Joi, 21 Ianuarie 2021 16:27

Construcția liniei de transport de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău și a stației Back-to-Back din Vulcănești este clasificată ca un proiect de importanță națională

лэпExaminarea acestei probleme va fi tratată de o comisie specială creată printr-o decizie a guvernului. Comisia de studiu preliminar înființată de Cabinetul de Miniștri pentru a proclama utilitatea publică a lucrărilor de importanță națională pentru construcția liniei aeriene de transport Vulcănești-Chișinău și a stației Back-to-Back din Vulcănești va fi prezidată de șeful Departamentului Politică Energetică al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Călin Negure.
Aceste lucrări fac parte din proiectul „Interconectarea rețelelor electrice din Moldova și România, etapa I”, cu un cost total de 260,9 milioane de euro. Pentru finanțarea lucrării, a fost încheiat un acord de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru 80 de milioane de euro; un acord de finanțare între Moldova și Banca Europeană de Investiții pentru 80 de milioane de euro; acorduri de împrumut între Moldova și Asociația Internațională de Dezvoltare de la Grupul Băncii Mondiale pentru 47,9 milioane de euro, respectiv 13,1 milioane de euro și un acord de subvenționare între Moldova, Moldelectrica și BERD pentru 39,9 milioane de euro. Proiectul prevede construcția unei linii electrice aeriene de 400 kV Vulcanesti-Chișinău, cu o lungime de aproximativ 158 km, care va trece prin teritoriul a 35 de localități din 9 raioane ale țării, inclusiv UTA Găgăuzia și municipiul Chișinău. În același timp, stațiile electrice de 330 kV din Chișinău și 400 kV în Vulcănești vor fi modernizate și extinse. Comisia creată prin hotărârea guvernului va ține întâlniri de lucru pe teritorii cu reprezentanți ai organelor administrației publice locale de nivel I și II, pe raza teritorială a căror lucrări menționate vor fi realizate în cadrul proiectului de importanță națională. După cum a raportat InfoMarket anterior, 10 companii din România, Turcia, China, Rusia, India și Kazahstan au depus cereri de participare la o licitație internațională pentru proiectarea și construcția unei linii de transport de înaltă tensiune de 400 kV Vulcănești-Chișinău.
Linia de transport de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău va deveni un element strategic al unui proiect cuprinzător de modernizare a sistemului energetic național și a conexiunii acestuia cu sistemul energetic european. Perioada de construcție a liniei de transport electric Vulcănești-Chișinău este estimată la aproximativ 42 de luni de la data semnării contractului. Proiectul pentru interconectarea asincronă a sistemelor de energie electrică din Moldova și România va fi implementat de compania de stat Moldelectrica până în 2024. Este crucial pentru diversificarea surselor de energie electrică din Moldova, care este acum foarte dependentă de furnizarea de energie electrică din GRES Moldavskaya situat în regiunea transnistreană și deținut de compania rusă Inter RAO. Implementarea conexiunii asincrone de către România va asigura un nivel mai ridicat de securitate energetică pe piața internă a energiei electrice, acces permanent la piața regională a energiei electrice din UE pentru furnizarea fiabilă de energie electrică către utilizatorii finali.
Accesul permanent la piața regională a energiei electrice va facilita prețurile competitive pe piața internă a energiei electrice, ceea ce va face ca tarifele la electricitate să fie mai puțin împovărătoare pentru utilizatorii finali.
ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика