Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Vineri, 05 Februarie 2010 02:00

Executivul Prognozează Depăşirea Recesiunii Economice în 2010

Guvernul Republicii Moldova prognozează depăşirea recesiunii economice pînă în primul trimestru al anului curent şi o creştere economică graduală de la 1,5% în 2010 pînă la 5% în 2012. Ponderea deficitului bugetar în PIB va descreşte gradual de la 9% în 2009 pînă la 3% în 2012, se arată în raportul de activitate a Executivului în primele o sută de 100 de zile de la învestire, prezentat în cadrul unei conferinţe de presă de Prim-ministrul Vlad Filat, informează MOLDPRES.

Potrivit Premierului, Guvernul a reuşit să promoveze în Parlament Legea Bugetului pentru 2010 şi politica bugetar-fiscală, care oferă instrumentarul necesar pentru a activa în 2010 şi a relansa creşterea economică. În context, Vlad Filat a spus că în cele o sută de zile Executivul a reuşit să implementeze măsuri de eliminare a constrîngerilor administrative şi de creare a unui mediu de afaceri prietenos, să demareze reforma cadrului juridic şi instituţional de reglementare a activităţii de întreprinzător.

De asemenea, au fost elaborate modificări la Legea privind reglementarea prin licenţiere a activităţii de întreprinzător, care prevăd reducerea numărului genurilor de activitate supuse licenţierii şi simplificarea procedurilor de licenţiere. Pentru a proteja consumatorul final şi producătorul intern de carne şi produse din carne, Guvernul a aprobat noi reguli de import cu scopul liberalizării şi demonopolizării acestui segment de piaţă, a menţionat Filat.

În sectorul agrar, în 2010, Guvernul a decis să acorde 300 mln lei sub formă de subvenţii de stat în trei direcţii prioritare - dezvoltarea producţiei cu valoare adăugată de origine vegetală şi origine animalieră, stimularea investiţiilor în crearea întreprinderilor de prelucrare şi infrastructura post-recoltare. Prin acţiunile sale, Executivul ţinteşte extinderea capacităţilor de business în mediul rural şi va susţine crearea întreprinderilor mici şi mijlocii pentru prelucrarea producţiei primare agricole, a spus Premierul.

Creştere economică durabilă, locuri de muncă bine plătite pentru cetăţenii noştri, schimbarea modelului de dezvoltare economică a ţării cu scopul de a asigura atractivitatea pentru investiţii şi inovaţie şi competitivitatea externă a mărfurilor produse în Moldova, reprezintă priorităţi pe termen scurt ale Guvernului, a mai menţionat la acest capitol Vlad Filat, notează MOLDPRES.

Moldpres, Agentia de stiri de Stat a Republicii Moldova

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика