Marți, 28 Ianuarie 2014 11:25

Guvernul discută cu mediul de business despre Agenda de e-Transformare a Guvernării

27 ianuarie 2014. Guvernul a discutat cu mediul de business din țară priorităţile de eficientizare a interacțiunii dintre instituțiile guvernamentale și mediul de afaceri prin utilizarea tehnologiilor digitale şi instrumentelor de e-guvernare.

IMG 6596Astfel, pentru anul 2014 Executivul își propune să lanseze și implementeze mai multe servicii electronice destinate mediului de afaceri printre care: sistemul informaţional e-factura fiscală, registrul electronic al controalelor, e-autorizaţii de transport.

De asemenea, Guvernul urmează să lanseze și aplice: sistemul informațional privind managementul activităţii de supraveghere import-export în contextul asigurării cerinţelor sanitare şi fitosanitare "e-ANSA"; sistemul informaţional pentru înregistrarea tranzacţiilor de vânzare-cumpărare a imobilului; sistemul informaţional e-Achiziţii publice şi sistemul informaţional de depunere online şi monitorizare a declaraţiilor de avere şi interese; sistemul informaţional „e-Autorizaţii de desfăşurare a activităţii de comerţ în baza ghişeului unic".

Până în prezent, Guvernul a implementat mai multe platforme de e-guvernare, printre care se numără: Serviciul Guvernamental de Plăţi Electronice Mpay, Serviciul Guvernamental de Autentificare şi Acces al Controlului Mpass, Semnătura Digitală Mobilă, Platforma tehnologică MCloud – platforme ce sunt reutilizate la nivel sectorial, de către autorităţile APC pentru a oferi servicii electronice cetăţenilor şi mediului de afaceri, în domenii prioritare cum sunt educaţia, fiscal, social, transport, etc.

În anul 2014, Guvernul a demarat procesul de implementare a platformei de interoperabilitate care va facilita schimbul de date dintre autorităţile publice şi oferirea serviciilor publice de calitate, inclusiv în format online. Prin implementarea agendei de e-guvernare, Guvernul vine să faciliteze interacțiunea cetăţenilor şi businessului cu autorităţile publice din ţară dar şi asigure integrarea şi mobilitatea acestora în Piaţa Digitală Europeană.

Iurie Leancă, Prim Ministru al R. Moldova: „Contăm pe deschiderea mediului de afaceri în aplicarea agendei de e-transformare a Guvernului, în utilizarea serviciilor electronice noi lansate cu intenţia de a simplifica interacțiunea cetățenilor și domeniului de afaceri cu autorităţile publice, dar şi pentru a elimina riscul corupţiei".

Stela Mocan, Director Executiv GEC: "Guvernul, îşi propune să utilizeze cât mai mult avantajele oferite de către tehnologiile digitale pentru a ridica nivelul de confort şi eficienţă în interacţiunea mediului de afaceri cu instituţiile statutlui. Servicii publice de calitate, accesate 24/24, indiferent de locaţia geografică şi dispozitivele utilizate (computator, laptop, telefon mobil, terminale interactive sau tablete), la costuri minime – reprezintă obiectul de bază a agendei de e-transformare implementate de Guvern. În acest context, contăm mult pe receptivitatea mediului de business în ceea ce privește comunicarea şi interacţiunea digitală cu autorităţile publice, dar şi pe sprijinul și participarea directă a comuntății de business în implementarea agendei de e-Transformare a Guvernului."

La moment, Guvernul oferă mai multe servicii electronice destinate mediului de business inclusiv: e-servicii fiscale, e-Licențiere, e-CNAM, e-CNAS.

Acțiunile incluse în Agenda de e-Transformare pentru anul 2014 fac parte din obiectivele Programului Strategic de Modernizare Tehnologică a Guvernării și au ca prim scop dezvoltarea utilizării, de către instituţiile publice, mediul de afaceri și cetățenilor, a potenţialului oferit de tehnologiile digitale. Proiectele de e-Transformare a Guvernării sunt finanţate de către Banca Mondială.

Comunicat de presa