Miercuri, 11 Septembrie 2019 07:54

Compania farmaceutică ucraineană Farmak intenționează să-și protejeze reputația și să dovedească calitatea produselor sale

farmacoÎn cadrul unei conferințe de presă, marți, directorul tehnic Farmac, Andrei Goi, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la incidența ridicată a reacțiilor adverse în Moldova la biosimilarul de insulină Stream. Astfel, la 60 de mii de preparate au fost atestate zeci de reacții adverse în Moldova, ceea ce este o excepție, deoarece în lume raportul acestui medicament este de 60 de reacții adverse la 10 milioane, iar în Ucraina - 3 cazuri la 60 de mii.
Compania a declarat că nu are încă acces la datele privind efectele secundare identificate în Moldova, dar este pregătită să furnizeze toate informațiile necesare și să contribuie la anchetă.
Un număr relativ mai mare de reacții adverse a dus la faptul că Agenția pentru Medicamente și Dispozitive Medicale din Moldova a suspendat înregistrarea medicamentului „Stream”, livrarea căruia a începuta de compania „Pharmac” în 2019, după o licitație câștigată anterior. În conformitate cu condițiile de licitație, statul trebuia să achiziționeze 413 mii de cartușe ale medicamentului „Stream” cu livrări trimestriale. Costul total al contractului este de 1,5 milioane USD. Compania Farmak a furnizat în cadrul contractului aproximativ 60 de mii de cartușe Stream în primul trimestru, restul se află în depozitele partenerului său din Chișinău.
În al doilea trimestru, în țară a izbucnit un „scandal al insulinei”, cauzat de un număr relativ mare de reacții adverse, care a dus la retragerea înregistrării Stream. Potrivit directorului de marketing Farmana, Susana Halilova, ca urmare a intrării medicamentului „Stream” pe piața din Moldova, furnizorul medicamentului tradițional „Lantus” a redus prețul de 3 ori (de la 286 la 72 de lei pe pachet), ceea ce a economisit statului mai mult de 700 de mii de dolari.
Ea a subliniat că Stream este înregistrat sub diferite nume și are acces în 53 de țări, inclusiv Japonia și Uniunea Europeană. Compania Farmak și-a exprimat speranța că i se va acorda acces la cazurile de reacții adverse în Moldova, care, în opinia sa, s-ar putea datora utilizării incorecte sau trecerea la acesta de la alte medicamente și ar putea să-și protejeze reputația și să dovedească calitatea produsului prin dialog și cercetare comună și nu prin instanțe.
Compania Farmak este cel mai mare producător de medicamente din Ucraina, care a investit în dezvoltarea și producerea lor peste 240 de milioane de dolari din 1995. Peste 70 de produse farmaceutice fabricate de Moldova sunt vândute în Moldova. 

ODIMM logo
280 70
WINEWIN 2020