Duminică, 01 Decembrie 2019 06:05

”Bombă ecologică” dezamorsată

1574957840 mogylnikPoligonul de înhumare a pesticidelor inutilizabile, care se află în satul Cişmichioi din raionul Vulcăneşti, a fost ermetizat, pentru a nu permite scurgerea substanțelor chimice în sol şi în pânza freatică. Lucrările au fost încheiate recent de către specialişti cehi și au costat peste un milion de euro, bani oferiți de autoritățile de la Praga. Construcţia, care include patru secții de depozitare, seamănă acum cu un teren de golf.

Potrivit datelor oficiale, pe teritoriul poligonului sunt îngropate peste 25 de mii de tone de pesticide. După destrămarea Uniunii Sovietice, au existat câteva tentative de conservare a substanţelor periculoase, însă poluanții chimici pătrundeau în sol şi poluau pânza freatică. Locuitorii satului Cişmichioi, din vecinătate, sunt convinşi că tocmai din cauza poligonului de pesticide suferă de boli oncologice şi respiratorii.

Potrivit proiectului elaborat de agenţia cehă DEKONTA, depozitul a fost acoperit cu un strat gros de beton, peste care a fost întinsă o peliculă, în mai multe straturi. Specialiștii spun că substanţele periculoase nu vor mai polua solul şi apa.

Primele fisuri în depozitul subteran de pesticide au apărut acum 15 ani. Vara, pe timp de ploaie, în preajma persista un puternic miros de substanțe chimice. Compania care a realizat lucrările promite că depozitul renovat va rezista 100 de ani. Bașcanul Irina Vlah le-a mulțumit partenerilor cehi pentru asistența acordată la realizarea acestui proiect important.

"Aici erau foarte mulţi bolnavi de cancer, din cauza acestor depozite. A fost făcut un mare volum de lucru, ca să găsim parteneri, care să ne susțină. Despre acest lucru vorbeam încă în 2008, 2007. Am lucrat, am căutat parteneri. Sunt foarte mulţumită că, într-o perioadă foarte scurtă, domnule ambasador, grație dumneavoastră, grație agenției dumneavoastră, acest lucru a fost făcut", a menționat Irina Vlah.

Depozitul de substanţe chimice din satul Cişmichioi a fost construit în anii 70 ai secolului trecut și a fost închis în anii 90. Acolo erau aduse pesticidele din localităţile din sudul ţării, dar şi din sudul Ucrainei. După destrămarea URSS, toate documentele de evidenţă au fost pierdute. Potrivit estimărilor, în depozit sunt îngropate de la 25 de mii până la 40 de mii tone de substanțe chimice.

NTV Moldova