Luni, 06 Aprilie 2015 12:51

Investițiile străine în vizorul magistraților de la Curtea Supremă de Justiție

7Recent, Curtea Supremă de Justiție a examinat, în premieră, în ședință publică, cazul companiei Microinvest, una din cele mai mari companii de microfinananţare din Moldova, care are ca investitori și creditori mai multe fonduri internaționale. Este vorba despre un litigiu investițional, care vizează executarea silită a contractelor de investiție încheiate între companie și asociații săi. În urma examinării recursului companiei Microinvest, Curtea Supremă de Justiție a anunțat că se va expune asupra cazului dat în data de 8 aprilie. Mai jos publicăm un material realizat de un post de televiziune local, care a asistat la ședința de examinare a recursului Microinvest.


Litigiul a ajuns să fie judecat in instanța supremă judecătorească, după ce prin adoptarea unei decizii, magistraţii Judecătoriei Centru şi ai Curții de Apel Chișinău și-au atribuit competența de a judeca un litigiu investițional, ignorând clauza arbitrală și legislația Marii Britanii. 81,58% din capitalul social al companiei aparține investitorilor străini. Astfel, decizia finală a Curții Supreme de Justiţie va fi un semnal și pentru investitori, care ar putea aduce beneficii țării noastre.


Cazul a fost discutat în prezența reprezentantilor asociatilor companiei, cât și a Delegației Uniunii Europene, ambasadelor Germaniei, Olandei și Statelor Unite ale Americii. Cei 5 magistrați au ascultat timp de 2 ore argumentele invocate in cererea de recurs a companiei Microinvest.


„Noi salutăm decizia Curții Supreme de Justiție de a examina astăzi în ședință publică recursul înaintat de Microinvest și credem că asta va duce la creșterea încrederii în sistemul judecătoresc în general în Republica Moldova și ne va da și nouă posibilitate de a investi și în viitor în Microinvest și de a facilita contribuția Microinvest la dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii de aici din țară”, a declarat Uwe Konst, reprezentantul investitorilor internaţionali ai Microinvest.


Potrivit avocaților companiei, magistrații instanţelor inferioare au încălcat mai multe convenții internaționale la care Republica Moldova este parte, în urma unei decizii a Curţii de Apel Chisinau luată pe 18 decembrie 2014, cu privire la executarea silită a contractelor de investiții încheiate între companie și asociații săi.


17Povestea a început de la o cerere de chemare în judecată care a fost depusă de un asociat si fost administrator al companiei Microinvest, contrar normelor internaționale, care îi cereau să facă un recurs la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris. Instanța de fond din Moldova a acceptat cererea și a emis chiar o hotarare, care a fost atacată de companie.


Este de menționat faptul că Curtea de Apel a dat cîștig de cauză asociatului Microinvest în baza a 37 de documente despre care compania Microinvest a aflat abia după ce dosarul a ajuns la Curtea Supremă de Justiție.  


Nemulțumiți de deciziile  instanțelor inferioare de judecată, avocații companiei Microinvest au depus un recurs la Curtea Supremă de Justiție, prin care cer anularea hotărârilor de fond și respingerea posibilității examinării unor astfel de litigii în instanțele naționale.
Asociații companiei Microinvest au investit în Republica Moldova până în prezent aproximativ 99 milioane de lei, iar din cauza judecării incorecte a litigiului, compania riscă să piardă aproape 16 milioane de lei.


„Din păcate, deoarece judecătorii din Republica Moldova și-au recunoscut competența, compania Microinvest, deja suferă pierderi financiare considerabile, fiindcă ea a fost nevoită să se adreseze la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris și deja a suportat o multitudine de cheltuieli. În acest litigiu, care este unul foarte sensibil pentru toți investitorii, nu doar pentru compania Microinvest și asociații săi, este foarte important să se verifice, recunosc oare instanțele din RM clauze arbitrale, fiindcă investitorii foarte frecvent, când investesc în RM, nu au încredere în sistemul judecătoresc”, spune Octavian Cazac, avocat, reprezentantul companiei Microinvest.


Reprezentantul Guvernului Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Samuel Mikhelson, care este unul dintre creditorii companiei Microinvest afirmă că investitorii străini care decid să investească în Republica Moldova se bazează pe contracte bazate pe legislația internațională. Mikhelson își exprimă încrederea în Curtea Supremă de Justiție și speră că instanța va asigura examinarea corectă a acestui caz.


„O parte din companie este deținută de companii americane. Ca urmare a importanței funcției sale socio-economice, Guvernul SUA a oferit de asemenea finanțare companiei Microinvest. Una din problemele în dispută este tratarea clauzelor internaționale arbitrale în instanțele de judecată moldovenești, iar acest subiect este unul important pentru climatul investițional moldovenesc și reprezintă un aspect cheie în atragerea investițiilor străine în Moldova. Prin urmare, acest caz are de asemenea impact în atractivitatea Moldovei pentru investitorii străini. Din nou, suntem mulțumiți că am putut să participăm la audierile de astăzi și suntem nerăbdători să vedem că procesul continuă într-un mod corect și așteptăm rezultatul din 8 aprilie”, a menţionat Samuel Mikhleson, ofiţer pe probleme politico-economice.


Avocatul companiei Microinvest, Octavian Cazac, susține că investitorii doresc ca audierile să fie asigurate de către experți internaționali, iar arbitrajul ar permite acest lucru. Mai mult reprezentanții companiei Microinvest susțin că nu este de competența judecătorilor din Moldova să examineze astfel de contracte.


„În această speță, avem două contracte, ambele guvernate de legile Angliei pe care nu le cunosc judecătorii RM, ambele sunt în limba engleză și sunt destul de voluminoase, iată de ce părțile au încredințat unor arbitri internaționali, nu și instanțelor din RM. Din păcate una din părțile la procesul de judecată, care este cetățean al RM și fost administrator a ales să încalce această clauză arbitrală să se adreseze în instanțele din RM. Asta e esența litigiului, noi nu recunoaștem competența instanțelor judecătorești din RM și noi sperăm că în final instanțele din RM să se desesizeze de competență și o să declare că nu sunt competenți și o să lase arbitrul internațional să constate cine are dreptate în acest litigiu”, spune avocatul Octavian Cazac.


La finalul ședinței de judecată, magistrații au anunțat că au nevoie de două săptămâni pentru examinarea detaliată a cazului, iar decizia finală va fi publicată pe site-ul CSJ pe 8 aprilie 2015.


Compania Microinvest activează pe piața financiar-bancară a Republicii Moldova din aprilie 2003, având o rețea de 16 filiale și o agenție, care acoperă majoritatea raioanelor Republicii Moldova. Compania are 117 angajați.

 

Poze:

- Samuel MIKHLESON, Ofițer pe probleme politico-economice, Ambasada SUA la Chișinău
- Completul de judecată, de la stânga la dreapata:  Ion Druta, Galina Stratulat, Iulia Sîrcu, Iuliana Oprea,  Ion Corolevschi

ODIMM logo
280 70
WINEWIN 2020