Marți, 24 Septembrie 2019 21:38

Producția de zahăr se reduce pe fondul scăderii bruște a suprafețelor cultivate cu sfeclă de zahăr

IMG 7316 20190821165148

Vânzările de zahăr sunt afectate de costurile de producție ridicate, contrabanda realizată prin Transnistria și comerțul în bază de patente

Până la mijlocul campaniei de recoltare din 2019, culturile de sfeclă de zahăr vor fi recoltate de pe o suprafață de aproximativ 16 mii de hectare. Conform prognozelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADRM), anul acesta pot fi obținute aproximativ 650 de mii de tone de sfeclă de zahăr din suprafața totală indicată a plantațiilor de sfeclă, cu un randament mediu estimat de 40,6 t / ha, din care se vor produce aproximativ 84 de mii de tone de zahăr. Față de anul trecut, suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr a scăzut cu 6 mii ha (27%), iar producția de zahăr - cu 7,4 mii tone (8%).

Conform Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova (UPZM), din suprafața totală indicată sub sfeclă de zahăr, aproximativ 9 mii ha de plantații de sfeclă sunt situate în zonele de materii prime ale fabricilor (din Drochia și Fălești) Südzucker Moldova. Respectiv, aproximativ 7 mii de hectare de sfeclă de zahăr au fost contractate de Moldova Zahăr (Cupcini), comunică mybusiness.md.

Potrivit experților, până în prezent, starea plantațiilor de sfeclă este în general satisfăcătoare. Doar în anumite zone, în special în raionul Fălești, pe câmpurile întreprinderilor agricole individuale (nu mai mult de 10% din culturi), se observă simptome ale răspândirii bolilor, culturile rădăcinoase fiind afectate de putregaiul negru. Cu toate acestea, în anul curent, cel puțin până la acest moment, amploarea acestei probleme este cu mult mai mică, comparabil cu anul trecut.

În 2018, pierderile de pe anumite câmpuri, suferite din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, au condus la faptul că sfecla de zahăr a fost recoltată numai de pe 19 mii de hectare, din totalul de 22 de mii de hectare semănate. Din cauza calității extrem de scăzute a sfeclei de zahăr și a nivelului ridicat al pierderilor acesteia, randamentul mediu a fost de 37,3 t / ha. Drept urmare, unele întreprinderi agricole care nu au reușit să obțină rentabilitatea sfeclei de zahăr au refuzat să o crească în anul curent.

Potrivit reprezentanților companiilor producătoare de zahăr, dinamica negativă a producției în industrie se datorează mai multor motive de nivel paneuropean și național. Așadar, din cauza eliminării cotelor pentru producția de zahăr în Uniunea Europeană, în ultimii ani, pe piața europeană există o ofertă în exces a acestui produs și o reducere semnificativă a prețurilor. Acest lucru a condus la o reducere a ofertei de zahăr din Moldova în cadrul cotelor euro preferențiale. Mai mult, din cauza lipsei subvențiilor țintite și a celui mai mare preț pentru sfecla de zahăr din Moldova (în comparație cu alte țări din regiune), competitivitatea zahărului intern pe piața europeană este foarte problematică.

În plus, după cum au menționat reprezentanții companiilor producătoare de zahăr în cadrul unei reuniuni recente la MADRM, întreprinderile interne de profil se confruntă, de asemenea, cu mari dificultăți în ceea ce privește vânzarea zahărului din sfeclă pe piața internă, unde trebuie să „concureze” cu contrabandiști și comercianți de zahăr care activează în bază de patente. Conform estimărilor experților, în ultimul an, zece mii de tone de zahăr de contrabandă au intrat pe piața din Moldova. Cota sa principală este vândută cu ridicata și cu amănuntul de către deținătorii de patente comerciale. Participanții la ședință au convenit că vânzarea produselor alimentare pe baza unei patente este permisă numai dacă vânzătorul este producătorul acestora.

ODIMM logo
280 70
WINEWIN 2020