Sâmbătă, 30 Noiembrie 2019 05:55

În capitală a fost inaugurat primul poligon pentru stocarea și reutilizarea deșeurilor vegetale

19009715 big1575031546În capitală și-a început activitatea prima platformă autorizată pentru stocarea și prelucrarea deșeurilor vegetale. Poligonul are o suprafață de 0,65 ha și este amplasat în sectorul Botanica, pe teritoriul Stației de epurare a apelor reziduale, transmite MOLDPRES.

Pe noua platformă vor fi depozitate frunzele uscate, iarba cosită, precum și rumegușul obținut în rezultatul îngrijirii arborilor și arbuștilor. După depozitare, deșeurile vor fi prelucrate pentru obținerea unui compost organic, care va putea fi utilizat la amenajarea rondurilor de flori, vazelor din spațiile publice, precum și la plantarea arborilor din parcuri și scuaruri.

Compostul organic va fi obținut în rezultatul amestecului deșeurilor vegetale cu nămolul deshidratat, obținut după prelucrarea apelor uzate. Acestea vor fi aranjate în straturi, iar după fermentare vor fi obținute îngrășăminte organice.

Platforma de deșeuri vegetale a fost creată în baza unui proiect-pilot, realizat de Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” în comun cu S.A. „Apă Canal - Chișinău”.

moldpres.md