Marți, 25 Iulie 2017 14:11

O firmă din Moldova, dată in judecată de Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Hugo Boss și Trussardi. Ce pretenții au fost invocate

IMG 3466

O firmă din Moldova a fost obligată să achite despăgubiri morale și materiale de sute de mii de lei, unor companii mari, pentru că a comercializat produse, care încalcă drepturile exclusive asupra mărcilor. Mai exact, companiile Tommy Hilfiger Licensing LLC, The Calvin Klein Trademark Trust, The Hugo Boss Trade Mark Management și Trussardi SPA s-au adresat cu cerere de chemare în judecată împotriva firmei moldovenești Uzprimatex. Și asta pentru că pârâta comercializa produse inscripționate cu semne identice cu mărcile companiilor reclamante. Marile companii au solicitat magistraților să interzică pârâtei folosirea neautorizată prin actele de comerț de: import, export, distribuție și orice act comercial mărfurile cu mărcile reclamantelor. La fel, au solicitat ca firma să distrugă produsele recunoscute a fi contrafăcute, care se află în depozitul companiei, - comunică bizlaw.md.
uzprimatex2
Mai mult, reclamantele au solicitat să primească despăgubiri materiale, după cum urmează:

  • The Hugo Boss Trade Management  – 60.720 lei;
  • Trussardi SPA – 66.000 lei;
  • The Calvin Klein Trademark Trust – 39.600 lei;
  • Tommy Hilfiger Licensing LLC –  110.880 lei.
La fel, s-au cerut și despăgubiri morale:

  • The Hugo Boss Trade Mark Management – 121.440 lei;
  • Trussardi  SPA – 132.000 lei;
  • Tommy Hilfiger Licensing LLC – 221.760 lei;
  • The Calvin Klein Trademark Trust – 79.000 lei.

Reclamantele au mai solicitat ca firma moldovenească să achite 2.500 de lei pentru întocmirea procesului-verbal de constatare a faptelor, 3.084 de lei pentru efectuarea cumpărăturii de control, dar și achitatea serviciilor avocatului în sumă de 25.000 lei.

În motivare se spune că firma Uzprimatex are activitate de antreprenoriat în incinta unui centru comercial din capitală și vinde blugi cu numele mărcilor de renume mondial, care aparțin companiilor reclamante. Astfel, se aduce o atingere gravă a drepturilor de proprietate intelectuală a companiilor reclamante. La fel, acestea au mai indicat că nu au un contract de distribuție încheiat cu firma din Moldova și niciodată nu au avut relații comerciale.

La rândul său, firma din Moldova a depus o cerere reconvențională prin care a solicitat ca marile companii să fie decăzute din drepturile asupra mărcilor deținute în țara noastră. În motivare se spune că, potrivit Legii privind protecţia mărcilor, titularul mărcii este decăzut din drepturi în urma unei cereri depusă la judecătorie sau a unei cereri reconvenţionale într-o acţiune de apărare a drepturilor. La fel, compania a indicat că, într-o perioadă de cinci ani, mărcile nu au făcut obiectul unei utilizări efective în Republica Moldova. Totuși, legislația nu specifică termenul de ”utilizare efectivă”, iar drepturile și obligațiile părților se determină în funcție de principiile generale și de legislația civilă.

Instanța de fond a respins cererea de chemare în judecată a companiilor străine, ca fiind neîntemeiată. Nefiind de acord cu poziția instanței de fond, reprezentantul companiilor internaționale a atacat decizia la Curtea de Apel Chișinău.

Apelul a fost admis, iar instanța a emis o nouă hotărâre prin care s-a constatat faptul că produsele inscripționate cu semnele identice ale mărcilor companiilor străine sunt contrafăcute. Prin urmare instanța de apel a obligat pârâta să distrugă produsele contrafăcute și i-a fost interzis să le utilizeze în comerț. La fel, s-a decis ca firma să achite despăgubiri materiale în sumă de peste 277 de mii de lei, dar și despăgubiri morale de câte 10 mii de lei pentru fiecare companie reclamantă. Firma a fost obligată să achite 5.000 de lei pentru asistență juridică. Solicitările de a încasa și cheltuielile pentru întocmirea procesului-verbal și pentru efectuarea cumpărăturilor de control au fost respinse.

Decizia este definitivă și executorie de drept. Totuși, hotărârea poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de două luni.

Poza: Versace, Armani, Zara. Expoziția bunurilor confiscate de Serviciul Vamal al Republicii Moldova. Foto MyBusiness.md