Sâmbătă, 15 Iunie 2019 06:41

Expert-Grup propune protejarea Transgaz

69Expert-Grup: Este necesar să se protejeze lucrările de construcție ale companiei române Transgaz, atât în România, cât și în Republica Moldova, de impactul politicilor bugetare și fiscale ale autorităților române, care pot afecta bugetele alocate pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău.

O astfel de concluzie a fost inclusă în noua cercetare a centrului analitic "Gazoductul Ungheni-Chișinău: perspective înainte și după 2020".
În același timp, experții subliniază că, în nici un caz, o companie românească nu ar trebui să utilizeze un regim exclusiv contrar legislației Republicii Moldova în domeniul achizițiilor publice, protecției mediului etc.
În domeniul tehnic, începerea și finalizarea construcției necesită compatibilitate între cerințele europene de construcție utilizate de companie și standardele tehnice învechite din Moldova. Există, de asemenea, un risc al lipsei de capacitate de construcție la nivelul materialelor (conductelor) și al forței de muncă (personal calificat - sudori, administratori de șantier etc.). În plus, experții au subliniat importanța asigurării unei transparențe complete a procesului de achiziționare a terenurilor private de-a lungul gazoductului și infrastructurii Ungheni-Chișinău.
Expert-Grup subliniază că este necesar să se prevină luarea de decizii arbitrare și controversate în procesul de achiziționare a terenurilor, ceea ce ar putea crea o opoziție pentru construirea gazoductului. De altă parte, monitorizarea continuă a etapelor de construcție va asigura identificarea problemelor și eliminarea lor cât mai curând posibil, în conformitate cu cerințele de reglementare aplicabile. Specialiștii au remarcat, de asemenea, că, înainte de finalizarea proiectului, trebuie elaborate reglementările necesare pentru a menține o concurență reală în sectorul gazelor naturale și pentru a implementa pe deplin cel de-al treilea pachet energetic (inclusiv împărțirea intereselor furnizorilor de rețea).
Expert-Grup subliniază că construcția unei conducte de gaze nu înseamnă înlocuirea monopolului Gazprom cu monopolul României, ci concurența între Gazprom și furnizorii din România și UE. De asemenea, experții insistă asupra creșterii independenței și competenței organismului de reglementare - Agenția Națională de Reglementare în Energetică.

ODIMM logo
280 70
WINEWIN 2020