Joi, 27 Iunie 2019 20:35

În Moldova ar putea crește prețurile la gaze

c2d40e5caa4cc07f3c479de1677ce2ddMinisterul Economiei și Infrastructurii, Vadim Branzan, a spus, joi, in cadrul unei conferinţe de presă că de la începutul activităţii sale în minister, s-a acordat o atenție deosebită situației din sectorul energetic, au avut loc întâlniri cu conducătorii principalelor întreprinderi energetice.
Potrivit acestuia, autoritățile anterioare au fost implicate în mai multă politică și au lăsat o moștenire a problemelor care trebuie abordate urgent, inclusiv tarifele de gaze care sunt menţinute artificial.
"În martie 2018, a fost necesar să se majoreze tarifele, deoarece prețul de achiziție al gazului de la Gazprom a crescut. Dar, în loc să aducă prețurile la realitate, acestea au fost reduse. Aatunci, acest lucru a fost explicat prin faptul că există un "airbag" care poate fi folosit. Dar am avut o întâlnire cu reprezentanții Moldovagaz, care au raportat că problema tarifelor trebuie abordată urgent. Repet: aceasta este o problemă moștenită de la guvernul anterior, tarifele fiind mentinute artificial.
Definim mai multe planuri de acțiune", a spus ministrul, menționând că Agenția Națională de Reglementare în Energetică va aborda această problemă. Branzan a reamintit, de asemenea, că la sfârșitul anului contractul de furnizare a gazului rusesc în Moldova expiră, iar Ministerul Economiei împreună cu Moldovagaz și Gazprom negociază încheierea unui nou contract sau extinderea acestuia. În același timp, ministrul a menționat că Moldova definește mai multe opțiuni pentru asigurarea securității energetice, luând în considerare proiectul de construcție al gazoductului Iași-Chișinău, care până la sfârșitul anului 2019 va fi finalizat în proporţie de 90%, precum și posibila instabilitate a livrărilor rusești de gaze prin Ucraina, în legătură cu situația geopolitică.
Branzan a vorbit, de asemenea, despre problema alimentării cu energie electrică. El a asigurat că partea moldovenească nu intenționează să întreprindă acțiuni drastice. În prezent, circa 80% din electricitate provine de la CERS Moldovenească, care furnizează electricitate la un preț mai mic decât partenerii ucraineni. Contractele cu CERS Moldovenească nimeni nu intenționează să-l rezilieze. În același timp, autoritățile moldovenești vor continua proiecte care vizează diversificarea surselor de energie electrică și interconectarea sistemului energetic al țării cu cel european. “Construirea unei stații "back-to-back" la Vulcănești va permite integrarea standardelor naționale și europene.
Proiectul va fi finalizat în 5 ani. Această stație va putea garanta furnizarea de energie electrică pentru a satisface 70% din necesarul de energie electrică. În același timp, se implementează proiectul de interconectare sincronă a sistemelor energetice din Ucraina, Moldova și UE. Va dura aproximativ 10-15 ani ", a spus Brinzan.

ODIMM logo
280 70
MOLDAGROTECHautumn2019