucrați pentru o astfel de întreprindere, cum sunt împachetate și transportate produsele, cu ce cantitate de produse călătoriți. Ca să nu aveți probleme este recomandat să aveți un bon fiscal de la magazinul de unde ați cumpărat produsele.

Fiecare țară din UE poate stabili o limită maximă pentru cantitatea de tutun sau băuturi alcoolice pe care o puteți introduce în țară. Aceste cantități maxime trebuie să fie de cel puțin:

800 de țigarete

400 de țigări de foi (trabucuri cu o greutate maximă de 3 grame fiecare)

200 de trabucuri

1 kg de tutun

10 litri de băuturi spirtoase

20 de litri de vin cu adaos de alcool

90 de litri de vin (din care cel mult 60 de litri de vin spumos)

110 litri de bere, potrivit europa.eu

Este bine totuși să vă încadrați în limitele indicate pentru că autoritățile vamale vă pot suspecta că transportați produse care nu sunt pentru uz personal sau sunt destinate comercializării. Dacă se ajunge la această situația, va trebui probabil să dovediți că ați cumpărat produsele pentru dumneavoastră (furnizând, de exemplu, dovada achiziționării), în caz contrar este posibil să vi se ceară să plătiți accize sau să vi se confiște produsele.

Atenție, în bagajul pasagerilor care au vârsta sub 17 ani, este de preferat să nu se regăsească produse accizabile (țigări sau alcool)

Condiții diferite la intrarea pe teritoriul UE dintr-o țară terță

Dacă intrați într-una dinte țările UE venind dintr-o țară terță, cantitățile de tutun sau alcool pe care le puteți transporta în bagaje sunt cu totul altele. Același lucru este valabil și în cazul în care veniți din Insulele Canare, insulele anglo-normande, Gibraltar sau alte teritorii în care nu se aplică normele UE cu privire la TVA și accize.

Băuturi alcoolice

Puteți transporta:

4 litri de vin și

16 litri de bere

De asemenea, mai puteți transporta:

1 litru de băuturi spirtoase cu un conținut de alcool de peste 22 % vol. sau 1 litru de alcool nedenaturat (alcool etilic) cu un conținut de alcool de 80 % vol. ori 2 litri de vin cu adaos de alcool sau vin spumant, potrivit sursei citate.

În ceea ce privește produsele din tutun, cantitatea maximă pe care o puteți aduce

într-o țară UE din Cuba de exemplu diferă de la un stat la altul. Limita poate fi mai mică sau mai mare, în funcție de țara UE pe care o vizitați. Există țări care aplică limite inferioare doar pasagerilor care călătoresc pe mare și pe uscat (Bulgaria, Grecia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Ungaria) sau tuturor pasagerilor (Estonia și România).

Astfel unele state permit maximum 200 de țigări sau 100 de țigări de foi, 50 de trabucuri sau cel mult 250 g de tutun, iar altele care nu sunt atât de permisive, acceptând doar 40 de țigări, 20 de țigări de foi, 10 trabucuri sau 50 de grame de tutun.