Duminică, 29 Mai 2016 07:11

Hibrizi de porumb, produși la Institutul de Fitotehnie “Porumbeni”, ajunși pe piața din Uniunea Europeană

c2a8b242e02cc190c846ab0445fbc01fCompaniile din Moldova pot să ajungă pe piața europeană. O demonstrează Institutul de Fitotehnie “Porumbeni” care după ani de muncă și continuă perfecționare a reușit să cucerească atât inimile agricultorilor de acasă, cât și cele ale companiilor mari din Rusia, Kazahstan, Belarus, și mai nou, din Uniunea Europeană, cu modele de hibrizi pentru cultivarea porumbului. Mai mulți oameni ai pământului și-au dat astăzi întâlnire pentru a face totaluri dar și pentru ași seta noi priorități în domeniu.

„La Insitutul de Stat de Testare și Înregistrare a soiurilor de plante din România, în baza rezultatelor de doi ani de zile, hibrizii Porumbeni 461, 427 și 310 au fost introduse în registrul universitar a României, și automat în toate cele 28 de țări membre UE. Asta într-adevăr a bătut recordul”, a declarat directorul Institutul de Fitotehnie “Porumbeni”, Pintilie Pîrvan.

Diplomatul Mihai Diacov a declarat în cadrul întrevederii că în pofida piedicilor care sunt puse în permanență în calea agricultorilor, sunt unii care reușească să-și întreacă limitele.

„Revitalizarea sectorului agrar în Moldova, la noi acasă, cu o activitate concretă, cu suportul și demararea unor acțiuni concrete împreună cu instituția Dvs., unele dintre ele au reușit să dea rezultate atât pe segmentul intern, cât și pe cel extern”, a spus Mihai Diacov.

Totodată, Diacov a precizat că nivelul investițiilor străine în țara noastră este scăzut. Diplomatul este de părere că agricultura din Moldova trebuie să depună tot efortul pentru a reuși să se afirme pe piața iternațională.

„Luând în considerație în ce situație se află zeci și sute de producători și agenți economici din țară, nivelul modest al investițiilor străine directe în Moldova, cel al exportului, dar și nivelul lipsit de promovare a bunurilor și serviciilor companiilor moldovenești, sunt convins că acest obiectiv este primordial pentru stat iar acest capitol trebuie să fie pus în capul mesei”, a menționat în continuare, Mihai Diacov.

În Republica Moldova porumbul deţine întâietatea faţă de alte culturi fitotehnice după suprafaţa de cultivare, aproximativ 450 mii ha, sau 28,1% din terenul arabi, volumul global de producţie şi valoarea produsului marfă. Chiar și așa, nivelul de productivitate continuă să fie mai scăzut comparativ cu media ţărilor europene şi media pe glob.

Sursă: realitatea.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика