Luni, 04 August 2014 18:16

Programul de granturi privind sporirea productivității printr -un management durabil al solului

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a înregistrat 42 de cereri depuse de producătorii agricoli doritori de a participa la programul de granturi post-
investiționale privind sporirea productivității printr-un management durabil al solului al proiectului Băncii Mondiale Agricultura Competitivă (MAC-P)
realizat în parteneriat cu Ministerul Mediului. Termenul limită de depunere al cererilor a fost 30 iunie 2014. Conform datelor oferite de AIPA, suma granturilor solicitate de către agricultorii este de 7,6 mln. lei.
Programul de granturi nerambursabile prevede paritatea investițiilor, fapt ce permite o prognozare a investițiilor în implementarea politicilor prietenoase mediului în agricultura autohtonă de peste 14 mln. lei, pentru anii 2014-2015.
La program au depus cereri agricultorii din 18 raioane ale țării – Briceni, Glodeni, Râșcani, Cimișlia, Călărași, Cahul, Ștefan Vodă, Anenii Noi, Taraclia, ș.a. Cele mai multe cereri au fost înregistrare la oficiul teritorial AIPA din Bălți – 15 producători agricoli.
Programul de granturi nerambursabile post-investițional le va permite agricultorilor să - și returneze o jumătate din costurile efectuate pentru implementarea practicilor agricole prietenoase mediului, precum ar fi: plantarea fâșiilor de iarbă, arbori şi arbuşti, care filtrează drenajul de suprafață şi rețin deşeurile, plantarea
barierelor vegetative anti-eoliene, construcția bazinelor pentru captarea apei de ploaie utilizată ulterior pentru irigarea culturilor, ș.a. Eligibile pentru program sunt și procurările de utilaje şi echipamente pentru conservarea solului, de genul: combinatoare care la o trecere efectuează cel puțin 3 operații concomitent, cu condiția că adâncimea lucrărilor agricole să nu fie mai mică de 25 cm, cultivatoare combinate multifuncționale, combinatoare cu subsoliere, semănători combinate no-till, etc.
Reamintim, că programul de granturi post-investiționale "Managementul durabil al terenurilor" are un buget de $ 3 mln. dolari SUA. Grantul va rambursa 50% din valoarea investiției efectuate de către producătorul agricol, cu un plafon de 20 mii dolari SUA. Cererile pentru participare la programul de granturi post-investiționale pot fi depuse de către agricultori de două ori pe an. Programul va fi realizat până în iunie 2017.
Sursa: www.aipa.md, 02.07.2014

ODIMM logo
280 70
WINEWIN 2020