Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Miercuri, 18 Septembrie 2019 19:36

Fostul management al Moldtelecom a comis încălcări prin promovarea anumitor companii, plata serviciilor inexistente, utilizarea resurselor companiei în scopuri personale etc.

moldtelecomAcest lucru a fost anunțat de directorul general al Agenției Proprietății Publice, Eugen Moraru, citând rezultatele preliminare ale unui audit complet al întreprinderii.
Directorul general al Agenției Proprietății Publice a luat act de acordul semnat în aprilie 2013 cu o companie cu capital străin pentru a crea și menține o bază de date centralizată pentru introducerea portabilității numerelor în Moldova. Conform condițiilor contractului, Moldtelecom este obligat să plătească 3 eurocenți pe lună pentru fiecare număr alocat, inclusiv unul fix. Astfel, Moldtelecom a plătit deja acestei companii aproximativ 110 milioane de lei (5,7 milioane de euro) pentru servicii practic inexistente.
„Un calcul matematic simplu arată că costul mediu al unui număr transferat la Moldtelecom este de aproximativ 172 de euro”, a spus Eugen Moraru. Majoritatea sumelor au fost transferate în străinătate sub anumite pretexte legale, împrumuturi, redevențe etc. Printre alte încălcări, el a identificat și: încheierea de contracte pentru împrumuturi scumpe și nerezonabile; lipsa unei înțelegeri clare a dezvoltării; lipsa indicatorilor de performanță; utilizarea resurselor companiei în scopuri personale; poziția dominantă a unor agenți economici în domenii care țin de companie; călătorii de serviciu în scopuri personale; angajare fictivă. Eugen Moraru a amintit de acordul încheiat în octombrie 2012 cu o companie nerezidentă privind furnizarea de trafic vocal internațional.
„De fapt, în cadrul acestui contract, a fost legalizată utilizarea potențialului Moldtelecom pentru dezvoltarea celei de-a treia companii, în timp ce Moldtelecom ar putea dezvolta independent acest sector și să profite de oportunitățile disponibile pe piață, ceea ce a dus la pierderea profitului suplimentar. Veniturile Moldtelecom ca urmare a încheierii acestui acord au scăzut și continuă să scadă ", a spus Eugen Moraru. El a vorbit și despre încălcările identificate în timpul licitaţiilor. Deci, una dintre companiile din domeniul rețelelor optice pasive este cel mai important furnizor al Moldtelecom, furnizând 57% din volumul total al achizițiilor companiei în unele perioade. Doar în 2018, acest SRL a asimilat un buget de 350 de milioane de lei. În plus, în ultimii 10 ani, Moldtelecom a cumpărat cablu de la o singură întreprindere la prețuri mai mari decât prețurile de piaţă. În pofida unui management deficitar, fosta conducere a Moldtelecom și-a permis călătoriile de lux în străinătate cu banii companiei.
De exemplu, fostul director general Dan Mitriuc și fostul director financiar al companiei au mers la Dubai în perioada 6 - 10 martie 2019 și s-au cazat în cel mai luxos hotel din camerele King Imperial și Queen Club Imperial cu un cost de 660 de euro pe noapte. Auditul a relevat, de asemenea, cazuri de utilizare a resurselor companiei în scopuri personale și angajare fictivă a unor persoane.
Astfel, fostul șef al companiei a primit un bonus de 6 salarii medii (250 mii lei) pentru creșterea profitului net al companiei cu 288% comparativ cu cel planificat. Eugene Moraru a menționat că planul de profit a fost subestimat, iar dacă comparăm efectiv profitul real al companiei în 2017-2018, atunci profitul pentru 2018 a fost mai mic. Au fost identificate cazuri în care deplasarea personalului a fost cel mai probabil în scop personal. Angajarea fictivă a fost permisă: un analist de afaceri din domeniul logisticii nu a funcționat, dar a primit un salariu, avea o mașină oficială etc. În plus, Moldtelecom a încheiat un contract de audit financiar pentru 2017 cu o companie internațională din Big Four, care nu a fost încă reprezentată, în ciuda expirării termenelor și a plății complete pentru servicii.
Există întrebări cu privire la contractele de furnizare a serviciilor de marketing: s-au plătit sume mari pentru publicitatea companiei, care a fost plasată pe anumite canale de la o companie holding. S-au alocat mulți bani pentru sponsorizarea K1 etc. Eugen Moraru a spus că, pe baza constatărilor auditului, la Moldtelecom au fost inițiat investigații oficiale, iar după finalizarea auditului, rezultatele încălcărilor conducerii anterioare vor fi notificate la Procuratura Generala.

ODIMM logo
280 70
WINEWIN 2020