Marți, 27 Decembrie 2022 15:24

Strugurii din Republica Moldova sunt exportați în 22 de țări

struguriStrugurii din Republica Moldova sun exportați în 22 de țări. Producătorii susțin că se înregistrează o dinamică pozitivă.

Potrivit lui Gheorghe Gabere, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri de Masă din Moldova, în prezent, strugurii de masă autohtoni ajung în 22 de țări, fiind înregistrată o dinamică pozitivă a exportului. Printre principalele destinații de export sunt: România, Federația Rusă, Kazahstan, țările baltice, Polonia, ș.a. Totodată, a menționat că piața europeană este promițătoare, însă viticultorii trebuie să întreprindă activități de reînnoire a sortimentului de struguri și să identifice soiurile înalt productive, cu calități solicitate de consumator. Actualmente, pe teritoriul țării noastre predomină soiul Moldova, ce ocupă circa 90% din structura plantațiilor viticole, scrie agroexpert.md.

Anual, țara noastră produce peste 100.000 tone de struguri de masă. Acum, strugurii pentru export costă circa 16 lei/kg, iar cei de calitate superioară sunt livrați la prețul de 20 lei /kg.

Potrivivt infromațiilor Oficiului Național al Viei și Vinului, recolta de struguri în anul 2022 a fost de 10 tone la hectar. pentru procesare au fost destinate 250 mii tone.