Duminică, 04 Februarie 2018 13:26

Strugurii moldovenești, pe rafturile din Dubai. Mai mulți producători din Costești au exportat peste 19 tone de fructe

Vinograd Izyuminka 1 08205014Strugurii de masă moldoveneşti au ajuns pe rafturile din Emiratele Arabe Unite. Un grup de producători din satul Costești, raionul Ialoveni au exportat peste 19 tone de fructe.

Asta după ce agricultorii au participat la expozițiile din Dubai, unde au creat parteneriate cu potenţialii exportatori. Antreprenoriii spun că dacă strugurii vor fi apreciaţi, atunci din toamnă vor vinde cantităţi mai mari.

Producătorii agricoli spun că strugurii moldoveneşti au ajuns în Dubai timp de 25 de zile. Fructele sunt vândute consumatorului final cu 1,8 dolar kilogramul, iar antreprenorii moldoveni aşteaptă deja părerea oamenilor.

"Cum i-am încărcat aşa şi i-am primit strugurii prin cale maritimă. Cheltuielile pentru transportare sunt aproximativ ca şi cum ai transporta un TIR de struguri în Sankt Petersburg, patru mii de dolari pentru un container", a spus producătorul agricol, Iurie Bivol.

Antreprenorii din Costești au exportat în acest an în jur de 5 mii tone de struguri în ţările din Uniunea Europeană şi CSI. Dacă exportatorii din Emiratele Arabe Unite ar solicita în prezent struguri moldoveneşti, producătorii nu au cantitățile necesare pentru vânzare, iar cea care se păstrează în frigider a fost deja vândută.

"Ne uităm că nu au bobiţe verzi, nu curge, toate bobițele sunt întregi, nu sunt creţoase", a spus producătorul agricol, Ion Ionaș.

Reprezentanţii Asociaţiei Moldova Fruct au organizat un tur pentru jurnalişti şi la casa de ambalare a merelor din satul Puhoi. Antreprenorul deţine o livadă superintensivă pe o suprafaţă de 23 de hectare.  Casa de ambalare a merelor dispune de linie de sortare, calibrare şi etichetare.

"Este inima liniei de sortare şi calibrare, este o maşinărie destul de complicată, prelucrează în jur de trei tone pe oră. Merge pe linie, se spală, se aranjează după mărime, ulterior este trecut pe la lucrători" a spus un manager de companie, Anna Țurcanu.

"Care este mai stricat le aruncăm în container, care e crăpat sau năsădit le punem separat."

"Le aşezăm pe toate şi pe urmă le încarcă în camion."

Merele produse la Puhoi deocamdată nu au ajuns pe piaţa europeană, însă specialiştii spun că au toate şansele să fie apreciate.

"Aceste mere care le prezentăm acum Jonagold, anul atrecut au ajuns printr-un importator în Belgia şi în câteva magazine din Franţa, au fost exportate peste 120 de tone de mere", a spus directorul executiv Moldova Fruct, Iurie Fală.

Potrivit datelor statistice, Republica Moldova a exportat anul trecut în Uniunea Europeană aproximativ 7 200 tone de mere şi 18 500 tone de struguri.

publika.md

ODIMM logo
280 70