CE 1160x100 4 2

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Marți, 15 Martie 2011 02:00

În Porumbeni a fost construit un GMP

Pe pieţele farmaceutice din ţările dezvoltate (inclusiv cele europene, bineînţeles) este interzisă realizarea medicamentelor produse fără respectarea cerinţelor GMP.

Acest sistem a fost inventat în anul 1963, în SUA. Standardul GMP („Good Manufacturing Practice”, „Practica Producerii Bune”) presupune nu testarea fiecărei partide de medicamente, ci crearea condiţiilor în care orice probleme în sistemul de producere respectiv trebuie să fie excluse din start.

În Porumbeni a fost construit un GMPÎn prezent, în Moldova din cele 32 de întreprinderi care produc medicamente doar câteva („Vermodje”, „Balkan Pharmaceuticals” ş.a.) declară că corespund cerinţelor GMP.

Însă după cum cunoaştem, prima încercare de a construi o întreprindere după standardele GMP de la zero a fost făcută anume de compania „Farmaprim” pe teritoriul achiziţionat de la primăria Porumbeni, raionul Criuleni.

Compania a finisat construcţia şi a dat întreprinderea în exploatare pe 9 ianuarie. Întreprinderea se află într-o zonă ecologică, ocupă peste 6500 metri pătraţi şi corespunde tuturor cerinţelor GMP.

Volumul total al investiţiilor se ridică la 12,7 mln de euro, iar capacitatea de producere a noii întreprinderi constituie 55 mln de cutii pe an.

Compania „Farmaprim” activează din anul 1999. Până nu demult, compania producea peste 90 de preparate medicamentoase din diferite grupuri farmacoterapeutice sub formă de supozitoare, geluri, creme si unguente. Acum sortimentul va fi completat cu tablete şi capsule.

În Porumbeni a fost construit un GMPÎn prezent, producţia „Farmaprim”, în afară de Moldova, este prezentă pe pieţele farmaceutice din Azerbaidjan, Belarus, Kazakhstan, Rusia şi Uzbekistan. În perspectivă, conducerea întreprinderii planifică să se extindă pe pieţele din Bulgaria, România, Vietnam şi Indonezia.

Volumul vânzărilor Companiei „Farmaprim” în ultimii trei ani a crescut, în mediu, cu 144,9 la sută anual.
Astfel, pe piaţa internă, în anul 2008, vânzările au constituit 36,5 mln lei, în anul 2009 – 57,3 mln lei, în anul 2010 – 69,4 mln lei. Exportul companiei a însumat, în anul 2008, 35,2 mln lei, în anul 2009 – 40 mln lei, în anul 2010 – 69,4 mln lei.
În prezent, în cadrul companiei activează 136 de persoane, dintre care 25 lucrează peste hotare. Vârsta medie a angajaţilor este de 33,5 ani.

www.farmaprim.md

Materialul a fost pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика