Joi, 17 Iulie 2014 12:56

Cetăţenii din Moldova consideră că cea mai bună calitate le este oferită de BMW, FC Zimbru , Christiano Ronaldo, Constantin Tutu, FC Real Madrid...

Zurich, Chisinau, 17 iulie 2014 – Dacă cetăţeanul moldovean obişnuit ar dispune de o sumă de bani nelimitată şi ar lua decizii numai pe baza calităţii produselor cumpărate, ar conduce un BMW, s-ar duce la concerte cu Dan Bălan, Shakira şi Zdob și Zdub, şi ar merge la meciuri de fotbal cu FC Real Madrid.

Acestea sunt rezultatele primului studiu QUDAL – QUality meDAL - DEEPMA în Moldova efectuat în iunie a acestui an de organizaţia elveţiană ICERTIAS - International Certification Association GmbH cu sediul în Zurich prin intermediul unui eşantion online de 1200 de cetăţeni moldoveni, utilizatori de internet cu vârste de peste 15 ani.

Întregul studiu QUDAL în Republica Moldova a acoperit peste şaizeci de categorii comerciale şi necomerciale (de ex. laptele de cea mai bună calitate, cântăreţul de cea mai bună calitate, etc.). Primele rezultate ale acestui studiu complex au fost procesate şi pot fi analizate.

Aşa cum se accentuează în ICERTIAS, studiul QUDAL – QUality meDAL doreşte să popularizeze calitatea şi importanţa acesteia. ICERTIAS subliniază că "prin proiectul QUDAL, dorim să atragem atenţia consumatorilor asupra faptului că au tot dreptul la o viaţă mai bună şi să solicite o calitate mai bună a pieţei pentru banii plătiţi de ei." "Dreptul la calitate şi la o calitate mai bună este foarte importantă astăzi, când mediul global este atţt de solicitant", concluzionează ICERTIAS.

Concentrarea asupra Calităţii

Cetăţenii moldoveni au fost întrebaţi în cadrul studiului QUDAL – QUality meDAL Research ce ar cumpăra şi ce ar folosi dacă banii nu ar fi o problemă şi dacă ar trebui să ia în considerare numai calitatea atunci când se decid să cumpere şi să consume.

Studiul QUDAL – QUality meDAL oferă a imagine cu totul nouă a Moldovei şi a pieţei moldoveneşti şi arată că cetăţenii moldoveni se gândesc la valoare şi la calitate , precum şi modul în care le recunosc şi le apreciază.

Studiul de piaţă QUDAL, prin urmare, nu măsoară cota de piaţă (vânzările) nici puterea unei mărci, ci numai experienţa şi opinia consumatorilor care reflectă cel mai înalt nivel de calitate în anumite categorii din ţară.

Modul în care cetăţenii moldoveni se gândesc atunci când au în minte calitatea de top este poate cel mai bine ilustrat în studiul QUDAL - QUality meDAL - DEEPMA la categoria - " Maşina pentru familie".

Cetăţenii din Republica Moldova care au participat la studiul QUDAL au primit următoarea întrebare referitoare la această categorie: "Menţionaţi numele producătorului, sau al dealerului de maşini pentru familie care, din experienţa şi după părerea dvs., oferă cel mai înalt nivel al calităţii pe piaţa moldovenească:"

Majoritatea celor intervievaţi a răspuns - "BMW".

Jucătorul de fotbal Christiano Ronaldo ocupă locul 1, ca cel mai bun sportiv mondial în opinia cetăţenilor moldoveni, în timp ce FC Real Madrid este cel mai bun club sportiv din lume (indiferent de sport).

În categoria celui mai bun artist sau cântăreţ, primul loc a fost ocupat de -"Shakira".

Când este vorba despre calitatea persoanelor, proiectelor, organizaţiilor etc., respondenţii din studiul QUDAL Moldova au plasat clubul de fotbal FC Zimbru Chișinău în poziţia de top în categoria celui mai bun club sportiv din Moldova (indiferent de sport), în timp ce Constantin Tutu s-a situat pe cel mai bun loc în categoria cel mai bun sportiv/cea mai bună sportivă din Moldova.

La categoria cel mai bun grup de muzică moldovenesc, majoritatea cetăţenilor moldoveni participanţi la studiul QUDAL i-au nominalizat pe Zdob și Zdub, în timp ce la categoria cel mai bun cântăreţ din Republica Moldova a ieşit pe primul loc Dan Bălan.

La categoriile comerciale ale studiului QUDAL, cetăţenii moldoveni au numit ca furnizori de cea mai bună calitate: Alba (categoria: lapte); Dalba (categoria: orez); Apple (categoria: telefoane mobile); Nivea (categoria: cremă de faţă); Acer (notebook-uri); Adidas (încălţăminte sport); Moldova-Agroindbank (bancă); Asito (companie de asigurări), Visa (credit card) etc.

Metodă şi eşantion

Studiul QUDAL - QUality meDAL – Moldova 2014/2015 (www.qudal.com) a fost efectuat de organizaţia elveţiană ICERTIAS - International Certification Association GmbH pe teritoriul Republicii Moldova în iunie 2014, prin intermediul unui sondaj online şi al metodei CAWI - DEEPMA (Interviu Web Asistat de Calculator – Conştientizare Profundă). 1200 cetăţeni moldoveni cu vârsta de peste 15 ani, utilizatori de Internet, au participat la cercetare. Studiul QUDAL a fost efectuat în alfabetul şi limba oficială în Moldova. Sondajul a acoperit între teritoriul Republicii Moldova.

Despre proiectul QUDAL

QUDAL - QUality meDAL (www.qudal.com) este un proiect al organizaţiei elveţiene ICERTIAS - International Certification Association GmbH (www.icertias.com).

Proiectul QUDAL cercetează şi premiază entităţile (produse, servicii, media, persoane publice, cultură şi sport etc.) oferind cel mai înalt nivel de calitate într-un anumit teritoriu – în opinia cetăţenilor – care sunt consumatori.

Scopul proiectului QUDAL este de a atrage atenţia publicului asupra importanţei calităţii în alegerile lor zilnice şi asupra dreptului cetăţenilor la cel mai înalt nivel de calitate, precum şi de a face mai uşor şi mai simplu pentru consumatori să găsească cele mai bune produse de calitate şi servicii de pe piaţă.

Studiul QUDAL - QUality meDAL este efectuat în conformitate cu prevederile "Codului Internaţional pentru Cercetare Socială şi de Piaţă" adoptat de Camera de Comerţ Internaţională (ICC) şi Asociaţia Mondială de experţi în cercetare (ESOMAR).

Este important să menţionăm că studiul QUDAL nu măsoară cotele de piaţă sau puterea unei mărci, ci numai şi numai experienţa, satisfacţia privind calitatea serviciului şi oferta pe piaţă aşa cum este percepută de cei intervievaţi.

"Studiul QUDAL – QUality meDAL şi proiectele de acordare a premiilor trimit un mesaj consumatorilor, şi anume că numai ei au dreptul să decidă cine oferă cea mai bună calitate pe piaţă. Cu aceasta, dorim să trimitem un mesaj puternic producătorilor şi furnizorilor de servicii că trebuie să facă un efort şi să ofere cetăţenilor cea mai bună calitate pentru banii lor..."

ICERTIAS, Zurich, Elveţia

DESPRE ICERTIAS

ICERTIAS (International Certification Association GmbH) - Asociaţia Internaţională de Certificare este o organizaţie privată, independentă politic, cu sediul în Zurich, Elveţia. ICERTIAS (www.icertias.com) stimulează metode inovatoare de testare de piață și de cercetare la nivel local și internațional. Organizația este axată în principal pe recunoaşterea şi promovarea la nivel mondial a calității şi valorii produselor. ICERTIAS încurajează, de asemenea, armonizarea la nivel internațional a noilor metode de testare cu cele actuale, cercetarea şi certificarea organizaţiilor şi promovează dezvoltarea colaborării în ceea ce priveşte testarea, cercetarea şi instrumentele de certificare, dincolo de frontierele naţionale. Operând din perspectiva consumatorului, ICERTIAS educă organizaţiile locale pentru a promova produse şi servicii testate pentru a îndeplini standardele de înaltă calitate, a oferi o valoare mai bună şi pentru a extinde această calitate pe pieţele locale şi internaţionale. Pe plan internaţional, ICERTIAS este acum cel mai bine cunoscută pentru sistemele de cercetare şi certificare Best Buy Award (www.bestbuyaward.org) şi QUDAL – QUality meDAL (www.qudal.com).

DESPRE QUDAL – QUality meDAL

QUDAL – QUality meDAL (www.qudal.com) este un proiect continuu de cercetare şi premiere a produselor, serviciilor şi altor subiecte pe pieţele locale şi internaţionale care oferă cel mai bun raport calitate-preţ – bazat în exclusivitate pe experienţa şi opiniile consumatorilor. La scară globală, proiectul QUDAL – QUality meDAL este condus şi sprijinit de organizaţia elveţiană ICERTIAS – Asociaţia Internaţională de Certificare cu sediul în Zurich, Elveţia. În timpul cercetărilor pentru sistemul QUDAL – QUality meDAL, ICERTIAS cooperează cu multe organizaţii independente locale şi internaţionale, încurajând la rândul său cooperarea legată de creşterea gradului de conştientizare cu privire la importanţa raportului calitate-preţ pe piaţa locală şi la nivel global.

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика