Vineri, 12 Noiembrie 2021 07:31

Cât va costa încălzirea unui apartament de 60 de metri pătrați

5b1888dc5ef978bb7e53346cfbc6790aChiar şi compensate, noile facturi la gaze vor "arde" buzunarele moldovenilor. Gospodăriile cu încălzire autonomă, cele mai afectate

Noile facturi la gaze, deşi parţial compensate, vor arde destul de tare buzunarele moldovenilor. Cele mai afectate vor fi gospodăriile cu încălzire autonomă, ale căror cheltuieli se vor dubla, în timp ce pentru energia termică centralizată factura va fi cu aproape 20 la sută mai mult, scrie publika.md.

Pentru încălzirea unui apartament de 60 de metri pătraţi este nevoie de circa 300 de metri cubi de gaz lunar. Anul trecut, factura era de aproape 1400 de lei. Cu noul tarif, iarna aceasta, factura va fi mult mai mare.

Pentru fiecare din primii 50 de metri cubi de gaz vom achita 6 lei şi 80 de bani, iar pentru următorii 100 de metri cubi, 7 lei şi 90 de bani. Guvernul compensează preţul până la 150 de metri cubi de gaz. Ce depăşeşte acest volum îl vom plăti cu 11 lei şi 8 bani metrul cub, tariful aprobat de ANRE. Factura lunară ajunge astfel la aproape 2800 de lei,dublu faţă de iarna trecută.

Cei racordaţi la sistemul centralizat de încălzire vor fi mai puţin afectaţi.

Dacă tariful pentru o gigacalorie va creşte cu peste 40 la sută, aşa cum prognozează ANRE, preţul final va fi de aproape 1700 de lei, faţă de 1121 de lei în prezent, adică aproape 600 de lei în plus. Guvernul a anunţat că va compensa două treimi din creşterea tarifului, dar nu mai mult de 450 de lei pe lună, pentru o gigacalorie. Concret, e vorba de 66% din creştere, adică 396 de lei. Un apartament de două camere consumă în medie 1,2 gigacalorii lunar. Un calcul simplu arată că noua factură va fi de aproximativ 1640 de lei, cu circa 300 de lei mai mare decât iarna trecută.

Expertul economic Veaceslav Ioniţă remarcă faptul că pentru prima oară, energia termică centralizată va fi mai ieftină decât cea autonomă.

"Ani de zile am trăit o absurditate în Chişinău legat de sistemul cu talpele în sus, iraţional şi ilogic. Încălzirea autonomă întotdeauna trebuie să fie mai scumpă şi trebuie să fie un lux. Sper foarte mult că inclusiv şi prin această politică tarifară noi vom ajunge la aceea ca încălzirea centralizată să fie cum e şi normal să fie mai ieftină decât cea autonomă. Agentul termic centralizat procurat e cu 30, 40 de procente decât cel produs pe gazul din reţea", a declarat Veaceslav Ioniţă.

Guvernul a anunţat că va compensa parţial costul facturii la gazele naturale pentru 746 de mii de gospodării şi cel al facturii pentru încălzire centralizată pentru 222 de mii de familii. În plus, peste 300 de mii de familii devaforizate vor primi ajutor pentru perioada rece de 700 de lei lunar. Suma totală alocată de la buget este de 1,6 miliarde de lei.