Luni, 19 Octombrie 2015 13:13

Lansarea Proiectului de Dezvoltare a Centrului de Excelență în domeniul TIC

90271445257889Astăzi, 19 octombrie 2015, a fost lansat Proiectul de Dezvoltare a Centrului de Excelență în domeniul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor ”Tekwill”. Proiectul are o valoare totală a de 7 milioane de dolari SUA și este realizat cu susținerea financiară a Programului SUA pentru dezvoltare internațională USAID, a Programului Guvernului Suediei SIDA și a companiilor private din sectorul TIC.

Viceministrul TIC, Vitalie Tarlev, a salutat lansarea proiectului menționând că ”Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor este preocupat de crearea cadrului de politici favorabil pentru sectorul TIC. Au fost elaborate și se implementează Strategia Națională Moldova Digitală 2020, Strategia de sporire a competitivității industriei IT, urmează a fi promovat în a doua lectură în Parlament proiectului de lege privind Parcurile IT. O direcție prioritară în aceste documente este dezvoltarea capitalului uman, iar Centrul de Excelență este un pas concret în acest sens”, consideră Vitalie Tarlev.

Lansat prin parteneriat public-privat, Centrul de Excelență în domeniul TIC își propune să impulsioneze creșterea economică a Republicii Moldova prin asigurarea fluxului suficient de specialiști înalt calificați pentru industria TIC și asigurarea unui ecosistem favorabil dezvoltării antreprenorialului și potențialului de inovare.

”Parteneriatul este cuvântul-cheie al evenimentului de astăzi. Lansarea proiectului nu ar fi fost posibilă fără suportul Guvernului, donatorilor externi, reprezentanților sectorului privat și ai mediului academic. Numărul studenților la facultățile TIC este în creștere și acest Centru le va permite să-și fortifice potențialul”, afirmă Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit.

În prezent pe segmentul TIC se înregistrează un deficit de specialiști, iar ”Centrul de Excelență va contribui la eliminarea decalajului dintre cerere și ofertă pe această piață. Suedia are un sector TIC înalt dezvoltat și dorim să împărtășim experiența noastră cu Republica Moldova”, susține Ambasadoarea Suediei în țara noastră, Signe Burgstaller.

Centrul de Excelență în domeniul TIC va fi creat în cadrul Universității Tehnice a Moldovei și va constitui o platformă educațională interuniversitară. ”Vor avea acces la oportunitățile de studiu, dezvoltare și cercetare toate instituțiile de învățământ implicate în procesul de pregătire a specialiștilor pentru domeniul TIC. Vom pregăti specialiști înalt calificați, care vor contribui la relansarea economică a țării”, afirmă rectorul UTM, Ion Bostan.

Centrul de Excelență ”Tekwill ”va pune la dispoziția studenților un mediu de studiu tehnologic avansat, laboratoare și săli dotate cu echipamente de ultimă generație, programe educaționale și practice performante, tehnologii de ultimă oră. Circa 1000 de tineri vor fi instruiți anual în cadrul Centrului.

Amintim că la 25 septembrie 2014, Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Ministerul Educației, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională(USAID) și companiile Microsoft și IBM au semnat Memorandumul privind crearea Centrului de Excelență în domeniul TIC.

Comunicat de presă