Miercuri, 06 Aprilie 2022 18:57

Primul pod dintre România și Moldova reabilitat după 1989

Screenshot 2022 04 06 at 21 47 02 Primul pod dintre România și Moldova reabilitat după 1989 Lucrările sunt gata cu 2 luni înainte de termen Main News

Autoritățile se pregătesc pentru recepția la terminarea lucrărilor de reabilitare a podului rutier peste râul Prut, între localitățile Giurgiulești, din Republica Moldova, și Galați, din România, anunță miercuri, 6 aprilie, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionel Scrioșteanu.

Podul a fost construit în 1949, fiind reabilitat la finalul anului 2021. Lucrările au fost gata cu două luni înainte de termenul din contract, scrie mainnews.ro.

„A fost convocată recepția la terminarea lucrărilor de reabilitare a podului rutier de frontieră, peste râul Prut, între localitățile Giurgiulești (Republica Moldova) și Galați (România). Podul dintre cele două state a fost reabilitat la finalul anului 2021, finalizarea lucrărilor a fost anunțată de antreprenor cu 2 luni înainte de termenul prevăzut în contract. Valoarea lucrărilor, de circa 8 milioane RON, a fost asigurată în totalitate de Guvernul României. Podul, cu o lungime de 125 m, a fost construit în anul 1949”, a anunțat Ionel Scrioșteanu pe contul său de Facebook.

Potrivit sursei citate, lucrările de reabilitare au constat în consolidarea grinzilor cu zăbrele, sablarea și vopsirea tablierului, reparații la placa de beton armat de susținere a podului, protejarea cu diguri a picioarelor podului, refacerea căii carosabile și a celei pietonale, amplasarea unor parapete noi, precum și efectuarea de lucrări de reabilitare/reparații la racordări cu terasamentele.

„Podul rutier Galați – Giurgiulești contribuie la fluidizarea traficului între România și Moldova, la asigurarea mobilității, precum și la facilitarea comerțului pe piețele interne și internaționale. De asemenea, sporește rolul Republicii Moldova ca legătură între statele Uniunii Europene – UE şi Ucraina”, conchide postarea din mediul online.