Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Miercuri, 12 August 2015 19:35

Antreprenorii vor putea accesa în continuare programe de finanțare privind asistența financiară disponibilă pentru lansarea și dezvoltarea afacerilor

gerbMold12 august, 2015 Chișinău. A fost aprobat regulamentul cu privire la reglementarea cadrului instituţional şi mecanismul de coordonare a asistenței externe acordate Republicii Moldova, care prevede gestionarea modulului www.finantare.gov.md. Acest modul conține toată informația privind programele și mecanismele de finanțare a antreprenorilor oferite de organizațiile internaționale și țările donatoare prin intermediul diferitor ministere și agenții subordonate Guvernului.

Portalul www.finantare.gov.md a fost lansat de Consiliului Economic al Prim-ministrului cu un an în urmă ca urmare a mai multor solicitări din partea mediului de afaceri privind accesul la informații despre resurse financiare preferențiale destinate antreprenorilor. Portalul vine să îmbunătățească transparența finanțării externe primite de Republica Moldova pentru dezvoltarea sectorului privat, dar și să faciliteze accesul companiilor la finanțare prin consolidarea informației, care până în prezent era fragmentată  și incompletă. Astfel acest modul virtual va contribui la facilitarea dezvoltării mediului de afaceri în condiții favorabile, prin oferirea accesului antreprenorilor și viitorilor antreprenori la informații clare și curente într-o bază de date unică cu acces public și gratuit.

Regulamentul aprobat prevede instituționalizarea și automatizarea raportării informației datelor pe www.finantare.gov.md pentru a asigura transparența maximă a banilor disponibili și condițiilor de finanțare, prevenind alocarea netransparentă a fondurilor. Conform Regulamentului, orice schemă de finanțare nouă lansată pentru susținerea mediului de afaceri, sau orice modificare în schemele de finanțare prezente, va fi notificată Cancelariei de Stat de către instituțiile responsabile pentru a fi plasată pe platforma unică. Condițiile date se referă atât la resursele financiare externe, cât și la cele bugetare.

www.finantare.gov.md  conține informații atât despre proiectele de asistență financiară destinate mediului de afaceri, susținute de donatori și parteneri de dezvoltare externi, cât și despre condițiile de accesare a reprezentanților mediului de afaceri la aceste proiecte. Pe portalul www.finantare.gov.md vizitatorii vor avea acces la informații despre proiectele/programele de asistență, finanțatorul proiectului sau a liniei de finanțare, partenerii proiectului, suma acordată antreprenorilor și criteriile de eligibilitate ale acestora, dar și contactele instituției responsabile pentru informații detaliate.


La moment, pe www.finantare.gov.md sunt plasate 27 de scheme de finanțare, care însumează aproape 500 de milioane de euro, sumă ce va crește volumul resurselor financiare disponibile. Portalul numără astăzi peste 134.000 de vizualizări.

***
Consiliul Economic al Prim-ministrului Republicii Moldova promovează dialogul dintre sectorul public și privat cu scopul de a îmbunătăți mediul de afaceri, contribuind la dezvoltarea IMM-urilor și creșterea gradului de concurență pe piața autohtonă.


Consiliul își propune să înlăture constrângerile principale care stau în calea dezvoltării sectorului privat, să asigure un cadru de reglementare clar, funcțional, nediscriminatoriu și transparent, să îmbunătățească calitatea serviciilor publice pentru mediul de afaceri, să reducă birocrația și să minimizeze riscul corupției.


Consiliul Economic al Prim-ministrului a fost creat decembrie 2012, cu suportul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Activitatea instituției este susținută de către Secretariatul responsabil de promovarea si monitorizarea deciziilor luate de  Consiliu.

Comunicat de presă

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика