CE 1160x100 4 2

Miercuri, 30 Iunie 2021 12:38

De la 1 iulie, prețurile la produsele petroliere din Moldova vor fi calculate conform formulelor noi

нарэAgenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat că a trimis deja către Monitorul Oficial decizia Consiliului de Administrație al ANRE din 14 iunie „Cu privire la aprobarea metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere”.

Este de remarcat că potrivit deciziei Consiliului de Administrație al ANRE, de la 1 iulie, agenții economici înșiși vor stabili prețurile maxime de vânzare pentru principalele tipuri de produse petroliere și gaze lichefiate. Prețurile maxime vor fi calculate pentru 1 litru, conform formulei aprobate, separat pentru fiecare tip de produse petroliere importate și pentru fiecare lot de produse petroliere importate, ținând cont de următorii indicatori: cotațiile medii ale Platt's FOB Med sau FOB Ex-Refinery/Storage (Italia) pentru ultimele 14 zile; marja pentru vânzările cu amănuntul de produse petroliere, stabilită la fiecare șase luni de ANRE; TVA și accize; cursul oficial de schimb al leului față de dolar, stabilit de Banca Națională, pentru 14 zile anterioare importului; densitatea fiecărui tip de produse petroliere, scrie infomarket.md.

Se remarcă faptul că până la intrarea în vigoare a noii metodologii, agenții economici nu au dreptul de a majora prețurile cu amănuntul pentru produsele petroliere. Noua metodologie a fost elaborată și aprobată în contextul modificărilor aduse la Legea pieței produselor petroliere, care au fost publicate pe 14 mai.

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика