Marți, 20 August 2019 21:25

În Moldova este planificată modificarea regulilor creditării nebancare pentru minimizarea riscurilor îndatorării excesive a consumatorilor persoane fizice și protecția beneficiarilor produselor de creditare

7dec3fb9ef39a05ddf6fd9fd81dd00d9Anunțul a fost făcut marți, la o conferință de presă, de către vicepreședintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare Iurie Filip și șeful direcției generale creditare nebancară de la CNPF, Alina Cebotariova. Aceștia au menționat că proiectul de lege elaborat de CNPF, care prevede modificări la o serie de acte normative, după consultări și aprobarea de guvern, va fi remis parlamentului.
Scopul modificărilor propuse este perfecționarea bazei normativ-juridice privind activitatea organizațiilor de creditare nebancară (OCN), pentru protecția drepturilor consumatorilor, dar și ajustarea unor legi din domeniul de reglementare, legate de activitatea organizațiilor de creditare nebancară la prevederile Legii privind organizațiile de creditare nebancară. Vicepreședintele CNPF Iurie Filip a subliniat că deși sectorul OCN demonstrează o dinamică în creștere, există anumite riscuri care însoțesc această dezvoltare impresionantă și cel mai evident dintre ele este îndatorarea excesivă a populației.
Potrivit lui, prin intermediul modificărilor propuse, organul de supraveghere planifică să introducă unele norme și pârghii de atenuare a riscurilor cantitative de pe piață, legate de costul majorat excesiv și nejustificat al creditelor, riscuri observate și de experți internaționali. În acest context, Alina Cebotariova a comunicat că modificările propuse, care au fost consultate cu organizații financiare internaționale, vor permite atenuarea presiunii pentru populație prin introducerea noilor reguli de creditare responsabilă, inclusiv cerințe ce țin de condițiile și modul de evaluare a capacității clientului de rambursare a creditului nebancar. Potrivit proiectului, OCN vor colabora strâns cu Biroul istoriilor de credit, ceea ce va permite organizațiilor să se protejeze de creditarea multiplă a persoanelor neoneste și să pună capăt abuzurilor care induc în eroare consumatorii.
Un alt amendament prevede interzicerea de obținere de către OCN a mijloacelor ce urmează să fie rambursate de comunitate, persoane fizice, ceea ce reprezintă o condiție prealabilă conceptuală privind modul de activitate al OCN. Astfel, OCN vor putea folosi propriile resurse și să atragă mijloace suplimentare doar din partea băncilor, alte organizații financiare, organizații nebancare, persoane din rândul investitorilor calificați.
De asemenea, pentru a elimina practica nejudicioasă de acordare a creditelor pe termen scurt cu aplicarea unor cheltuieli majorate nejustificat, CNPF propune stabilirea unui plafon al costului general al creditului nebancar sau leasingului financiar pentru ca, ținând cont de toate dobânzile, comisioanele, taxele, penalitățile și alte posibile plăți, mărimea plăților pentru creditul propriu-zis să nu depășească, în final, mărimea împrumutului inițial. Este vorba despre limitarea costului creditelor pe termen scurt, acordate pe un termen de până la 2 ani, ca toate plățile, inclusiv cele ascunse, penalitățile de întârziere, comisioanele, plata de administrare, etc să nu depășească 100% din suma împrumutului inițial.
Acest lucru se face pentru a proteja persoanele fizice, ca cetățenii să cunoască suma maximă pe care vor trebui să o întoarcă. În prezent, cetățenii nu studiază atent condițiile contractelor de acordare a creditelor, în speciale a celor de consum și, în final, ajung în situații neplăcute, când trebuie să plătească sume enorme. Spre deosebire de credite opotecare mari, contractele pentru credite pe termen scurt, pentru sume relativ mici, nu sunt studiate amănunțit și, ulterior, cetățenii descoperă multe lucruri neplăcute și sume exorbitante ale plăților.
Sunt și situații când creditul se acordă gratuit, dar în contract sunt indicate sume ale unor penalități mari pentru fiecare zi de întârziere la rambursarea creditului după ziua indicată, fapt care deseori nu este observat la etapa inițială și devine o surpriză neplăcută. Pentru credite în sumă de până la 50 de mii de lei, oferite persoanelor fizice, se propune interzicerea schimbarea condițiilor contractuale în detrimentul clientului, care presupune supraplată în folosul OCN, majorarea angajamentelor de plată.
Se mai propune ca al doilea credit să poată fi luat la aceeași OCN numai în cazul rambursării primului credit sau cu 10 zile până la expirarea termenului contractului în cazul acestui credit. Potrivit Legii despre OCN, în vigoare de la 1 octombrie 2018, CNPF a primit atribuții de supravegere a sectorului OCN și activitatea în acest domeniu fără acordul CNPF este interzisă.
Potrivit datelor CNPF, la data de 1 iunie, activele organizațiilor comerciale nebancare erau de cel puțin 10 mlrd lei, în creștere cu 65% față de perioada similară a anului trecut. A crescut considerabil și portofoliul de credite și de leasing financiar, până la aproape 8,5 mlrd lei, în creștere cu 2/3 față de situația de la 1 iunie 2018. Numărul beneficiarilor de credite nebancare a ajuns la 465 mii de oameni, iar mărimea medie a unui credit este de peste 18 mii de lei.
ODIMM logo
280 70
WINEWIN 2020