Miercuri, 21 August 2019 20:09

Ce trebuie să știi când cumperi un bilet de avion ieftin​. Detaliile care-ți pot strica vacanța

Ce trebuie sa stii cand cumperi un bilet de avion ieftin Detaliile care ti pot strica vacanta 60751 1566375775De multe ori cumpărăm un bilet de avion mai ieftin fără să fim atenți la toate detaliile acestuia, iar uneori asta ne poate costa bani și timp pierdut. Prețul poate fi mai mic dacă timpul de transfer între două curse e mai mare sau dacă lipsesc despăgubirile, scrie Hotnews.ro.

Te gândești să-ți programezi o vacanță, începi să cauți pe internet bilete de avion și găsești oferta ideală: 400 de euro de persoană, dus-întors până într-un paradis tropical din Asia de Sud-Est. Nu stai mult pe gânduri, prețul e prea tentant, și cumperi biletul de avion. Crezi că ai făcut o afacere, dar e posibil însă să nu fi fost atent la toate detaliile. Iar acest lucru s-ar putea să te coste. 

Cine răspunde pentru eventualele probleme și ce drepturi ai atunci când cumperi un bilet de avion, dar zbori la destinație cu mai multe companii aeriene? 

Avem situația următoare: vrei să pleci spre o destinație îndepărtată, dar zborul e format din mai multe componente. De exemplu, pleci de la București la Washington, prin Paris. Pe ruta București-Paris zbori cu o companie, iar Paris-Washington cu altă companie aeriană. În ce măsură este responsabilă prima companie aeriană, cea de la care ai cumpărat biletul de avion, pentru eventuale întârzieri, anulări de zbor, pierderi de bagaje etc de care se face vinovată a doua companie? 

Depinde foarte mult de condițiile în care cumperi biletul. Cazul 1: Dacă biletul de avion este rezervat complet printr-o singură companie aeriană și unul sau mai multe segmente sunt operate de o companie parteneră, atunci dacă primul segment are întârzieri, companiile înlănțuite care operează restul zborurilor sunt obligate să-ți ofere alternative.  De exemplu, zbori din București spre Washington și ai un zbor București-Paris operat de Air France și un zbor Paris-Washington operat de Delta. Air France și Delta au acorduri semnate astfel încât pasagerii lor să fie protejați, bagajele vor ajunge la destinație fără ca pasagerii să aibă bătaie de cap cu preluarea lor la jumătatea drumului. Dacă Delta întârzie, atunci Air France va plăti despăgubiri și va trebuie să te reruteze, dacă este compania care ți-a emis biletul întreg”, spune consultantul în turism Răzvan Pascu.

Dacă ți se anulează unul dintre zboruri sau dacă nu prinzi conexiunea, compania care a emis biletul tău va fi obligată să-ți ofere alternative. În cazul în care zborul ajunge la destinație cu peste trei ore întârziere, vor fi obligați la plata despăgubirilor conform directivelor europene. 

Cazul 2: În cazul în care tu ți-ai construit singur călătoria din doua bilete de avion diferite București – Paris cu Wizzair, să spunem, și Paris – Washington cu Delta, atunci Delta nu va avea nicio obligație față de tine dacă Wizzair întârzie sau anulează cursa și nici Wizzair nu va avea nicio obligație față de tine dacă din cauza lor tu îți pierzi conexiunea spre Washington. Pentru asta exista asigurări. Unele asigurări de călătorie acoperă aceste riscuri. 

De ce este important să fii atent la timpul de transfer de pe un aeroport atunci când cumperi un bilet de avion?

Avem situația următoare: Cumperi un bilet de avion pe traseul București-Doha-Kuala Lumpur, iar timpul de transfer în Doha este, să zicem, o oră. Aeroportul din capitala Qatarului este însă foarte mare și aglomerat iar, până să ajungi de la o poartă la alta, pierzi avionul către Kuala Lumpur. Cum se stabilește timpul minim de transfer pe un aeroport și după ce criterii? 


Specialiștii recomandă o escală de un minim de o oră și jumătate – două ore, indiferent de aeroportul de tranzit. Orice tranzit sub o ora crește riscul ca bagajul să nu fie încărcat în avion și crește adrenalina pasagerilor.

Ai dreptul să-i atragi atenția companiei care-ți vinde un bilet de avion că intervalul de transfer este prea scurt și nu ai timp să prinzi următorul avion? Sunt obligați să-ți ofere, în aceeași bani, altă variantă dacă prima e prea riscantă? 

Companiile aeriene îți oferă variantele de zbor pe care le au. Nu au cum să schimbe orarul de zbor și nici să-ți propună opțiuni cu companii concurente. Toate aceste decizii se iau înainte de cumpărarea biletului. De obicei, pasagerii sunt cei care cer timp de tranzit cât mai scurt agenților de turism și fug de intervalele lungi de tranzit, fără să ia în calcul riscurile pe care le implică această decizie.

agora.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика