CE 1160x100 4 2

Joi, 19 Decembrie 2019 07:55

Vămi moderne la hotar cu România

1576686570 vama sculeniCele mai solicitate puncte vamale ale Republicii Moldova de la hotarul cu România vor fi modernizate, în următorii trei ani. Este vorba de cele de la Sculeni, Giurgiulești și Leușeni. Anunțul a fost făcut astăzi de conducerea Serviciului Vamal, în cadrul unei conferințe de presă. Valoarea totală a proiectului este de 10 milioane de euro, bani care vor fi alocați în părți egale de către cele două țări.

Din cele cinci milioane de euro alocate de țara noastră pentru reconstrucția punctelor de trecere a frontierei 3,2 milioane sunt obținute de la Uniunea Europeană, cu titlu de grant. Restul sumei a fost alocată din bugetul de stat. Potrivit directorului adjunct al Serviciului Vamal, Iurie Ceban, procesul de reconstrucție a vămilor face parte din măsurile prevăzute în Acordul de Asociere cu UE.

Postul vamal Sculeni va fi principalul beneficiar al proiectului, deoarece va obține 70 la sută din suma finanțărilor. Asta pentru că înregistrează cel mai mare flux de oameni și mașini. După trei ani de lucrări, autoritățile promit că acest punct vamal își va dubla capacitățile de traversare.

"Acesta va dispune de 16 piste de control, comparativ cu opt, câte sunt în prezent, pe fiecare sens de ieșire sau intrare în țara noastră. Deci vor fi create câte trei artere pentru autoturisme, o arteră pentru autocare, o arteră pentru corpul dimplomatic și încă trei artere pentru camioanele marfare, dintre care două vor fi destinate agenților economici autorizați. Noua construcție va include și o clădire administrativă modernă cu birouri pentru angajații agențiilor de control din post, spații pentru controlul bagajelor și călătorilor, precum și încăperi pentru persoanele reținute sau solicitanții de azil", spune Iurie Ceban.

La eveniment au participat și reprezentanți ai României. Ei spun că, în urma procesului de modernizare, punctele de trecere a frontierei vor oferi mai multă siguranță, inclusiv din perspectiva combaterii criminalității organizate.

Potrivit datelor prezentate de Poliția de Frontieră, săptămâna trecută, cele trei puncte vamale care urmează a fi modernizate au fost traversate de peste 130 de mii de oameni.

NTV Moldova

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика