Joi, 05 Septembrie 2019 21:52

Guvernul Republicii Moldova va ajuta companiile din capitală să-și achiziționeze propriile instalații de tratament a apei, ceea ce va rezolva problema mirosurilor neplăcute din oraș

samduAcest lucru a fost declarat de premierul Mai Sandu în cadrul unei ședințe de guvern la care Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a prezentat informații despre investigarea situației la stația de epurare Canal Apă, din cauza căreia locuitorii Capitalei sunt deranjaţi de mirosuri neplăcute.
Persoanele responsabile au spus că a fost creat un grup de lucru pentru a investiga situația și care a stabilit că un număr de producători nu respectă cerințele legale și nu își instalează propriile instalații de tratament a apei.
Din această cauză, stația de tratare a apelor reziduale Apă Canal este supraîncărcată și nu poate asigura tratarea apelor uzate. În acest sens, vicepremierul și ministrul afacerilor interne, Andrei Năstase, a dispus ca la întreprinderi să fie efectuate inspecțiile neprogramate pentru a asigura respectarea legii. Drept urmare, procurorii au deschis deja mai multe dosare penale. „Acest lucru se întâmplă de mulți ani. Agenții economici știu că există o lege, dar nu o respectă pentru că simt că nu vor fi traşi la răspundere. Drept urmare, locuitorii orașului trebuie să sufere.
Dacă acești agenți economici ar fi fost aspru pedepsiți în trecut, ar fi achiziționat deja echipamentele necesare. Pedeapsa trebuie să fie foarte dură", a subliniat premierul Maia Sandu. De asemenea, Premierul i-a dat indicaţii ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu, să găsească modalități de a acorda credite agenților economici pentru achiziția și instalarea propriilor lor unități de tratament.
Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iuliana Cantaragiu, a explicat că legislația permite suspendarea activităților unui agent economic care a provocat daune semnificative mediului până la corectarea situației.

ODIMM logo
280 70
MOLDAGROTECHautumn2019